Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nigeriaanse oppositie ziet fraude en verwerpt 'schijnverkiezing'

Nigeriaanse oppositie ziet fraude en verwerpt 'schijnverkiezing'

LAGOS (ANP/AFP) - De twee grootste Nigeriaanse oppositiepartijen vinden dat de presidentsverkiezing van afgelopen weekend niet eerlijk is verlopen. De definitieve uitslag is nog niet binnen, maar de oppositie zegt al het vertrouwen in het proces verloren te hebben en eist dat "deze schijnverkiezing" onmiddellijk wordt afgelast.

Na een nek-aan-nekrace tussen de drie belangrijkste kandidaten wijzen de voorlopige uitslagen op een voorsprong voor Bola Tinubu, de kandidaat van de huidige regeringspartij. De partijen van de andere twee kandidaten, Labour en de PDP, zeggen nu samen dat de uitslag gemanipuleerd is. Het proces is in hun ogen niet vrij en transparant verlopen.

De zittende president Muahmmadu Buhari is 80 jaar en niet verkiesbaar. Normaal gesproken neemt zijn regeringspartij APC het in een tweestrijd op tegen de PDP en levert een van die twee de president, maar dit jaar mengde ook Peter Obi van Labour zich in de strijd. Hij krijgt met name veel stemmen van jongere Nigerianen en won verrassend in Lagos, de stad met de meeste inwoners van heel Afrika.

Geknoeid

Van tevoren waren al veel zorgen over de veiligheid en de betrouwbaarheid van de verkiezing. Maandag claimden officials van de oppositiepartijen al dat er in verschillende stembureau's met het aantal stemmen werd geknoeid. De stemmen worden met de hand geteld en vervolgens worden foto's van de resultaatpapieren naar de centrale kiesautoriteit gestuurd. Sommige van die foto's zijn onleesbaar en daarom ongeldig. Waarnemers uit onder andere de Europese Unie zeggen dat het systeem logistieke problemen oplevert en niet transparant is.

Als geen van de presidentskandidaten een meerderheid behaalt volgt over drie weken een twee ronde. De Nigerianen stemden dit weekend ook voor de Nationale Vergadering, die bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Meer uit Buitenland

Grote NAVO-oefening maandag van start in Scandinavië

RAMSTEIN (ANP/BELGA) - De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten geven maandag het startschot voor een grote militaire oefening, Nordic Response. Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit 13 NAVO-lidstaten en de toekomstige lidstaat Zweden manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied.

11 minuten geleden
Onderhandelingen over bestand Gaza lijken vooralsnog vruchteloos

CAÏRO/GAZA (ANP/DPA/AFP) - De onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren in de Gazastrook lijken dit weekend in Caïro geen vruchten af te werpen. De Palestijnse beweging Hamas, Qatar, Egypte en de VS overleggen, maar Israël heeft voor zover bekend nog niemand naar het overleg gestuurd. Volgens de Times of Israel is de regering van premier Benjamin Netanyahu ontevreden over het uitblijven van antwoorden van Hamas of van Qatar op vragen over het aantal nog levende Israëlische gijzelaars en het aantal vrij te laten Palestijnse gevangenen bij een eventueel akkoord.

29 minuten geleden
Media: dodelijke aanval Israël op vrachtwagen met hulp voor Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Er zijn minstens negen Palestijnen omgekomen na een Israëlische luchtaanval op een vrachtwagen met hulpgoederen voor Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De aanval gebeurde in Deir el-Balah, in het hart van de Gazastrook.

1 uur geleden
Dode en twaalf gewonden bij ongeluk met Franse bus met kinderen

BEAUNE (ANP) - Bij een ongeluk met een bus met 41 kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar uit Normandië zijn zondag een dode en twaalf gewonden gevallen op de autosnelweg van Parijs naar het zuidoosten. De bus raakte door nog onbekende oorzaak van de weg. Een 15-jarige jongen is om het leven gekomen. Elf kinderen en een volwassene raakten gewond. Het laatste slachtoffer was een van de tien volwassenen aan boord.

3 uur geleden
Zwitsers stemmen voor verhoging pensioenen

BERN (ANP) - Zwitserse kiezers hebben in een referendum over de verhoging van de pensioenen voor ouderen ingestemd met het voorstel gepensioneerden een dertiende maand toe te kennen. Het referendum werd voorgelegd door vakbondsmensen die vinden dat de pensioenen ver achterblijven met het oog op de stijgende kosten van het levensonderhoud en de inflatie. Volgens Zwitserse media blijkt rond de 60 procent van de kiezers het daarmee eens te zijn. Ook is de benodigde meerderheid van de kantons gehaald voor dit voorstel.

4 uur geleden
Duits parlementair defensiespecialist wil communicatie beveiligen

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse parlementair commissaris voor defensie, Eva Högl, heeft voortvarend ingrijpen geëist naar aanleiding van een afluisterschandaal in de strijdkrachten. "Als eerste moeten alle verantwoordelijken op alle niveaus in de strijdkrachten getraind worden in het gebruik van beschermde communicatiemiddelen. Ten tweede moet worden vastgesteld dat geheime informatie en communicatie stabiel en betrouwbaar zijn."

6 uur geleden
VK: gemiddeld 983 Russische doden en gewonden per dag

LONDEN (ANP) - Het aantal Russische militairen dat dagelijks sneuvelt of gewond raakt in Oekraïne, was sinds het begin van de invasie niet zo hoog als vorige maand. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, dat spreekt over gemiddeld 983 slachtoffers per dag.

6 uur geleden