Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nigeriaanse benoemd tot baas Wereldhandelsorganisatie

Nigeriaanse benoemd tot baas Wereldhandelsorganisatie

GENÈVE (ANP) - De Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala is benoemd als nieuwe baas van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zij is de eerste vrouw die deze topfunctie bekleedt sinds de oprichting van de WTO in 1995.

Op een digitale bijeenkomst gingen alle 164 lidstaten akkoord met de voordracht. Onlangs leek al dat de laatste grote horde was genomen, toen de Verenigde Staten formeel hun steun uitspraken voor de Afrikaanse.

Onder voormalig president Donald Trump zorgden de VS nog voor problemen in de zoektocht naar een nieuwe baas voor de internationale scheidsrechter voor handelsgeschillen. Terwijl Okonjo-Iweala brede steun genoot bij WTO-leden, blokkeerde het Witte Huis haar benoeming omdat de voorkeur uitging naar de andere overgebleven kandidate, de Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee.

Onder leiding van Trump trokken de VS zich de afgelopen jaren steeds minder aan van de WTO. Doordat de Amerikaanse regering weigerde nieuwe leden voor de belangrijkste geschillencommissie van de organisatie te benoemen, werd het orgaan feitelijk lamgeslagen.

Historische prestatie

De 66-jarige Okonjo-Iweala was eerder minister van Financiën en van Buitenlandse Zaken in haar geboorteland Nigeria. Ze maakte ook carrière als ontwikkelingseconoom en leidinggevende voor de Wereldbank.

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor handelszaken, feliciteerde de kersverse directeur-generaal op Twitter. "De EU huldigt je historische prestatie als eerste vrouw en Afrikaan met deze positie. We kijken ernaar uit nauw met je samen te werken om de WTO te hervormen en aan te passen aan de wereld van vandaag."

"Felicitaties voor mijn vriendin Ngozi Okonjo-Iweala", twittert ook topvrouw Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). "Ik ken Ngozi al vele jaren. Met haar sterke wil en vastberadenheid zal ze onvermoeibaar de vrije handel stimuleren, waarvan mensen wereldwijd zullen profiteren."

Aftreden Roberto Azevêdo

De topfunctie bij de WTO kwam in augustus onverwacht vrij door het terugtreden van de Braziliaan Roberto Azevêdo, een jaar voordat zijn termijn zou aflopen. Aanvankelijk circuleerde ook de naam van de Nederlandse minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) als opvolger, maar zij liet weten niet beschikbaar te zijn.

Kaag laat nu ook van zich horen. Ze feliciteert de Nigeriaanse via Twitter en stelt dat niemand anders dan Okonjo-Iweala, beter in staat is om de WTO-leden weer bij elkaar te brengen en de nodige hervormingen bij de organisatie in gang te zetten.

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

43 minuten geleden
JetBlue klaagt over krimp Schiphol, wil dat VS KLM aanpakken

NEW YORK (ANP) - Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

1 uur geleden
Credit Suisse verwacht 1,6 miljard verlies op verkoop leningen

ZÜRICH (ANP) - De geplaagde bank Credit Suisse rekent in het derde kwartaal op verliezen die kunnen oplopen tot 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) door de verkoop van bepaalde leningen. Het gaat om een groep leningen die na de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS niet meer tot de kernactiviteiten van de bank behoort.

2 uur geleden
AEX opent hoger in aanloop inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de beursmaand september hoger geopend. Beleggers kijken vooral uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

2 uur geleden
Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

3 uur geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

3 uur geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden