Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe werelden gaan open op basisschool Wilgenhof

Nieuwe werelden gaan open op basisschool Wilgenhof

MIDDELBURG - Ademloos luisteren de kinderen van groep 7 van basisschool Wilgenhof (onderdeel van scholenkoepel Onze Wijs) in Middelburg naar de spreker die voor de klas staat. Het is niet zomaar een spreker, maar een gedetineerde die straks weer terug naar de gevangenis gaat met zijn reclasseringsambtenaar.

Zijn bezoek vormt de afsluiting van het vak Recht, onderdeel van het programma IMC Basis. De afgelopen weken kregen de leerlingen les van een rechter, advocaat, officier van justitie, politieagenten en een reclasseringsambtenaar. Dat juist dit vak werd gegeven, is geen toeval. De school ligt in de wijk Dauwendaele, een wijk waarin gezinnen vaak onder de armoedegrens leven en waar kansenongelijkheid en criminaliteit voorkomt. 

Directeur Marieke Groeneveld vertelt: “Als school leren wij onze leerlingen dat ze kunnen worden wat ze willen, als ze maar gemotiveerd zijn. Maar voor veel van onze leerlingen is de wereld heel klein, slechts weinig van hen komen zelfs maar buiten de provincie. De lessenserie van IMC Basis maakt hun wereld groter, ze komen in aanraking met beroepen die ze niet kenden, spreken met volwassenen uit de wijk, maar ook van buiten.”

Reclasseringsambtenaar Noortje is bekend met de wijk en haar inwoners. “Vorige week heb ik nog een overleg gehad met de gemeente, daarin hebben we gesproken over het zogenaamde ‘besmettingsgevaar’, het zijn vaak oudere jongens die jongere jongetjes inzetten voor dingen. Dan heb je generatie op generatie, van broer op broer dezelfde problematiek. Daarom is het heel goed om je te concentreren op de jongeren die nu nog aan het begin staan. Want laten we wel wezen: wanneer je opgroeit in een milieu waarbinnen een bepaalde norm bestaat, is het heel moeilijk om je daarvan te distantiëren.” 

Ryan en Sami komen net uit de les, ze zijn zichtbaar onder de indruk van de afgelopen anderhalf uur. “Deze les was echt interessant,’”zegt Ryan, ‘”k leerde waarom je niet op het criminele pad moet gaan. Want die straffen zijn heel erg heftig. Als je een mobiele telefoon hebt, moet je in een isolatiecel, daar is het heel warm en je ligt met een matras op de grond.” Sami vult aan: “Hij deed aan wiet, maar het kwam ook omdat hij thuis geen aandacht kreeg.” Gedetineerde Jeffrey (niet zijn echte naam) glimlacht wanneer hij deze samenvatting van de leerlingen voorgelegd krijgt. “Het is precies wat ik ze wilde meegeven. Praten, praten, praten. Ik heb als kind nooit dingen bespreekbaar kunnen maken. Daarom heb ik ze op het hart gedrukt: bespreek je problemen en als dat thuis niet kan, dan met je juffen en meesters. En kies je mensen uit, wees voorzichtig met wie je omgaat. Wat dat aangaat, is dit echt een cruciale leeftijd.”

Juf Monique is trots op haar groep, “Ze waren betrokken en stelden goede vragen. Ik merk dat de lessenreeks impact heeft op de leerlingen. Bijvoorbeeld toen ze in de les met de rechter tot een strafmaat moesten komen. Toen merkten ze ineens hoeveel daar wel niet bij komt kijken. De lessen zijn goed onderbouwd, met heldere doelen, dat werkt heel prettig.” Wat directeur Marieke Groeneveld betreft is IMC Basis een welkome toevoeging aan het onderwijs. “We willen voor elk van onze leerlingen hun schoolloopbaan zo passend mogelijk maken, zien dat ze hun talenten benutten. Er zijn kinderen die verder zouden willen leren, maar nu al denken dat het te duur zal zijn. Of ze willen zo snel mogelijk aan het werk om hun familie te helpen. Dan besluiten ze bijvoorbeeld niet hun havo-advies op te volgen, maar naar het vmbo te gaan.”

Groep 7 heeft in elk geval hard meegedacht vandaag. Binnenkort mag Jeffrey naar huis, maar wel met enkelband en beperkingen. “Je mag niet op vakantie, ga dan maar naar de Efteling,” zo luidde het advies van de klas.

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

1 dag geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

1 dag geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

1 dag geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

2 dagen geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

2 dagen geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

3 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

3 dagen geleden