Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe snelheid op snelweg brengt zorgen over aanrijtijden Thoolse dorpen

Nieuwe snelheid op snelweg brengt zorgen over aanrijtijden Thoolse dorpen

THOLEN - Er zijn wederom op het eiland Tholen zorgen gerezen over de nieuwe Bravis-locatie op Bulkenaar in Roosendaal. Dat stelt C. Withagen. Ook in de gemeenteraadsvergadering is gesproken over het feit dat de maximale toegestane snelheid op de snelweg verlaagd is naar 100 km/u. Daarmee zouden de aanrijtijden voor onder andere Stavenisse en Sint Annaland in het gedrang komen, maar de gemeente houdt vast aan de gemaakt keuze. In velerlei gesprekken en overleggen zijn alle argumenten over de locatie van Bravis en de aanrijtijden van de ambulance uitgebreid besproken en uitgewisseld", zo laat een woordvoerder weten.

De gemeente Tholen reageerde bij de bekendmaking voor Roosendaal als locatie voor het nieuwe Bravis ziekenhuis teleurgesteld. "We hadden graag gezien dat het nieuwe ziekenhuis bij Bergen op Zoom zou komen", stelde oud-wethouder Harmsen kort na die bekendmaking. Men maakt zich vooral zorgen om de aanrijtijden van de ambulances.

Norm

Eerder al ging de gemeente Tholen in gesprek met de Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis en in dat gesprek heeft de gemeente haar eisen neergelegd en haar zorgen geuit over de aanrijtijden voor de Thoolse kernen. Bravis stelde echter bij de bekendmaking dat ze in het plan voldoet aan de 45 minuten-norm, ook nu het ziekenhuis in Roosendaal gebouwd wordt. De gemeente Tholen heeft zich daarbij neergelegd.

Verlaging

Er lijkt zich nu echter een nieuw probleem voor te doen; de verlaging van de toegestane snelheid op de Nederlandse snelwegen. Dat speelt ook op de route tussen Tholen en Roosendaal. Voorheen mocht daar 130 km/u gereden worden, maar ook daar mag nog maar 100 km/u gereden worden. Hulpdiensten zoals politie en ambulances mogen maximaal 40 kilometer per uur harder rijden dan de toegestane snelheid. Door de snelheid te verlagen van 130 kilometer per uur naar honderd kilometer per uur sinds maart 2020, ging de maximumsnelheid voor hulpdiensten dus flink omlaag.

Kritisch

"De aanrijtijd naar de nieuwe locatie van het Bravis ziekenhuis op de Bulkenaar was al kritisch vanuit plaatsen als Stavenisse en Sint Annaland. Nu er een verlaging van de maximumsnelheid is geweest is de aanrijtijd overdag ver onder de norm gezakt", aldus Withagen die zich gesteund weet door een aantal Thoolse raadsleden.

Locatie

"Met de huidige situatie rondom het coronavirus waarin kortademige patiënten in kritieke toestand richting het ziekenhuis vervoerd moeten worden in gedachten, is dit voor de inwoners daar onacceptabel en komt daarmee de locatiekeuze van Bravis op losse schroeven te staan", zegt hij.

Gesprekken

De gemeente Tholen denkt daar echter anders over, zo blijkt. "In velerlei gesprekken en overleggen zijn alle argumenten over de locatie van Bravis en de aanrijtijden van de ambulance uitgebreid besproken en uitgewisseld", zo laat een woordvoerder van de gemeente Tholen desgevraagd weten.

Provinciale weg

"Algemene conclusies die daaruit getrokken zijn dat de aanrijtijd naar de patiënt belangrijk is, omdat in de ambulance de behandeling al begint. Verder zijn de snelheidsbeperkende maatregelen op de provinciale weg ook al belicht en zijn geen echt probleem; ambulance met spoedritten mogen hiervan afwijken", zo legt ze uit.

Daarom geeft de woordvoerder aan dat de gemeente Tholen zich heeft geconformeerd aan de Bulkenaar als locatie voor Bravis. "We gaan hierover geen contact meer opnemen met Bravis." 

Meer uit Tholen

Deze 8 verenigingen op Tholen gaan weer loten verkopen via de Grote Clubactie

THOLEN - De Grote Clubactie gaat op zaterdag 23 september weer van start en dit jaar doen acht Thoolse verenigingen mee. Dit initiatief biedt verenigingen de kans extra inkomsten te genereren voor hun activiteiten door de verkoop van loten. Een lot kost 3 euro per stuk, waarvan 80 procent naar de club gaat.

1 dag geleden
Tholen maakt zich op voor Nationale Burendag

THOLEN - De jaarlijkse Nationale Burendag staat voor de deur en belooft op zaterdag 23 september een dag vol gezelligheid en verbinding te worden in de gemeente Tholen. In de provincie Zeeland zijn 124 activiteiten aangemeld. Landelijk staat het aantal aanmeldingen op 8213 activiteiten. Zo maken organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts bekend. 

1 dag geleden
Weekendweer Tholen: 'Herfst start met vleugje nazomer'

THOLEN - Dit is het weerbericht voor het eiland Tholen van zaterdag 23 en zondag 24 september. Kort samengevat: We kunnen een regenachtige start van het weekend verwachten, maar zondag brengt nazomerweer met zon en warme temperaturen.

2 dagen geleden
Weihoek in het midden van zonneparkstrijd: Omwonenden positief, SP niet

THOLEN - Hoewel de omwonenden van de Weihoek in Poortvliet positief zijn over het idee van een zonnepark in hun landschap, kan dit op weerstand stuiten in de gemeenteraad. Het zonnepark is een risico van overbelasting van het stroomnet en in strijd met een eerder aangenomen motie, aldus Theo Korevaar van de SP Tholen.

2 dagen geleden
Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth bestaat 50 jaar

THOLEN - Het Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth bestaat bijna 50 jaar. Een bijzondere mijlpaal, zeker ook omdat het mannenkoor tot op de dag van vandaag een lid in het midden heeft van het eerste uur. Uniek ook omdat het koor na een aantal jaren van krimp weer gestaag groeit. En tijdens de jubileumzangavond op 30 september verdubbelt het koor ook nog eens in aantal. “Uniek dat er zoveel leden hebben opgegeven om tijdens de jubileumzangavond met ons mee te zingen.”

3 dagen geleden
Vermiste 82-jarige man uit Tholen gevonden in ziekenhuis Frankrijk

THOLEN - De 82-jarige man uit Tholen die sinds zaterdag 16 september vermist was, is woensdag weer gevonden in een ziekenhuis in Frankrijk. Dat laat de familie van de man weten op social media.

3 dagen geleden
Op de werkvloer bij Joey: 'Je kijkt nooit meer hetzelfde naar een verpakking'

Niemand kan mooier over een beroep vertellen dan degene die er dagelijks mee bezig is. Wie zijn de mensen achter het beroep, wat zijn hun drijfveren? Wat maakt hun vak de moeite waard, elke werkdag weer? En hoe ziet die werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Joey Cloots.

4 dagen geleden