Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe snelheid op snelweg brengt zorgen over aanrijtijden Thoolse dorpen

Nieuwe snelheid op snelweg brengt zorgen over aanrijtijden Thoolse dorpen

THOLEN - Er zijn wederom op het eiland Tholen zorgen gerezen over de nieuwe Bravis-locatie op Bulkenaar in Roosendaal. Dat stelt C. Withagen. Ook in de gemeenteraadsvergadering is gesproken over het feit dat de maximale toegestane snelheid op de snelweg verlaagd is naar 100 km/u. Daarmee zouden de aanrijtijden voor onder andere Stavenisse en Sint Annaland in het gedrang komen, maar de gemeente houdt vast aan de gemaakt keuze. In velerlei gesprekken en overleggen zijn alle argumenten over de locatie van Bravis en de aanrijtijden van de ambulance uitgebreid besproken en uitgewisseld", zo laat een woordvoerder weten.

De gemeente Tholen reageerde bij de bekendmaking voor Roosendaal als locatie voor het nieuwe Bravis ziekenhuis teleurgesteld. "We hadden graag gezien dat het nieuwe ziekenhuis bij Bergen op Zoom zou komen", stelde oud-wethouder Harmsen kort na die bekendmaking. Men maakt zich vooral zorgen om de aanrijtijden van de ambulances.

Norm

Eerder al ging de gemeente Tholen in gesprek met de Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis en in dat gesprek heeft de gemeente haar eisen neergelegd en haar zorgen geuit over de aanrijtijden voor de Thoolse kernen. Bravis stelde echter bij de bekendmaking dat ze in het plan voldoet aan de 45 minuten-norm, ook nu het ziekenhuis in Roosendaal gebouwd wordt. De gemeente Tholen heeft zich daarbij neergelegd.

Verlaging

Er lijkt zich nu echter een nieuw probleem voor te doen; de verlaging van de toegestane snelheid op de Nederlandse snelwegen. Dat speelt ook op de route tussen Tholen en Roosendaal. Voorheen mocht daar 130 km/u gereden worden, maar ook daar mag nog maar 100 km/u gereden worden. Hulpdiensten zoals politie en ambulances mogen maximaal 40 kilometer per uur harder rijden dan de toegestane snelheid. Door de snelheid te verlagen van 130 kilometer per uur naar honderd kilometer per uur sinds maart 2020, ging de maximumsnelheid voor hulpdiensten dus flink omlaag.

Kritisch

"De aanrijtijd naar de nieuwe locatie van het Bravis ziekenhuis op de Bulkenaar was al kritisch vanuit plaatsen als Stavenisse en Sint Annaland. Nu er een verlaging van de maximumsnelheid is geweest is de aanrijtijd overdag ver onder de norm gezakt", aldus Withagen die zich gesteund weet door een aantal Thoolse raadsleden.

Locatie

"Met de huidige situatie rondom het coronavirus waarin kortademige patiënten in kritieke toestand richting het ziekenhuis vervoerd moeten worden in gedachten, is dit voor de inwoners daar onacceptabel en komt daarmee de locatiekeuze van Bravis op losse schroeven te staan", zegt hij.

Gesprekken

De gemeente Tholen denkt daar echter anders over, zo blijkt. "In velerlei gesprekken en overleggen zijn alle argumenten over de locatie van Bravis en de aanrijtijden van de ambulance uitgebreid besproken en uitgewisseld", zo laat een woordvoerder van de gemeente Tholen desgevraagd weten.

Provinciale weg

"Algemene conclusies die daaruit getrokken zijn dat de aanrijtijd naar de patiënt belangrijk is, omdat in de ambulance de behandeling al begint. Verder zijn de snelheidsbeperkende maatregelen op de provinciale weg ook al belicht en zijn geen echt probleem; ambulance met spoedritten mogen hiervan afwijken", zo legt ze uit.

Daarom geeft de woordvoerder aan dat de gemeente Tholen zich heeft geconformeerd aan de Bulkenaar als locatie voor Bravis. "We gaan hierover geen contact meer opnemen met Bravis." 

Meer uit Tholen

Burgemeester sluit woning aan Kotterstraat na vondst hennepkwekerij

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft besloten om een woning aan de Kotterstraat voor drie maanden te sluiten. Vorige maand trof de politie op dit adres een professionele hennepkwekerij. De bewoner is gearresteerd en wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op een woning aan het Slachtveld.

5 uur geleden
Drugsdealers aangehouden na inval in woning in Poortvliet

POORTVLIET - De politie heeft twee verdachten aangehouden na een huiszoeking bij een woning aan het Kerkplein in Poortvliet. De actie volgde nadat er vanuit de buurt meerdere meldingen van overlast bij de politie binnenkwamen.

9 uur geleden
Minste fietsendiefstallen in Zeeland, op Tholen 25 mensen de dupe

ZEELAND - In 2023 werden er in Zeeland 1095 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 2,3 procent hoger dan het jaar ervoor. Op Tholen ging het om 25 diefstallen waarvan melding werd gedaan. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.  

13 uur geleden
Tholen doet weer mee aan NK en ZK Tegelwippen

THOLEN - De gemeente Tholen doet ook dit jaar weer mee met de vijfde editie van het Nederlandse en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. Samen met inwoners en bedrijven gaan ze hun best doen om minimaal hetzelfde resultaat als in 2023 te behalen. Dat was landelijk de 18e plaats in de categorie kleine gemeenten en de 2e plaats in Zeeland.

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week is gemaakt door Bineke Smit

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Bineke Smit die de spotlight mocht vangen.

1 dag geleden
Vanmiddag code geel voor regenbuien met kans op onweer en hagel

THOLEN - April doet wat hij wil, luidt de gezegde. En dat blijkt ook vandaag weer. De dag begon nog zonnig in Tholen, maar de meteorologen van het KNMI hebben voor vanmiddag code geel afgegeven voor regenbuien met kans op onweer en kleine stukjes hagel. Het verkeer kan hier mogelijk hinder van ondervinden.

2 dagen geleden
Wethouder Moerland steekt de handen uit de mouwen bij Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Hilde Moerland stak zaterdagmorgen ook de handen uit de mouwen. Deze ochtend ging ze zowel Sint-Maartensdijk als Tholen helpen met het gereedmaken van de zwembaden voor het nieuwe seizoen.

2 dagen geleden