Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe regels voor afvalscheiding

Nieuwe regels voor afvalscheiding

MIDDELBURG - De regels voor afvalscheiding in Zeeland wijzigen met ingang van het nieuwe jaar. Dit met OLAZ, het Openbaar Lichaam Afvalverwijdering Zeeland, dinsdag. Niet alle gemeenten scheiden afval op dezelfde manier. Zo werken Borsele, Noord-Beveland en Reimerswaal mee aan een proef met nascheiding. 

In alle 13 Zeeuwse gemeenten kunnen inwoners nu plastic en drankenkartons (PD-afval) gescheiden inleveren.

Chipszakken

Vanaf 1 januari 2020 mogen metalen verpakkingen zoals frisdrankblikjes, conservenblikken en chipszakken bij het plastic en de drankenkartons worden gevoegd. Dit PMD-afval - plastic en metalen verpakkingsafval en drankenkartons - wordt als het is ingezameld klaargemaakt voor hergebruik. 'Alleen in Vlissingen moet de gemeenteraad nog besluiten of zij hieraan willen meedoen', laat OLAZ weten.

Proef

Borsele, Noord-Beveland, Reimerswaal en Terneuzen doen vanaf 1 januari 2020 mee met een proef voor nascheiding van plastic en metalen verpakkingsafval en drankenkartons. In deze gemeenten mag het PMD-afval samen met het restafval worden aangeboden. Daarna haalt een speciale installatie het PMD-afval uit het restafval voor verdere sortering. 'Het overblijvende restafval wordt verbrand met energieterugwinning.' Deze proef duurt tot 1 januari 2023 en tot die tijd kunnen andere gemeenten niet aansluiten. 

Afvalstromen

In heel Zeeland moeten de afvalstromen, zoals groente-, fruit- en tuinafval (zoals etensresten), oud papier en karton, glas, textiel, elektrische apparaten en klein chemisch afval gescheiden worden. 'Ze horen niet thuis in de restafvalbak, want dan kunnen ze niet worden gerecycled.'

Matrassen

Bij de Zeeuwse milieustraten kunnen 26 verschillende soorten afval ingeleverd worden, zoals grof huishoudelijk afval, bouwafval, klein chemisch afval en grond. 'Vanaf volgend jaar worden ook matrassen, gasflessen en piepschuim apart ingezameld bij de milieustraten. Alle aparte afvalstromen worden apart verwerkt tot nieuwe producten. Juiste afvalscheiding draagt bij aan een beter milieu en zorgt voor lagere kosten van afvalverwerking.'

Meer uit Vlissingen

Panorama Walcheren hoopt op vaste plek in Machinefabriek

VLISSINGEN - Het Panorama Walcheren kent momenteel een zwervend bestaan. Een deel van de reusachtige schilderijen staat momenteel opgesteld in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel. “Die gaan ze mogelijk in september verbouwen en dan moeten we eruit,” vertelt Leo Groenleer, coördinator van Panorama Walcheren.

13 uur geleden
Politie zoekt man voor leksteken autobanden in Vlissingen

VLISSINGEN - De politie onderzoekt een reeks vernielingen aan auto’s in Vlissingen. Ze is hiervoor een man in lichte kleding op het spoor.

15 uur geleden
'Als je in Vlissingen opgroeit, heb je een streepje voor'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

19 uur geleden
Vlissingse Turn Vereniging haalt goud in Breda

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag werd door een aantal turnsters van de Vlissingse Turn Vereniging in een reeks van turnwedstrijden de laatste kwalificatiewedstrijd geturnd in Breda.

1 dag geleden
Dronken automobilist rijdt tegen geparkeerde auto aan

VLISSINGEN - De politie heeft zaterdag het rijbewijs van een automobilist ingevorderd nadat hij onder de invloed van alcohol tegen een geparkeerde auto was gereden. De man had ruim 8 keer zo veel op dan wettelijk is toegestaan.

2 dagen geleden
Scooterrijder gewond na aanrijding in Vlissingen

VLISSINGEN – Een scooterrijder is zaterdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding met een busje op De Willem Ruysstraat. De scooterrijder is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. 

2 dagen geleden
Scouts gaan de Binnenhaven schoonmaken

VLISSINGEN - De welpen en waterscouts van scoutinggroep de Scheldezwervers en de waterscouts van de Golfbrekers gaan zaterdag de Binnenhaven schoonmaken tijdens de Landelijke Opschoondag.

4 dagen geleden