Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe muziek rond de kerstdagen vanaf het stadhuiscarillon in Veere

Nieuwe muziek rond de kerstdagen vanaf het stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Vanaf donderdag 25 november klinken er weer nieuwe melodieën op het carillon van de stadhuistoren in Veere.

Speciaal voor de huidige expositie ‘Van Loon’ in Museum Veere heeft stadsbeiaardier David van der Vlies de melodie van ‘Wilt heden nu treden’ van A. Valerius op de speeltrommel gezet. Van Loon bewaarde hier bijzondere herinneringen aan en heeft dit lied ook opgenomen in een van zijn publicaties. Bijzonder voor deze keer is dat de melodie van ‘Wilt heden nu treden’ op de speeltrommel is verstoken met allemaal nieuwe ijzeren nootjes. Deze worden nu voor het eerst gebruikt en zijn geschonken door de Stadsraad van Veere. De gemeente heeft het bedrag verder financieel aangevuld. Deze nootjes of pennen moesten stuk voor stuk gemaakt worden en zijn een exacte kopie van de reeds bestaande historische noten. Deze aanvulling was hard nodig omdat door de jaren heen er nootjes gesneuveld en versleten waren. 

White Christmas
Nu beschikt stadsbeiaardier David van der Vlies weer over genoeg noten om de mogelijkheden van de speeltrommel helemaal te benutten. Er klinkt van de stadhuistoren nog een melodie die in de eindjaren van ‘Van Loon’ regelmatig te horen was. Net voor de uurslagen is ‘White Christmas’ van Irving Berlin te horen. Berlin schreef het nummer rond 1940. Bing Crosby zong het voor het eerst in het openbaar tijdens zijn NBC-radioprogramma op kerstdag 1941. White Christmas werd een nummer 1 hit in 1942 en bleef die plaats elf weken lang bezetten. Het nummer White Christmas wordt voorafgegaan door een introductie van 3 maten uit ‘Sleigh Ride’ van Leroy Anderson uit 1950. De speeltrommel wordt 3 keer per jaar van nieuwe muziek voorzien. Deze dateert samen met de klokken uit het jaar 1735 en is geheel nog in originele staat. Een wonder van techniek.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Speelveld Braamhof winnaar Kern met Pit Trofee Zeeland

WALCHEREN - Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren presenteerdengisteren ruim honderd Kern met Pit buurtprojecten in Nederland de resultaten. Tijdens deze bijeenkomsten in het hele land is in elke provincie één project gekozen tot trofee winnaar. In Zeeland is de Herinrichting van het Speelveld Braamhof gekroond tot provinciale winnaar.

11 uur geleden
Luctor et Detector: de Zandzuigervondst in ‘De Middelburg’

Enige tijd geleden mocht ik met de metaaldetector weer een bijzondere opdracht uitvoeren. De eigenaar van zandboot De Middelburg, van Firma van Ouwerkerk, benaderde mij met een bijzonder probleem: tijdens het lossen van zand uit de boot kwam de borgpin los van de grijparm van de kraan. Die viel naar beneden in het zand. Je denkt dan: ‘geen probleem, die pin ligt gewoon op de zandhoop’. Nou, vergeet het maar. De massieve pin schoot een stuk het zand in en werd niet teruggevonden. Het zand was bedoeld voor verwerking in een cementfabriek en daarom moest de pin teruggevonden worden. De pin zou in de fabriek de machines kunnen beschadigen. 

1 dag geleden
Met liefde en passie achter de frituur

KOUDEKERKE – Na 46 jaar een cafetaria te hebben gehad, gaan John (65) en Marjan (67) van den Hummel met pensioen. John’s Frituurshop wordt overgenomen door collega-ondernemers, maar eerst blikken we terug op een mooie tijd waarin veel veranderde.

1 dag geleden
Politie arresteert Middelburger (17) voor berovingen

MIDDELBURG - In een woning aan de Zacharias Jansenstraat in Middelburg heeft de politie vrijdagmorgen 21 januari een jongen gearresteerd. In de woning en de schuur vond de politie twee vuurwapens en twee gestolen fietsen.

1 dag geleden
Middelburgse horeca-ondernemers houden protestborrel bij het stadhuis

MIDDELBURG - Nee, een echte demonstratie wilden ze het niet noemen. De chefs van MEP4YOU, Zeeuwse Streken en Restaurant Scherp hadden er bewust voor gekozen om de kleine protestborrel, gistermiddag op de Markt, vooraf niet aan de grote klok te hangen. Ze zouden alleen 150 hamburgers en worsten op een barbecue gooien om die gratis uit te delen. Een biertje en een wijntje erbij, een spandoek op het bordes en meer ook niet. “We geven al twee jaar lang alles weg” was het credo.

2 dagen geleden
2,5 jaar celstraf voor man die vrouw door hoofd schoot

MIDDELBURG - De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 28-jarige man uit Domburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Daarnaast moet hij aan het slachtoffer en haar moeder een schadevergoeding van 272.000 euro betalen. De man schoot in augustus 2020 een vriendin door haar hoofd. Zij overleefde het schot, maar hield er zeer ernstig blijvend letsel aan over.

2 dagen geleden
Man uit Meliskerke (19) overleden bij eenzijdig ongeval op Oude Rijksweg in Krabbendijke

MELISKERKE - Op de Oude Rijksweg in Krabbendijke heeft vrijdagavond een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Hierbij is een 19-jarige man uit Meliskerke overleden. 

2 dagen geleden