Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe mobiliteitshubs maken school en stageadres makkelijker bereikbaar

Nieuwe mobiliteitshubs maken school en stageadres makkelijker bereikbaar

GOES - Het duurt nog even voordat de scholieren de deelfietsen uit de stalling kunnen halen, maar woensdag is de Zeeuwse proef met schoolmobiliteitshubs gelanceerd. Door op alle mbo-scholen in Goes, Middelburg en Vlissingen (elektrische) deelfietsen te stationeren kunnen scholieren sneller reizen tussen thuis, school en stageplek.

De proef is woensdagmiddag toegelicht op het Hoornbeeck College in Goes, dat scholieren tot in Aagtekerke heeft. Zij kunnen straks gebruik maken van de deelfietsen die aan de voorkant van de school gestald worden. “Het idee is dat ook buurtbewoners ervan gebruik kunnen maken”, legt schooldirecteur Evert Timmerman uit. 

De proef, die een jaar duurt en uiterlijk begin mei van start gaat, begint met in totaal 100 deelfietsen, 20 e-bikes en 2 deelauto’s op de mbo’s in Goes, Middelburg en Vlissingen. “Al naar gelang de behoefte kunnen we dat aantal uitbreiden, maar we willen niet dat er fietsen ongebruikt blijven”, vertelt gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland. “Met deze pilot verzamelen we ervaringen van scholieren. Als ik positieve berichten van hen hoor, dan is het experiment geslaagd.” In dat geval wordt de proef begin volgend jaar uitgebreid naar al het voortgezet onderwijs en het mbo in heel Zeeland, met nog eens 190 deelfietsen en 20 e-bikes.

De gebruikers kunnen hun reis met alle soorten vervoer plannen, boeken en betalen met een app Gaiyo, die al actief is in Nederland. Daarmee haal je ook de deelfiets van het slot. Naast bij de scholen kunnen de jongeren de deelfietsen ook op andere plekken (hubs) inleveren, zoals op de treinstations. De proef moet ook scholieren ook uit de auto en aan het bewegen krijgen, dat goed is voor de gezondheid en het milieu.

Leerbedrijf

Het leerbedrijf van Cycle Hub Middelburg gaat de fietsen distribueren naar de verschillende hubs en het onderhoud plegen. Edwin de Smit uit Vlissingen werkt en leert bij Cycle Hub en heeft zin in zijn nieuwe klus. “Ik volg de opleiding tot fietstechnicus en heb mijn basisdiploma al binnen. Nu ben ik met niveau twee bezig en leer ik bijvoorbeeld over versnellingstechniek.” 

De Goese onderwijswethouder André van der Reest is blij dat deze proef in zijn gemeente begint, omdat die vele soorten onderwijs huisvest. “Dagelijks pendelen er maar liefst 12.000 leerlingen van huis naar school in Goes”, illustreert hij. In het dunbevolkte Zeeland moeten sommige scholieren lang reizen naar hun school. “Als het reizen tussen wonen, leren en later werken goed georganiseerd is, helpt dat deze jonge mensen in Zeeland te houden”, stelt Timmerman.

Deze schoolmobiliteitshubs zijn een van de experimenten waarmee de provincie onderzoekt hoe de overstap gemaakt kan worden naar duurzaam, snel en slim vervoer. De basis is een netwerk van bus, trein en boot en voor de ‘laatste kilometer’ zijn extra vormen van mobiliteit nodig, zoals een flextaxi of deelfiets. “Het is onbetaalbaar om grote bussen voor enkele passagiers te laten rijden”, aldus Van der Maas, “maar met aanvullend vervoer op de vaste buslijnen willen we alle hoeken en gaten van Zeeland bereikbaar houden.” 

Het is de bedoeling dat reizigers in Zeeland vanaf 2025 kunnen kiezen uit een mix van vervoersmiddelen, met opstappunten waar ze comfortabel kunnen wachten.

Meer uit Beveland

Zeeuwse Milieufederatie klaagt Nederlandse staat aan voor PFAS-verontreiniging

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieufederatie heeft samen met toen andere belangenorganisaties de Staat der Nederlanden aangeklaagd voor de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging. De organisaties hebben Knoops' advocaten in de arm genomen en de rechtszaak begint op 7 augustus bij de rechtbank in Den Haag. In de rechtszaak wordt onder meer verwezen naar de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde.

18 uur geleden
24-uurs evenement in Omnium Goes: CIOS Zuidwest-Nederland steunt Het Vergeten Kind

GOES - Donderdag om 9.00 uur is een evenement bij CIOS Zuidwest-Nederland begonnen: studenten zijn gedurende 24 uur non-stop in beweging, allemaal voor het goede doel. In samenwerking met stichting Het Vergeten Kind zullen de studenten geld inzamelen om kwetsbare kinderen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Het evenement vindt plaats in het Omnium in Goes en is open voor publiek, met vrije inloop.

21 uur geleden
Brandweer lang bezig met brand in hybride auto 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - De brandweer heeft donderdagochtend haar handen vol gehad aan een in brand gevlogen hybride auto. Het voertuig is uitgebrand.

21 uur geleden
Belgische ministers bezoeken energie-eiland dat wordt gebouwd in Vlissingen-Oost

VLISSINGEN-OOST - In Vlissingen-Oost worden momenteel de fundamenten gelegd voor een baanbrekend project: het Prinses Elisabeth Energie Eiland voor de Belgische kust. Het eerste van de 23 immense betonnen caissons is bijna gereed. Deze mijlpaal trok vandaag hoog bezoek uit België naar Vlissingen-Oost, waar de bouw van deze innovatieve constructie plaatsvindt. De Belgische premier Alexander De Croo, minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine een bezoek aan de caissonwerf in Vlissingen.

1 dag geleden
Expositie over 165 jaar katholieke kerk in Ovezande

OVEZANDE - In dit jaar waarin Ovezande 700 jaar bestaat, viert de katholieke kerk in het dorp het 165-jarig bestaan. 'Daarmee is de kerk de oudste nog originele katholieke kerk van deze regio', aldus de kerkgemeente, die een expositie organiseert.

1 dag geleden
Groot feest op nieuw groen schoolplein De Zuidvliet in Kortgene

KORTGENE - IKC De Zuidvliet in Kortgene heeft een nieuw, groen schoolplein en dat is donderdag groots gevierd.

2 dagen geleden
Verbouwde VEG-kerk in Goes vanaf mei weer in gebruik

GOES - Na een verbouwing van enkele maanden wordt de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) aan de Beatrixlaan te Goes begin mei weer in gebruik genomen.

2 dagen geleden