Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

De rapportage wordt ieder jaar opgesteld in opdracht van de Europese geneesmiddelenbranche. De Nederlandse Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) concludeert dat het "voor patiënten veel uitmaakt in welk Europees land ze wonen".

Het onderzoek maakt grote verschillen tussen de Europese landen zichtbaar. Duitsland laat gemiddeld de minste tijd verstrijken, totdat een nieuw medicijn daar wordt vergoed voor patiënten: gemiddeld 126 dagen. In Polen duurt het met 808 dagen juist bijna twee keer zo lang als in Nederland.

Prijsonderhandelingen

Van de 167 medicijnen die EMA tussen 2019 en 2022 heeft goedgekeurd, zijn er in Nederland nu 91 beschikbaar voor patiënten. Daarmee zit ons land in de Europese middenmoot. Duitsland voert ook deze lijst aan met 147 medicijnen, daarna volgen Italië en Oostenrijk.

De wachttijd komt onder meer doordat de overheid prijsonderhandelingen voert met fabrikanten. Nederland kiest daarvoor om de zorgkosten, die hard stijgen, in bedwang te houden. Ook is niet aan alle middelen die worden goedgekeurd door EMA echt behoefte in de zorg. Volgens de VIG werkt het huidige systeem inderdaad om de kosten te beteugelen, maar vertraagt het "soms ook onnodig".

Het ministerie van Volksgezondheid kijkt naar manieren om het systeem te verbeteren. Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) kondigde onlangs aan dat de overheid hierbij ook beter duidelijk wil maken aan welke medicijnen de maatschappij behoefte heeft. Fabrikanten kunnen daar dan op inspelen.

Meer uit Gezond

Karremans beducht voor misleiding over 'natuurlijke' anticonceptie

DEN HAAG (ANP) - Er gaat veel desinformatie rond over 'natuurlijke' anticonceptiemethoden, waarschuwt staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) Hij gaat na of hij overheidsmaatregelen tegen desinformatie ook tegen dit misleidende materiaal kan inzetten.

1 dag geleden
NVZ: overleg met Agema over bezuinigingen heeft niks opgeleverd

UTRECHT (ANP) - Het overleg tussen de zorgbranche en zorgminister Fleur Agema over nieuwe bezuinigingen op de zorg heeft niets opgeleverd. Dat meldt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert vrijdag na het gesprek.

1 dag geleden
Ook arts Rijnstate verdacht van gebruik eigen sperma

ARNHEM (ANP) - Een voormalig arts van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft mogelijk in de jaren tachtig zijn eigen sperma gebruikt om vrouwen met een kinderwens via kunstmatige inseminatie zwanger te maken. Het is niet bekend hoeveel kinderen op die manier ter wereld zijn gekomen en in welke periode. Het ziekenhuis laat onderzoek doen.

1 dag geleden
Agema gaat overleggen met zorgsector over de nieuwe bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema gaat vrijdagmiddag nog om tafel met de koepels van ziekenhuizen, verpleegkundigen en verzorgenden en de medisch specialisten over de nieuwe bezuinigingen die de Tweede Kamer heeft vastgelegd in de begroting. Deze organisaties hebben al meteen hun zorgen bij de minister geuit over de besparingen, die voor Agema zelf ook als een verrassing kwamen. "We gaan praten over hoe we verder gaan", zei Agema na afloop van de wekelijkse ministerraad.

2 dagen geleden
Zorg en verzekeraars zijn verder met contracten voor 2025

DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben meer contracten met zorgaanbieders afgesloten dan vorig jaar rond deze tijd. Daardoor zijn er meer instellingen waar de zorg volgend jaar volledig wordt vergoed, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die verwacht dat het aantal contracten in de laatste weken van het jaar nog stijgt.

2 dagen geleden
Agema 'heel erg bezorgd' over bezuiniging op specialistische zorg

DEN HAAG (ANP) - Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) is "heel erg bezorgd" over de nieuwe bezuinigingen op haar begroting waar de Tweede Kamer mee heeft ingestemd. Dat zei de bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. De besparingen op de medisch-specialistische zorg komen in de plaats van een deel van de voorgenomen bezuinigingen op onderwijs. De coalitie sloot daarover deze week een akkoord met een deel van de oppositie. Agema was daar zelf nauwelijks bij betrokken en werd verrast door de bezuiniging die betrekking heeft op de medische zorgopleidingen.

2 dagen geleden
Onderzoek: nauwelijks diversiteit onder artsen en verplegers

UTRECHT (ANP) - De gemeenschap van artsen, verpleegkundigen, apothekers en andere geregistreerde zorgverleners is totaal niet divers. Ze vormen "op geen enkele manier" een afspiegeling van de samenleving, concludeert UMC Utrecht. Het academische ziekenhuis deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de achtergronden van de mensen in het BIG-register.

2 dagen geleden