Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

De rapportage wordt ieder jaar opgesteld in opdracht van de Europese geneesmiddelenbranche. De Nederlandse Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) concludeert dat het "voor patiënten veel uitmaakt in welk Europees land ze wonen".

Het onderzoek maakt grote verschillen tussen de Europese landen zichtbaar. Duitsland laat gemiddeld de minste tijd verstrijken, totdat een nieuw medicijn daar wordt vergoed voor patiënten: gemiddeld 126 dagen. In Polen duurt het met 808 dagen juist bijna twee keer zo lang als in Nederland.

Prijsonderhandelingen

Van de 167 medicijnen die EMA tussen 2019 en 2022 heeft goedgekeurd, zijn er in Nederland nu 91 beschikbaar voor patiënten. Daarmee zit ons land in de Europese middenmoot. Duitsland voert ook deze lijst aan met 147 medicijnen, daarna volgen Italië en Oostenrijk.

De wachttijd komt onder meer doordat de overheid prijsonderhandelingen voert met fabrikanten. Nederland kiest daarvoor om de zorgkosten, die hard stijgen, in bedwang te houden. Ook is niet aan alle middelen die worden goedgekeurd door EMA echt behoefte in de zorg. Volgens de VIG werkt het huidige systeem inderdaad om de kosten te beteugelen, maar vertraagt het "soms ook onnodig".

Het ministerie van Volksgezondheid kijkt naar manieren om het systeem te verbeteren. Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) kondigde onlangs aan dat de overheid hierbij ook beter duidelijk wil maken aan welke medicijnen de maatschappij behoefte heeft. Fabrikanten kunnen daar dan op inspelen.

Meer uit Gezond

Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

6 uur geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

6 uur geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

11 uur geleden
Ministerie verduidelijkt advies over verontreinigd zeeschuim

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft onlangs een advies over de risico's van met PFAS verontreinigd zeeschuim verduidelijkt op de site zwemwater.nl. Voorheen waarschuwde de site mensen om "alert" te zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Nu staat er "laat kinderen en huisdieren er niet in spelen". Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lieten bezoekers van de site weten dat de tekst niet duidelijk was. Daarop is de woordkeuze aangepast.

11 uur geleden
VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op

GENÈVE (ANP) - Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat is aanzienlijk minder dan ruim tien jaar geleden, maar nog altijd meer dan drie keer zo hoog als de internationale doelstellingen. Wereldleiders hadden met elkaar afgesproken dat ze maatregelen zouden nemen om het aantal nieuwe besmettingen volgend jaar te beperken tot hooguit 370.000.

2 dagen geleden
Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

5 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

5 dagen geleden