
‘Nieuwe Kamerleden moeten belang inzien van tolvrije Westerscheldetunnel’
MIDDELBURG - Het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel is goed voor de Zeeuwse arbeids- en woningmarkt en regionale economie. Dat stelt de provincie Zeeland donderdag op basis van onderzoek door het Rijk.
Zoals het er nu voorstaat duurt de tolheffing nog tot 2033. De roep om afschaffing wordt volgens de provincie steeds sterker, ook buiten Zeeland. ‘Het onrechtvaardigheidsgevoel, dat alleen in Zeeland voor zo’n belangrijke verbinding tol betaald moet worden, neemt toe’, laat gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland weten. ‘Er is geen redelijk alternatief, want de kortste omweg, via Antwerpen, is voor de meeste mensen meer dan honderd kilometer.’
Sociaal economisch
Naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer voerde het Rijk, in samenspraak met de provincie Zeeland, twee onderzoeken uit. De sociale en economische effecten van een tolvrije tunnel zijn onder de loep genomen en er is gekeken naar de financiële mogelijkheden om de tunnel tolvrij te maken. ‘De maatschappelijke opbrengsten van afschaffing zijn anderhalf keer zo hoog als de maatschappelijke kosten. Het tolvrij maken blijkt ook positief voor de arbeidsmarkt, want nu remt de tol vaak nog het werken aan “de overkant”. Daarnaast wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om zich elders in de regio te vestigen, uit te breiden en personeel aan te trekken.’
Ook is het volgens Zeeland gunstig dat de woningmarkt niet meer door de tunnel begrensd wordt. ‘Bovendien maakt een tolvrije tunnel een bezoek aan familie, vrienden of winkels aan de andere kant van het water toegankelijker.’
Kabinetsformatie
In aanloop naar de kabinetsformatie brengt de gedeputeerde namens Zeeland het zo snel mogelijk tolvrij maken van de Westerscheldetunnel onder de aandacht. ‘Het is nodig dat nieuwe Kamerleden en het nieuwe kabinet het belang inzien van de positieve effecten van versnelde tolafschaffing. Al jaren moeten we in Zeeland betalen om tussen verschillende delen in onze provincie te reizen. Tegelijkertijd is de route van Goes naar Gent sinds de aanleg van de Sluiskiltunnel en de ontwikkeling van North Sea Port alleen maar belangrijker geworden.’
Meer uit Beveland
GOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
12 uur geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
15 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
19 uur geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
20 uur geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
1 dag geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
1 dag geleden