Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe groene wijk naast de Nieuwe Postweg (N286) ervaart geluidsoverlast

Nieuwe groene wijk naast de Nieuwe Postweg (N286) ervaart geluidsoverlast

THOLEN - Direct naast de N286 wil de gemeente 86 nieuwe woningen bouwen aan de Koningin Julianastraat in Tholen. Deze groene buurt komt achter een brede geluidswal, maar het geluid van de provinciale weg zal toch hoorbaar zijn in de wijk. Als verschillende maatregelen niet werken, overweegt de gemeente om een iets hoger geluidsniveau langs de weg toe te staan om toch de bouw van de huizen te kunnen realiseren.

De nieuwe woningbouw met 86 woningen komt tussen de Koningin Julianastraat en de Nieuwe Postweg (N286) in het westen van Tholen. Dit gebied was oorspronkelijk bedoeld voor woningbouw in de jaren ‘60 en ‘70, maar wordt momenteel vooral gebruikt voor landbouw. Aan de overkant van de Koningin Julianastraat ligt een bestaande woonwijk en ten noorden van de N286 ligt bedrijventerrein Welgelegen.

Stiller asfalt

Het gebied waarin de huizen worden gebouwd is ongeveer 6 hectare groot en wordt omringd door groen. Aan de noordkant sluit de woonwijk aan op de bestaande bosrand en op een toekomstige groene zone met een geluidswal en een waterplas langs de N286. Dit groene gebied zal dienen als ontmoetingsplek en zal verbonden zijn met wandelroutes en andere groengebieden in de buurt.

Een belangrijk aandachtspunt is het geluid van het verkeer op de Nieuwe Postweg (N286). Ondanks de geplande geluidswal tussen de woningbouw en de provinciale weg, heeft een akoestisch onderzoek aangetoond dat het geluidsniveau hoger is dan de gewenste limiet van 48 dB. Om dit probleem aan te pakken, worden mogelijke maatregelen zoals het gebruik van stiller asfalt overwogen. Als deze maatregelen niet voldoende effectief blijken te zijn, overweegt de gemeente om de geluidsnormen iets te verhogen. Hierdoor kan de woonwijk toch ontwikkeld worden.

Insectenhotels

In de oorspronkelijke plannen was er ook bezorgdheid over parkeerproblemen in de straten. Dit is grotendeels opgelost in het herziene bestemmingsplan. In de nieuwe buurt komen in totaal ongeveer 168 parkeerplaatsen. Hierdoor zal er geen autoverkeer zijn tussen de woningen en het groen.

De huizen in de wijk zijn divers, waaronder 12 bijzondere woonvormen, 15 appartementen, 12 hoekwoningen, 16 tussenwoningen, 5 grondgebonden woningen, 8 twee-onder-één-kapwoningen en 18 vrijstaande woningen. Sommige van deze woningen worden levensloopbestendig gemaakt door middel van garages en extra voorzieningen. Hierdoor kunnen mensen van alle leeftijden en huishoudens in deze buurt wonen. 

De nieuwe woonwijk zal ook aandacht besteden aan natuurvriendelijke maatregelen, zoals insectenhotels en een bloemrijke openbare ruimte om verschillende diersoorten te ondersteunen. Regenwater wordt opgevangen in regentonnen en er worden wadi’s aangelegd om overtollig water tijdelijk vast te houden.


Lees ook

Sloop viaduct N286 van start

Meer uit Tholen

Aan de keukentafel met Alexander: 'Ik ben gestart om anderen te waarschuwen' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Alexander Koppelmans van Xtract BV en MKB Cybertraining BV.

44 minuten geleden
Sloop basisschool De Regenboog deze week begonnen

THOLEN - Een aannemer is in opdracht van de gemeente deze week gestart met de sloop van het oude pand van De Regenboog aan de Molenvlietsedijk. Sinds 2021 worden het gebouw niet meer gebruikt voor lessen, omdat de basisschool is verhuisd naar de Brede School aan de Abraham Beeckmanlaan.

4 uur geleden
Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

22 uur geleden
Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

THOLEN - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

1 dag geleden
Keukenbrand in woning aan de Tienhoven: Team Brandonderzoek onderzoekt oorzaak

SINT-ANNALAND- In een woning aan de Tienhoven heeft op zaterdagmorgen een brand gewoed. Volgens de melding betrof het een keukenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle. Team Brandonderzoek heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. 

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week: 'Skyline van Scherpenisse'

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

1 dag geleden
Lintjesregen: Deze zeven Tholenaren kregen een Koninklijke onderscheiding

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vanmorgen zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gelukkige inwoners komen uit de kernen Oud-Vossemeer, Poortvliet, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk en Tholen.

1 dag geleden