Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe gewasborden laten zien wat de boer teelt

Nieuwe gewasborden laten zien wat de boer teelt

RILLAND - Uien, aardappelen en suikerbieten zijn nog maar een aantal van de gewassen die in de gemeente Reimerswaal verbouwd worden. Hoewel ze er misschien veelal hetzelfde uitzien wanneer we er langs rijden of fietsen zijn ze allemaal uniek. Dat laatste is precies wat de gemeente en de boeren en fruittelers in Reimerswaal met de recent onthulde ‘gewasborden’ graag willen laten zien. 

‘’In het kader van het beleefbaar maken van het buitengebied zijn we in de gemeente met verschillende projecten bezig’’, zegt Chantal van der Arend, beleidsadviseur cultuur en toerisme bij gemeente Reimerswaal. ‘’Een van de belangrijkste sectoren binnen onze gemeente is de ‘food’ sector. Alle boeren en fruittelers in de gemeente dragen daar natuurlijk aan bij en dat blijft vaak onderbelicht.’’ Om zowel de agrariërs als de gewassen onder de aandacht te brengen bij de mensen zijn er twintig ‘gewasborden’ geplaatst in de gemeente. Op de borden staat de naam van het gewas, symbolen die het proces van zaadje tot eindproduct laten zien en een QR-code die naar de website van de vereniging voor boeren en tuinders ‘ZLTO’ gaat. ‘’Op de website staat alles uitgelegd over het gewas en het proces van ‘grond tot mond’’, legt Frans Geijs, relatiemanager bij ZLTO, uit. ‘’Op die manier kunnen we veel meer informatie op een bord zetten dan we zouden kunnen als we het allemaal uit zouden schrijven en tevens maakt het de borden een stuk interactiever.’’ Anders dan de gewasborden die vorig jaar door Stichting Akkerleven geplaatst werden op Noord-Beveland zijn deze borden dus compacter en kan informatie online gelezen worden. ‘’Via de QR-code naar de website van ZLTO kunnen mensen ook meer lezen over andere gewassen en producten.’’ 

‘Toer de Boer’ 

De borden bevinden zich in de akkerranden en zijn vaak gelegen aan bestaande fiets- en wandelroutes, maar een speciale route langs de borden is er nog niet. ‘’In samenwerking met Tourist Shop Yerseke zijn we van een plan een mooie route langs de borden te maken en ook met ‘Toer de Boer’ zijn we bezig’’, zegt Chantal van der Arend. ‘’Bij ‘Toer de Boer’ kunnen mensen bij de boer langs gaan en echt de agrarische sector van voor tot achter meemaken en de boer leren kennen’’, legt Frans Geijs uit. ‘’Ook voor scholen is dit een leuke mogelijkheid om kinderen kennis te laten maken met de boer, zijn werk en de gewassen. Samen met de QR-code en opdrachten ontstaat een interactieve route die hopelijk hun interesse weet te wekken.’’ Alle fruittelers en akkerbouwers waren meteen enthousiast toen de ZLTO met het plan voor de gewasborden naar buiten kwam. ‘’Iedereen is blij om te laten zien wat voor gewassen ze verbouwen en hoe dat tot eindproduct wordt gemaakt’’, zegt Geijs. Ook Wim van Gorsel, eigenaar van het perceel waarop het eerste bord werd geplaatst, was meteen enthousiast over de plaatsing van de borden. 

Bloemenranden

Niet alleen de gewasborden zijn nieuw in de akkerranden. Ook het initiatief om vijf kilometer aan bloemenranden te maken is in de smaak gevallen bij de Reimerswaalse boeren. ‘’Het idee was om vijf kilometer akkerrand te beplanten met bloemen’’, vertelt Geijs. ‘’Binnen de kortste keren was die vijf kilometer eigenlijk te kort voor het aantal boeren dat mee wilde doen.’’ De bloemen maken de, vaak onbruikbare, akkerranden niet alleen mooier maar zijn ook nog eens heel goed voor de biodiversiteit op de akkers. Verschillende gewasborden zoals die aan het perceel in de Zimmermanpolder staan er al en zijn tijdens alle seizoenen te bezoeken.

Meer uit Reimerswaal

Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

17 uur geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

1 dag geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

1 dag geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

2 dagen geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden
Vier de vakantie met spel archery tag in Yerseke

YERSEKE - Dinsdag (23 april) kunnen kinderen in Yerseke het spel archery tag spelen.

3 dagen geleden
Dronken automobilist belandt in de berm na eenzijdig ongeluk op de A58

KAPELLE - Een dronken automobilist is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. De man heeft een tijdelijk rijverbod opgelegd gekregen.

3 dagen geleden