Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Franse regering maandag onthuld

Nieuwe Franse regering maandag onthuld

LE HAVRE (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zal maandag een nieuw kabinet onthullen, zeiden twee bronnen in het Élysée zondag. Eerder deze week had Macron zijn premier vervangen om zijn presidentschap een nieuwe impuls te geven.

Macron en zijn nieuwe premier, Jean Castex, zouden elkaar zondag ontmoeten in het presidentiële Élysée-paleis om de contouren van de nieuwe regering te bespreken, aldus de bronnen.

"In dit stadium wordt een regering met ongeveer twintig ministers overwogen. Staatssecretarissen zullen in een tweede fase worden genoemd", zei een van de bronnen aan persbureau Reuters.

Burgemeester

De vrijdag door Macron ontslagen premier Edouard Philippe is in zijn woonplaats Le Havre door de gemeenteraad weer als burgemeester geïnstalleerd. Hij kreeg een grote meerderheid van stemmen in de raad. Philippe was tussen 2010 en 2017 ook al burgervader van de grote stad aan de monding van de rivier de Seine.

Franse media meldden dat Philippe door de president aan de kant is geschoven, omdat de premier steeds populairder werd en in de coronacrisis steeds vaker op de voorgrond is getreden ten koste van Macron. De nieuwe premier is de weinig bekende centrumrechtse politicus Jean Castex, die naar verwachting de president niet zal overschaduwen.

Goede relatie

Philippe is drie jaar premier geweest en heeft voor zover bekend zowel persoonlijk als politiek een goede relatie met Macron gehad. Zijn regering overleefde ernstige crises zoals die rond de spontane protestbeweging van de 'gele hesjes', de omstreden pensioenhervormingen en de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

De premier in Frankrijk is niet zoals in veel andere democratische landen een regeringsleider die politiek zijn eigen koers kiest, maar meer een uitvoerder van het beleid van de president. Volgens opiniepeilers stond bijna 60 procent van de ondervraagden afgelopen week nog achter de premier en dat was veel meer dan de steun die Macron volgens de peilers kreeg.

Meer uit Buitenland

Helikopter Iraanse president gevonden, reddingswerkers onderweg

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De verongelukte helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord, is gevonden. Het hoofd van hulporganisatie de Iraanse Rode Halve Maan maakte dat maandagochtend vroeg bekend, en meldde daarbij dat de situatie "niet goed" is.

13 minuten geleden
Lai Ching-te ingezworen als nieuwe president van Taiwan

TAIPEI (ANP/AFP) - Lai Ching-te is maandag in Taipei ingezworen als de nieuwe president van Taiwan. Ook zijn vice-president Hsiao Bi-khim ving tijdens de ceremonie officieel haar ambtstermijn aan.

59 minuten geleden
Rusland stuurt reddingsteam na helikopterongeluk president Iran

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Rusland stuurt een team van bijna vijftig gespecialiseerde reddingswerkers naar Iran om mee te helpen zoeken naar de verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

3 uur geleden
Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

7 uur geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

8 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

9 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

11 uur geleden