Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe expositie 1944-1945 in gemeentehuis Veere

Nieuwe expositie 1944-1945 in gemeentehuis Veere

DOMBURG - In de hal van het gemeentehuis van gemeente Veere is sinds deze week een nieuwe expositie met een selectie van objecten die herinneren aan de jaren 1944-1945. In 2021 stond de Monumentendag 2021 op Walcheren in het teken van De Slag om de Schelde. De gelijknamige film uit 2020 was hiervoor de directe aanleiding. Meer dan 100 monumenten verspreid over het eiland zijn tastbare tekens wat zich hier 77 jaar geleden heeft afgespeeld en brengen het verloop van de strijd op een bijzondere manier in beeld.

Op 3 oktober 1944 om twee uur ‘s middags bombardeerde de RAF de zeedijk van Westkapelle. Bij Vlissingen werd op 7 oktober een dijkgat geslagen en op 11 oktober bij Veere. Westkapelle werd nogmaals op 17 en 29 oktober getroffen. Buiten Normandië was Walcheren de enige plek waar de Atlantikwall werd doorbroken. Doel hiervan was om de haven van Antwerpen in gebruik te kunnen nemen. Grote delen van Walcheren liepen onder water en Duitse stellingen op het landfront werden onbruikbaar. Na deze bombardementen en onderwaterzetting voerden de geallieerden aanvallen uit die bekend zijn geworden als de Strijd om Walcheren.

Strijd om Walcheren of ‘Operatie Infatuate’: sluitstuk van de slag om de Schelde
Op 31 oktober 1944 was het gehele gebied rond de Westerschelde, met uitzondering van Walcheren, in geallieerde handen. Operatie Infatuate werd tussen 1 en 8 november gevoerd. Het was het sluitstuk van de Slag om de Schelde en bestond uit van drie zijden gelijktijdig uitgevoerde aanvallen: over de Sloedam vanuit het oosten (de Slag om de Sloedam), over de Westerschelde vanuit het zuiden (Landing Vlissingen, Operatie Infatuate I) en over de zee vanuit het westen (Landing Westkapelle, Operatie Infatuate II). De overgave van Walcheren werd op 8 november 1944 in Vrouwenpolder getekend.

Objecten die te zien zijn bij de expositie:
- Penning ‘Walcheren verdronk voor Europa’s bevrijding’, oktober 1944 (GV 7003)
- Penning herdenkingsdagen Nieuw Walcheren, 26 juni 1954
- Bewijzen voor Jan Tavernier uit Oostkapelle om zich met zijn boot op het overstroomde gebied te begeven, december 1944
- Door de R.A.F. uitgestrooide pamfletten bestemd voor Duitse soldaten, okober 1944
- Foto’s inundaties, oktober 1944
- Duits batterijboek Westkapelle, 6de Compagnie, 24 juni-28 oktober 1944
- Engels Army Prayerbook, circa 1944Model van tank op de dijk bij Westkapelle, 1944
- Collectebussen Winterhulp, 1942
- Duitse Verordnungblätter, 1944
- Nederlands gasmasker, 1940
- Foto bevrijder van Walcheren, Major-General Edmund Hakewell-Smith (1896-1986). De leiding van de hele aanval op Walcheren in 1944 was in handen van deze commandant van de 52nd (Lowland) Division.Embleem van de Calgary Highlanders

Meer uit Middelburg

Bach en Sinatra klinken tijdens het zomeravondconcert in Veere

VEERE - Het beiaard-duo Ariane Toffel and Georg Wagner uit Duitsland zullen op zaterdag 20 juli een concert verzorgen op het historische carillon van het stadhuis van Veere. Vanaf 19.00 uur worden de klokken bespeeld door de twee beiaardiers.

1 dag geleden
Tentoonstelling Voorbij het vlak / Beyond the plane bij ruimteCAESUUR in Middelburg

MIDDELBURG -  Voor de tentoonstelling bij ruimteCAESUUR gaan Andrea Freckmann en Theun Govers, beiden afgestudeerd als schilders, het experiment aan. Beide kunstenaars namen een schilderij als uitgangspunt voor het maken van nieuw ruimtelijk werk dat een weerklank vormt van het schilderij - een echo in de ruimte. 

1 dag geleden
Speelhof Hoogerzael in Middelburg zoekt twee nieuwe bestuursleden

MIDDELBURG - De groenste speelplaats van Middelburg is op zoek naar een handige regelaar. Iemand die ouders en kinderen wil laten ervarenhoe heerlijk ravotten in de modder en struinen door de struiken is. Een bestuurslid die zich wil inzetten voor de groei en bloei van Hoogerzael.

2 dagen geleden
De derde editie van Swim to Fight Cancer in Middelburg

MIDDELBURG- Op 7 september is het weer zover. Dan duiken meer dan 100 deelnemers de binnenhaven van Middelburg in met als doel een indrukwekkend bedrag aan donaties op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek (KWF). Samen met de zwemmers, sponsoren, donateurs en (bedrijfs)teams wil de organisatie er een spetterend evenement van maken. Want wie wil er nu niet bijdragen aan een wereld waarin kanker hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn?

2 dagen geleden
Weekverwachting: vaak aangenaam zomerweer

De nieuwe week kent een zomerse start met 22 tot 27 graden en veel zon. 's Avonds stijgt wel de kans op (onweers)buien. Dinsdag is tijdelijk een mindere dag met flink wat buien bij maxima rond 22 graden. Vanaf woensdag is het een aantal dagen vrij aangenaam Hollands zomerweer met zon en oplopende temperaturen. Woensdag is het 22 tot 24 graden en donderdag 24 tot 27 graden.

2 dagen geleden
Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

3 dagen geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

3 dagen geleden