Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe EU-wet moet belastingontwijking multinationals voorkomen

Nieuwe EU-wet moet belastingontwijking multinationals voorkomen

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement heeft een wet definitief goedgekeurd die multinationals verplicht openbaar te maken hoeveel belasting zij betalen in elk EU-land. De nieuwe richtlijn moet voorkomen dat bedrijven belastingen ontwijken. Het gaat om ondernemingen met jaarlijkse inkomsten van meer dan 750 miljoen euro.

Het heeft vijf jaar onderhandelen tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het EU-parlement gekost voor de wet kon worden aangenomen. De grote ondernemingen en hun dochterbedrijven die in meer dan één EU-land werkzaam zijn moeten per land rapporteren over de aard van de bedrijfsactiviteiten, het aantal voltijdse medewerkers, de netto-omzet, het bedrag van de toerekenbare en betaalde winstbelasting en de gecumuleerde winst.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA), voorzitter van de belastingcommissie van het EU-parlement, is al lang voorvechter van deze wet. "Belastingontwijkende adviseurs en multinationals weten dat ze fout zitten", zegt hij. "Het risico voor imagoschade zal ze dwingen om op een andere manier naar hun belastingafdracht te kijken. Niet als een kostenpost, maar als de consequentie van hun succes, en een kans om bij te dragen aan de samenleving."

"Apple betaalde 0,005 procent winstbelasting, Google 0,02 en Shell zelfs helemaal niets. Dit is onacceptabel, maar kwam pas naar buiten na grote publieke druk, lang onderzoek of een lek", stelt hij. "Met deze wet moet ieder bedrijf laten zien hoeveel belasting het betaalt in de landen waar het actief is. Zo zie je in één oogopslag welk bedrijf verkeerd bezig is."

De lidstaten hebben achttien maanden de tijd om de Europese richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

Meer uit Financieel

Von der Leyen accepteert niet dat China handelt met Rusland

STRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.

13 minuten geleden
Europees Parlement stemt in met toetreding Bulgarije tot eurozone

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.

27 minuten geleden
Brede oproep voor verbetering investeringsklimaat woningmarkt

DEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.

35 minuten geleden
Rechtszaken tegen Visa en Mastercard om transactiekosten

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.

1 uur geleden
Porsche verkoopt minder auto's, vooral in China

STUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.

2 uur geleden
Eindhoven Airport gaat parkeerterrein fors uitbreiden

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.

2 uur geleden
Problemen met afhandeling luchtvracht op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.

2 uur geleden