Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe EU-wet moet belastingontwijking multinationals voorkomen

Nieuwe EU-wet moet belastingontwijking multinationals voorkomen

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement heeft een wet definitief goedgekeurd die multinationals verplicht openbaar te maken hoeveel belasting zij betalen in elk EU-land. De nieuwe richtlijn moet voorkomen dat bedrijven belastingen ontwijken. Het gaat om ondernemingen met jaarlijkse inkomsten van meer dan 750 miljoen euro.

Het heeft vijf jaar onderhandelen tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het EU-parlement gekost voor de wet kon worden aangenomen. De grote ondernemingen en hun dochterbedrijven die in meer dan één EU-land werkzaam zijn moeten per land rapporteren over de aard van de bedrijfsactiviteiten, het aantal voltijdse medewerkers, de netto-omzet, het bedrag van de toerekenbare en betaalde winstbelasting en de gecumuleerde winst.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA), voorzitter van de belastingcommissie van het EU-parlement, is al lang voorvechter van deze wet. "Belastingontwijkende adviseurs en multinationals weten dat ze fout zitten", zegt hij. "Het risico voor imagoschade zal ze dwingen om op een andere manier naar hun belastingafdracht te kijken. Niet als een kostenpost, maar als de consequentie van hun succes, en een kans om bij te dragen aan de samenleving."

"Apple betaalde 0,005 procent winstbelasting, Google 0,02 en Shell zelfs helemaal niets. Dit is onacceptabel, maar kwam pas naar buiten na grote publieke druk, lang onderzoek of een lek", stelt hij. "Met deze wet moet ieder bedrijf laten zien hoeveel belasting het betaalt in de landen waar het actief is. Zo zie je in één oogopslag welk bedrijf verkeerd bezig is."

De lidstaten hebben achttien maanden de tijd om de Europese richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

Meer uit Financieel

Stakingen slagerijen lijken van de baan met nieuw cao-loonbod

UTRECHT (ANP) - Werkgevers in de slagerijbranche hebben een nieuw loonbod gedaan, meldt de FNV. Daarmee schort de vakbond opnieuw de acties op waarmee eerder werd gedreigd. De FNV denkt dat dit loonbod het hoogst haalbare is. "Gezien de afgenomen actiebereidheid bij een aantal grote bedrijven lijkt een verdere verbetering op dit moment niet reëel", aldus de vakbond.

48 minuten geleden
KLM vindt nachtstop luidste vliegtuigen Schiphol 'schadelijk'

SCHIPHOL (ANP) - Het weren van de luidste vliegtuigen op Schiphol 's nachts is "schadelijk en niet proportioneel", vindt luchtvaartmaatschappij KLM, waar ook Transavia onder valt. Het demissionaire kabinet wil dat vanaf 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol. De luidste toestellen worden geweerd tussen 23.00 uur en 07.00 uur.

1 uur geleden
Boeing ziet verzesvoudiging aantal veiligheidsmeldingen personeel

ARLINGTON (ANP/RTR) - Medewerkers van Boeing hebben in de eerste twee maanden van dit jaar zes keer zoveel meldingen gedaan die te maken hebben met zorgen over veiligheid. Dat meldt de vliegtuigfabrikant in zijn jaarlijkse veiligheidsrapport.

2 uur geleden
Dow licht hoger op Wall Street na grootste verlies in jaar tijd

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex toonde vrijdag op Wall Street een voorzichtig herstel, na het forse koersverlies een dag eerder. De stemming op de New Yorkse beursvloeren bleef terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog zal houden om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Ook maken beleggers zich op voor een lang weekeinde. Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten door Memorial Day.

2 uur geleden
Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

3 uur geleden
Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

3 uur geleden
Tarieven landelijk gastransport volgend jaar flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De tarieven voor landelijk gastransport stijgen volgend jaar met gemiddeld 52 procent, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens betalen ongeveer 10 euro meer per jaar, omdat de transportkosten maar een klein deel zijn van de totale gasprijs.

3 uur geleden