Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe EU-wet moet belastingontwijking multinationals voorkomen

Nieuwe EU-wet moet belastingontwijking multinationals voorkomen

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement heeft een wet definitief goedgekeurd die multinationals verplicht openbaar te maken hoeveel belasting zij betalen in elk EU-land. De nieuwe richtlijn moet voorkomen dat bedrijven belastingen ontwijken. Het gaat om ondernemingen met jaarlijkse inkomsten van meer dan 750 miljoen euro.

Het heeft vijf jaar onderhandelen tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het EU-parlement gekost voor de wet kon worden aangenomen. De grote ondernemingen en hun dochterbedrijven die in meer dan één EU-land werkzaam zijn moeten per land rapporteren over de aard van de bedrijfsactiviteiten, het aantal voltijdse medewerkers, de netto-omzet, het bedrag van de toerekenbare en betaalde winstbelasting en de gecumuleerde winst.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA), voorzitter van de belastingcommissie van het EU-parlement, is al lang voorvechter van deze wet. "Belastingontwijkende adviseurs en multinationals weten dat ze fout zitten", zegt hij. "Het risico voor imagoschade zal ze dwingen om op een andere manier naar hun belastingafdracht te kijken. Niet als een kostenpost, maar als de consequentie van hun succes, en een kans om bij te dragen aan de samenleving."

"Apple betaalde 0,005 procent winstbelasting, Google 0,02 en Shell zelfs helemaal niets. Dit is onacceptabel, maar kwam pas naar buiten na grote publieke druk, lang onderzoek of een lek", stelt hij. "Met deze wet moet ieder bedrijf laten zien hoeveel belasting het betaalt in de landen waar het actief is. Zo zie je in één oogopslag welk bedrijf verkeerd bezig is."

De lidstaten hebben achttien maanden de tijd om de Europese richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

Meer uit Financieel

Overheid VS verlengt biedingstermijn voor omgevallen SVB

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid verlengt de periode voor biedingen op de juridische opvolger van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB), die Silicon Valley Bridge Bank wordt genoemd. Volgens de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is er veel interesse van meerdere partijen in een overname of een aankoop van banktegoeden en bezittingen bij de Californische bank. Er is meer tijd nodig om alle opties te bekijken om zo de beste uitkomst te krijgen, aldus de FDIC.

21 minuten geleden
Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al 18.000 banen verdwenen bij het bedrijf. Topman Andy Jassy maakte de reorganisatie bekend in een e-mail aan het personeel die Amazon ook op de website plaatste. De nieuwe ontslagronde treft onder meer clouddienst AWS, de advertentietak en streamingdienst Twitch.

25 minuten geleden
Leveranciers gewaarschuwd om invloed op prijs in winkel

DEN HAAG (ANP) - Meerdere leveranciers hebben een waarschuwing gekregen van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat ze probeerden invloed uit te oefenen op de prijzen die winkels vroegen voor hun producten. Dat mag niet, winkeliers moeten zelf kunnen bepalen hoeveel ze aan consumenten vragen.

51 minuten geleden
Zwitserse pensioenfondsen denken aan rechtsgang om Credit Suisse

GENÈVE (ANP) - Een stichting die Zwitserse pensioenfondsen vertegenwoordigt denkt na over juridische stappen vanwege de overname van Credit Suisse door UBS. De Ethos Foundation, waarvan de leden flinke belangen hebben in beide Zwitserse banken, vindt dat de aandeelhouders wat te zeggen hadden moeten hebben over de overname. Ook denken zij dat er betere strategische opties waren voor Credit Suisse.

1 uur geleden
Regionale bank First Republic zakt op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - First Republic Bank ging maandag opnieuw onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De bank uit Californië zakte ruim 18 procent nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de bank had verlaagd. De wankele regionale bank kreeg vorige week nog 30 miljard dollar op haar rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld beschikbaar te hebben om aan alle geldverzoeken van klanten te voldoen. Volgens S&P zijn de problemen van de bank daarmee echter nog niet opgelost.

1 uur geleden
Lager voorschot voor energie-intensief mkb door dalende prijzen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven die relatief veel energie verbruiken en een tegemoetkoming aanvragen voor de sterk gestegen kosten, krijgen een lager voorschot dan eerder was gemeld. Het kabinet wil zo voorkomen dat zij veel geld moeten terugbetalen nu de prijzen van gas en elektriciteit naar verwachting dit jaar zullen dalen.

2 uur geleden
Strateeg Rabobank: financiële sector blijft voorlopig onrustig

UTRECHT (ANP) - De financiële sector blijft de komende weken waarschijnlijk onrustig, na het omvallen van de Silicon Valley Bank en daarna de overname van Credit Suisse. Dat verwacht Elwin de Groot, hoofd macrostrategie bij het economisch bureau van Rabobank. "Bij Credit Suisse zijn de problemen relatief snel in de kiem gesmoord. Bovendien is er veel liquiditeit. Dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat het vertrouwen terugkeert. Maar het is niet gezegd dat er vanaf nu niets meer gaat gebeuren. Die garantie hebben we niet, ook al zouden we dat graag willen. Iedereen kijkt nu of dit het was of dat er nog meer in het vat zit", aldus De Groot.

2 uur geleden