Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nieuwe EU-natuurwet kost miljarden, maar levert meer op'

'Nieuwe EU-natuurwet kost miljarden, maar levert meer op'

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

De verordening verplicht lidstaten om een zogeheten nationaal herstelplan te maken om hun natuurgebieden in goede staat terug te brengen. Het Europees Parlement heeft de wet dinsdag goedgekeurd, de ministers van de EU-lidstaten moeten dat ook nog doen voordat de wet in werking treedt.

"Als de overheid er niet in slaagt om een adequaat Nationaal Herstelplan te maken, zijn de risico's groot", schrijven de adviesbureaus. De Europese Commissie kan Nederland op de vingers tikken, en de rechter kan net als in de stikstofcrisis beperkingen aan de samenleving opleggen.

Vermeden kosten

De baten bestaan onder meer uit betere luchtkwaliteit, voedselzekerheid en gezondheid. Het gaat daarbij ook om vermeden kosten, zoals natuurlijke bestuiving van planten die niet verloren gaat. Dat kan in de komende decennia tientallen miljarden schelen.

De conclusies sluiten aan bij een advies uit mei vorig jaar. Daarin werden de kosten van niets doen geschat op 1700 miljard euro.

Debataanvraag BBB

De Tweede Kamer vroeg Van der Wal maandag met spoed het advies te openbaren, met het oog op de stemming in het Europees Parlement. Toen de minister daar toch mee wachtte, vroeg BBB-leider Caroline van der Plas een debat aan om de minister te ondervragen. Dat debat is donderdag.

Meer uit Politiek

Schoof vindt Claude 'fantastisch visitekaartje voor Nederland'

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof wenst Claude "heel veel succes" tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival in Basel. De premier spreekt van "een fantastisch visitekaartje voor Nederland".

1 dag geleden
Moskeekoepels willen dat regering 'onrecht' in Gaza veroordeelt

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende regionale moskeekoepels, de K9, roept de regering op zich "ondubbelzinnig uit te spreken tegen het onrecht dat de Palestijnse bevolking wordt aangedaan door de Israëlische overheid". "Trek nu een rode lijn", aldus de organisatie in een verklaring.

1 dag geleden
Dassen wil Verenigd Koninkrijk terug in Europese Unie

UTRECHT (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen ziet het Verenigd Koninkrijk graag terugkomen bij de Europese Unie. Dat zegt hij zaterdag in een speech op het congres van Volt in Utrecht. Hij noemt de Brexit "de meest pijnlijke fout uit de recente Europese geschiedenis".

1 dag geleden
Nederland krijgt 'brede steun' voor uitnodigen Zelensky op top

ANTALYA (ANP) - Veel NAVO-landen steunen het Nederlandse pleidooi om de Oekraïense president uit te nodigen voor de NAVO-top in Den Haag, zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp. President Volodymyr Zelensky's komst is onzeker door bezwaren van de Verenigde Staten daartegen.

3 dagen geleden
Keijzer werkt aan wet om alleen corporatiehuur te bevriezen

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer werkt aan een wetsvoorstel om de sociale huren alleen te bevriezen voor woningcorporaties en niet voor particuliere verhuurders. Dat zeggen ingewijden tegen het ANP. Als ze dit wetsvoorstel daadwerkelijk wil indienen, is daar veel haast bij, omdat woningcorporaties doorgaans in juli de huren verhogen.

3 dagen geleden
Provinciehoofden vragen Faber om spreidingswet niet in te trekken

ASSEN (ANP) - De twaalf commissarissen van de Koning hebben het kabinet opgeroepen om de spreidingswet niet in te trekken. Volgens hen werkt de vorig jaar ingevoerde wet juist goed. "De spreidingswet is een goede oplossing voor de problemen in de asielopvang en biedt een noodzakelijk instrument om te komen tot een robuust stelsel voor de opvang en verdeling van vluchtelingen over het land", aldus de zogeheten Kring van commissarissen.

3 dagen geleden
Peiling: nieuwe maatregelen coalitie kunnen kiezers niet bekoren

DEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.

4 dagen geleden