Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe EU-missie voor toezicht op wapenembargo Libië

Nieuwe EU-missie voor toezicht op wapenembargo Libië

BRUSSEL (ANP) - Er komt een nieuwe EU-missie inclusief schepen om toezicht te houden op het VN-wapenembargo tegen Libië. Daarover hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken een principeakkoord bereikt, zeiden de Duitse minister Heiko Maas en zijn Oostenrijkse collega Alexander Schallenberg na overleg in Brussel. De details worden de komende weken uitgewerkt.

Eerder op de dag bleek dat er geen steun is om weer schepen in te zetten voor Operatie Sophia, de huidige EU-missie tegen mensen- en wapensmokkel in de Middellandse Zee. Met name Oostenrijk vreest voor een aanzuigende werking op migranten.

Om die zorgen weg te nemen gaan de marineschepen in de nieuwe missie verder naar het oosten van Libië opereren, weg van de migratieroutes. De schepen worden teruggetrokken als zich een sterke stijging van het aantal migranten over zee voordoet, aldus Schallenberg. "Sophia is geschiedenis. Nu komt er een nieuwe missie in een ander gebied met een duidelijke focus op het wapenembargo."

Minister Stef Blok zei eerder dat Nederland zich "constructief" opstelt over een missie op zee tegen wapensmokkelaars.

De ministers beloofden vorige maand zich in te zetten voor bewaking van het wapenembargo. Ondanks oproepen tot een staakt-het-vuren wordt In Libië nog altijd volop gevochten. Hoe de wapenhandel over land moet worden aangepakt is onduidelijk.

Meer uit Buitenland

EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

8 minuten geleden
Duitsers ruziën over versmelting achternamen

BERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.

23 minuten geleden
Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

1 uur geleden
Britse ex-premier Johnson erkent fouten coronafeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse ex-premier Boris Johnson erkent min of meer dat hij het Britse parlement heeft misleid toen hij destijds zei dat coronaregels in zijn kantoor en ambtswoning volledig werden nageleefd. Maar hij verwerpt de aantijging dat hij het Lagerhuis "opzettelijk of roekeloos" verkeerd heeft geïnformeerd. Daar zou geen enkel bewijs voor zijn.

1 uur geleden
Activiste Greta Thunberg mag van rechter Zweedse staat aanklagen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse rechter heeft Greta Thunberg en een groep van 600 andere klimaatactivisten toestemming gegeven om de Zweedse staat aan te klagen. De jongeren vinden dat Stockholm onvoldoende heeft gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Nadat de groep de aanklacht op een paar punten aangepaste, mag de zaak nu doorgaan.

2 uur geleden
Bruce Springsteen krijgt hoogste Amerikaanse onderscheiding

WASHINGTON (ANP) - Bruce Springsteen gaat dinsdag op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. De zanger is een van de twaalf sterren die tijdens een ceremonie in de East Room van het Witte Huis de National Medal of Arts ontvangt, de hoogste onderscheiding die een artiest kan krijgen van de Amerikaanse overheid.

3 uur geleden
Xi nodigt Poetin in Moskou uit voor bezoek aan China

MOSKOU (ANP/AFP) - Na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou, is het ook de bedoeling dat de Russische president Vladimir Poetin zal langsgaan in Beijing. Naast alle vriendschappelijke woorden tussen de twee melden Russische staatsmedia dat Xi zijn ambtgenoot heeft uitgenodigd voor een reis die nog dit jaar moet plaatsvinden.

5 uur geleden