Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe diversiteitsrichtlijnen in categorie beste film bij Oscars

Nieuwe diversiteitsrichtlijnen in categorie beste film bij Oscars

LOS ANGELES (ANP) - De instelling die de Academy Awards, ofwel de Oscars, uitreikt, heeft dinsdag nieuwe richtlijnen bekendgemaakt die er vanaf 2024 voor moeten zorgen dat er meer rekening wordt gehouden met diversiteit in de categorie 'beste film'. The Academy of Motion Picture Arts and Sciences ligt al geruime tijd onder vuur omdat te weinig diversiteit zou zijn onder de acteurs en regisseurs die de prijzen en nominaties in de wacht slepen.

De nieuwe richtlijnen zijn onderdeel van een vijfjarenplan om de diversiteit op en achter het grote scherm te bevorderen. Er staan onder meer percentages en aantallen in voor het aannemen van mensen met een niet-witte huiskleur, vrouwen, gehandicapten en lhbt'ers. Daarbij gaat het niet alleen om acteursrollen maar ook om functies als productiemedewerker, marketingmedewerker en stagiair(e). "Wij geloven dat deze inclusie-standaarden langdurende, essentiële verandering in onze industrie zullen versnellen", stellen de twee hoogste bestuurders van de Academy in een verklaring.

De nieuwe regels zijn nog niet van kracht bij de komende Oscaruitreiking, maar films die vanaf 2024 willen meedingen om de prestigieuze prijzen moeten aan minstens twee van de vier voorwaarden voldoen. De vier standaarden gaan respectievelijk over casting en onderwerp, personeel achter de schermen, stage- en opleidingsmogelijkheden, en marketing en publiciteit.

In 2016 culmineerde de onvrede over het tekort aan diversiteit bij de Oscars in een Twitter-discussie onder de hashtag #OscarsSoWhite. Dat gebeurde nadat twee jaar op rij alleen witte deelnemers prijzen hadden gewonnen. Sinds de massale demonstraties tegen geïnstitutionaliseerd racisme deze zomer ligt ook Hollywood steeds meer onder het vergrootglas.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

9 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

9 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

9 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

9 maanden geleden