Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe directeur voor museum het Mauritshuis

Nieuwe directeur voor museum het Mauritshuis

DEN HAAG (ANP) - Martine Gosselink van het Rijksmuseum in Amsterdam wordt de nieuwe directeur van museum het Mauritshuis in Den Haag. Op 1 april volgt ze Emilie Gordenker op, die deze week is begonnen als directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Gosselink (50) was hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum, een functie waarin ze leiding gaf aan de historische programmering van het Rijks en zo haar stempel drukte op de vaste opstelling, het aankoopbeleid, het onderzoek naar de herkomst van koloniale collecties en verder publicaties en evenementen. Zo was ze onder meer verantwoordelijk voor de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog van vorig jaar.

Onder haar leiding zijn onder meer ook voorbereidingen begonnen voor de aankomende tentoonstellingen Slavernij (september 2020) en REVOLUSI! (2021, over de onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië/Indonesië).

Tv-serie

In 1995 studeerde Gosselink in 17e-eeuwse kunstgeschiedenis af bij professor Ernst van de Wetering aan de Universiteit van Amsterdam. Vóór haar werk bij het Rijksmuseum werkte Gosselink als mede-eigenaar van cultureel collectief De Nieuwe Collectie en verwezenlijkte ze tentoonstellingen, publicaties en culturele projecten voor musea in Nederland, New York, Iran en Sri Lanka.

Ze bekleedt diverse bestuursfuncties in de culturele sector. Komende weken is ze te zien in de zesdelige tv-serie Historisch Bewijs (vanaf 5 februari op NPO2).

Lokke Moerel, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Mauritshuis, is blij met Gosselink: "Naast haar schat aan ervaring in de museale sector, zien we grote toegevoegde waarde in haar historische expertise en haar vermogen om kunstwerken in hun historische context te presenteren, waardoor het verhaal van de collectie van het Mauritshuis nog beter over het voetlicht kan worden gebracht. Het museum heeft als doelstelling het heden met het verleden te verbinden en daarmee een bijdrage te leveren aan actuele thema’s en het maatschappelijk debat."

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden