Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe cao voor werknemers in het voortgezet onderwijs

Nieuwe cao voor werknemers in het voortgezet onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De VO-raad en de onderwijsbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de ruim 100.000 werknemers in het voortgezet onderwijs. Alles bij elkaar becijfert CNV Onderwijs het op een loonstijging van 3,35 procent. Onder de cao vallen leerkrachten, schoolleiders en ondersteunend personeel.

Leraren van middelbare scholen en hun collega's in het basisonderwijs legden de afgelopen jaren meermaals het werk neer om een hoger salaris en verlichting van de werkdruk af te dwingen. Dat gebeurde eind januari nog.

Onderwijzend en ondersteunend personeel ontvangt met terugwerkende kracht een structurele loonsverhoging van 2,75 procent op 1 maart 2020. Verder wordt de eindejaarsuitkering met 0,6 procent verhoogd naar 8 procent. In juni volgt een eenmalige uitkering van (naar rato) 750 euro bruto. Dat hebben VO-raad en bonden laten weten. Nu moeten hun achterbannen er nog over praten. CNV Onderwijs legt het pakket voor met een positief advies.

Werkdrukverlichting

Verder zijn afspraken gemaakt over onder meer werkdrukverlichting, inkorting van salarisschalen voor schoolleiders, tijdelijke contracten en professionalisering. Ook hebben de cao-partijen afgesproken in de looptijd van deze cao aan de slag te gaan met het vernieuwen van de arbeidsvoorwaarden, taakbeleid en duurzame inzetbaarheid.

VO-raad en CNV Onderwijs laten weten blij te zijn het cao-overleg afgerond te hebben. Onderhandelaar Hans de Jong (CNV): "Juist in de huidige crisis met zoveel onzekerheid is het voor het onderwijspersoneel belangrijk dat er eindelijk duidelijkheid komt over de arbeidsvoorwaarden. De oude cao was al een half jaar verlopen, dat is niet passend in een cruciale sector. CNV Onderwijs, de andere bonden en de VO-Raad zijn daarom tevreden met dit resultaat."

Duideljikheid

De VO-raad laat weten: "Helemaal in deze onzekere tijden van corona is het belangrijk dat er duidelijkheid is over het arbeidsvoorwaardenpakket, met daarin waardering voor alle medewerkers die zich ook in deze moeilijke omstandigheden inzetten om goed onderwijs overeind te houden."

Ook onderwijsminister Arie Slob wijst op de "moeilijke tijd vanwege het coronavirus" die het onderwijs doormaakt. Hij vindt het ook daarom "goed nieuws" dat werkgevers en werknemers eruit zijn gekomen.

De onderwijsbond AOb is niet helemaal tevreden, omdat er bijvoorbeeld niet genoeg is afgesproken over de werkdruk. Toch heeft de AOb ervoor gekozen afspraken te maken met de werkgeversorganisatie. "We wilden de loonruimte die er nu is, benutten. Waren we uit de onderhandelingen gestapt, dan was er misschien geen loonsverhoging gekomen. Omdat het zulke onzekere tijden zijn, wilden we die loonsverhoging wel binnenslepen", zegt bestuurder Henrik de Moel. "Maar we hebben er gelijktijdig voor gekozen om de looptijd van de cao te beperken tot 1 januari 2021. Hopelijk kunnen we de hoge werkdruk in 2021 wel te lijf gaan met structurele oplossingen."

Meer uit Binnenland

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

3 uur geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

6 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

9 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

10 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

10 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

10 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

11 uur geleden