Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Canon van Nederland: Marga Klompé vervangt Willem Drees

Nieuwe Canon van Nederland: Marga Klompé vervangt Willem Drees

ARNHEM (ANP) - De Canon van Nederland, het chronologische overzicht van de geschiedenis van Nederland, is vernieuwd. Alle teksten van de vijftig uit 2006 stammende vensters zijn herschreven. Tien vensters uit de oude canon zijn verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen tien nieuwe onderwerpen. Zo heeft minister van Staat Marga Klompé (1912 - 1986) de naoorlogse premier Willem Drees (1886 - 1988) vervangen. De vernieuwde canon is maandag in Arnhem gepresenteerd aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

"De nieuwe canon is niet beter, maar anders", aldus hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis James Kennedy, voorzitter van de commissie die de oude canon herijkte. "Toen universiteitshoogleraar Frits van Oostrum de eerste canon in 2006 samenstelde, was er nog geen sprake van een Brexit of aardgasproblemen in Groningen. Michiel de Ruyter werd nog onbekommerd zeeheld genoemd. De hedendaagse samenleving kijkt ook anders aan tegen bijvoorbeeld gender of diversiteit."

Nadat de eerste Canon van Nederland in opdracht van de Nederlandse staat het licht zag, kwam er nogal wat kritiek. Zo vonden critici dat vrouwen te weinig aan bod kwamen. Anderen meenden dat de canon wel erg op het gewest Holland was geïnspireerd. "Limburg is niet eens een voetnoot in de Nederlandse geschiedenis", aldus die provincie destijds.

Het Oranjegevoel

Dus zijn nu meer vensters geschreven vanuit een voor die tijd belangrijke vrouw, zoals Marga Klompé, die de eerste Algemene Bijstandswet op haar naam schreef. De canon eindigt nu met een foto van het vrouwenvoetbalteam in het nieuwe venster Het Oranjegevoel. De regio krijgt aandacht in onder andere de vensters Kolen en Gas en Jeroen Bosch. Suriname en de Nederlandse Antillen hebben twee eigen vensters gekregen. Ook zijn de excuses die koning Willem-Alexander in Indonesië maakte opgenomen in een venstertekst. "Maar er zullen nu weer groepen zijn die zich niet herkennen. De geschiedenis staat niet stil. Daarom zou de canon elke tien jaar herijkt moeten worden", aldus Kennedy.

De Canon van Nederland wordt veel gebruikt in het primair en voortgezet onderwijs. Daarom zijn de teksten nu op drie leesniveaus geschreven. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft een apart gebouw voor de canon. Daarnaast zijn er dertig 'canonmusea' in Nederland. Vanaf maandagmiddag is de nieuwe versie digitaal te vinden op www.canonvannederland.nl

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden