Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Bravis Ziekenhuis komt in Roosendaal

Nieuwe Bravis Ziekenhuis komt in Roosendaal

ROOSENDAAL - De hoofdlocatie van het nieuwe Bravis Ziekenhuis komt langs de A58 op de locatie Bulkenaar in Roosendaal. Dat betekent dat er in Bergen op Zoom vanaf 2025 geen ziekenhuis meer zal staan. Er komt wel een poliklinische voorziening in Bergen op Zoom. Dat heeft Hans Ensing dinsdagochtend, namens de Raad van Bestuur, bekendgemaakt. Volgens het  bestuur kan het nieuwe ziekenhuis op locatie Bulkenaar sneller gerealiseerd worden, zijn daar minder planologische obstakels op het gebied van verkeer, geluid en milieu en is er meer ruimte voor vestiging van zorgpartners zoals huisartsen en verpleeghuizen. Daarnaast ligt Bulkenaar voor de meeste inwoners van het Bravis-gebied het gunstigst, omdat er in het oosten van dit verzorgingsgebied meer inwoners wonen dan in het westen. Het totale plan gaat zo'n 250 miljoen euro kosten. 

Eind 2018 werd bekend dat het Bravis Ziekenhuis op zoek ging naar een plek om de nieuwe hoofdlocatie van het ziekenhuis te bouwen. De Raad van Bestuur heeft zich in de zoektocht naar een nieuwe locatie gefocust op zeven uitgangspunten. Twee daarvan waren cruciaal. Zo móet de nieuwe locatie liggen tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Daarnaast móet de nieuwe locatie binnen 45 minuten te bereiken zijn. Dat de aanrijtijden van ambulances niet langer mogen zijn dat 45 minuten is namelijk wettelijk vastgelegd in Nederland. Aan deze twee uitgangspunten voldeden zowel de locatie in Bergen op zoom als de locatie in Roosendaal, blijkt uit een rapport van het RIVM. Hans Ensing lichtte dat vanochtend kort toe: "Er bestaan zorgen bij onze patiënten omdat de aanrijtijden in onder andere Sint-Annaland en Putte kritiek zijn. Maar uit het rapport van het RIVM blijkt dat beide locaties, dus ook die in Roosendaal, voor alle inwoners van ons verzorgingsgebied voldoen aan de 45 minuten norm. Daarbij hebben we ook Reimerswaal meegenomen." De afslag voor het ziekenhuis zal ook niet in Roosendaal te vinden zijn, maar bij Wouwse Plantage. "Vanaf afrit Wouwse Plantage kun je straks in één directe lijn naar het nieuwe ziekenhuis rijden. Daarmee worden de aanrijtijden voor het westen van ons gebied verkort."

Naast de twee cruciale uitgangspunten, waren er ook vijf voorkeursonderwerpen. Op basis van die criteria is de keuze uiteindelijk dus ook gemaakt. Zo moet er voldoende oppervlakte beschikbaar zijn in verband met parkeermogelijkheden en mogelijke toekomstige uitbreidingen, al dan niet met samenwerkingspartners. Ook moet de locatie uiteraard toekomstbestendig zijn én op korte termijn realiseerbaar. Aan die eisen voldoet Roosendaal het beste, legt Ensing uit. "Het gebied Zoomland is precies 12 hectare groot. Dat is ook wat wij eisen. Het gebied Bulkenaar is 42 hectare groot. Dus Bulkenaar biedt ons meer uitbreidingsmogelijkheden, ook voor onze ketenpartners. Daarnaast is Bulkenaar sneller te realiseren. Dat komt doordat je bij Zoomland vanwege de snelweg en het natura 2000 gebied veel milieu en geluidsmaatregelen moet nemen, die in Roosendaal niet nodig zijn. En Bulkenaar ligt voor onze patiënten bovendien het meest gunstig. Er wonen meer patiënten in het oosten van ons verzorgingsgebied dan in het westen ervan. Dus voor de meeste patiënten is Roosendaal dichterbij."

Waarom een nieuwe locatie?

Het Bravis Ziekenhuis werkt op dit moment met twee hoofdlocaties. Eén in Roosendaal en één in Bergen op Zoom. Sinds de fusie is het Bravis Ziekenhuis al bezig om de verdeling van de zorg zo optimaal mogelijk te maken, maar toch kleven er volgens Ensing nadelen aan twee locaties. "Het aantal overleggen tussen de verschillende disciplines neemt alleen maar toe en dan is het fijn om je artsen allemaal bij elkaar te hebben." Richard Pal, voorzitter van de Medische staf, beaamt dat. "Patiënten hebben steeds vaker meer dan één aandoening. Dat komt doordat ons gebied aan het vergrijzen is. Om patiënten die meerdere aandoeningen de beste kwaliteit zorg te kunnen bieden, heeft het de voorkeur op alle zorg bij elkaar te hebben. Zo zijn cardiologie en de longafdeling nu in twee verschillende ziekenhuizen te vinden. Dat is geen logische situatie."

Bovendien is het hebben van spoedeisende hulp een intensive care op twee locaties een kostbare aangelegenheid, en is het lastig om gespecialiseerd personeel voor de twee locaties te vinden. Daarnaast stammen beide ziekenhuizen uit 1968 en de gemiddelde levensduur van een ziekenhuis is zestig jaar. Dat gaf het ziekenhuis reden genoeg om na te denken over een nieuwe toekomstbestendige hoofdlocatie. De huidige percelen zijn echter te klein voor de nieuwe hoofdlocatie, daarom moest het ziekenhuis op zoek naar een nieuwe locatie. 

Waarom dan nu nog investeren?

Een veelgestelde vraag door zowel politici als burgers is: waarom wordt er nu zoveel geld geïnvesteerd in een ziekenhuis dat in 2025 gaat sluiten? Maar volgens Bravis zijn de investeringen die nu nog gedaan worden niet te vermijden bij een ziekenhuis. "Kenmerkend voor een ziekenhuis is dat er bijna permanent aanpassingen moeten plaatsvinden om goede zorg te kunnen leveren. Pas heel kort voor een eventuele verhuizing gaat men over op het uitwoonscenario." Ook met de vraag over de terugverdientijd van een nieuwe hoofdlocatie maakt het ziekenhuis korte metten. "In de zorg wordt niet gesproken over terugverdientijden, maar over goede zorg", stelt het ziekenhuis. "Daarbij is het van groot belang dat bepaalde functies vaak samen nodig zijn. Voor het goed functioneren van een spoedeisende hulp moeten zowel cardiologen als longartsen en kinderartsen op die locatie aanwezig zijn. Dat betekent dat hele afdelingen samen geclusterd moeten worden op één locatie of dat er gekozen moet worden voor het extra transporteren van zwaar zieke patiënten."

Meer uit Tholen

Burgernetmelding: 'Nepagenten actief op Tholen'

THOLEN - De politie is op zoek naar nepagenten die de naam van de wijkagent hebben gebruikt.

10 uur geleden
Tiende zomerconcert van Tholen door Jan van de Velde en zijn gezelschap

THOLEN - Jan van de Velde verzorgt morgen - zaterdag 27 juli - het tiende Thoolse zomerconcert van dit jaar. De zanger uit Anna-Jacobapolder laat bezoekers genieten van eigen geschreven liedjes, bijgestaan door een ensemble. Het concert vindt plaats in de Gasthuiskapel van Tholen.

13 uur geleden
Gratis gezondheidstest voor 65-plussers in Sint Philipsland, Sint-Annaland en Anna Jacobapolder

THOLEN - In samenwerking met SportZeeland nodigt de gemeente Tholen alle 65-plussers van Sint Philipsland, Sint-Annaland en Anna Jacobapolder uit voor een gratis gezondheidstest op dinsdag 3 september. 

15 uur geleden
Opgelet: Vanaf vanavond gaat de A4 en Heinenoordtunnel langere tijd dicht

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - Rijkswaterstaat voert grootschalige onderhoudswerkzaamheden uit aan de A4 in West-Brabant. Hierdoor is de A4 tussen knooppunt Zoomland en knooppunt Sabina in de richting van Rotterdam afgesloten van vrijdag 26 juli 22.00 uur tot maandag 5 augustus 05.00 uur. Deze werkzaamheden zijn gelijk met de meerdaagse zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel (A29). Weggebruikers dienen door filevorming en omleidingen rekening te houden met extra reistijd die kan oplopen tot 60 minuten.

19 uur geleden
Zestien teams deden mee aan eerste Thoolse Jeu de Boules Kampioenschap

SINT PHILIPSLAND - Afgelopen week werd ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de Jeu de Boules baan in Sint Philipsland het eerste Thoolse Jeu de Boules Kampioenschap gehouden. Het idee was om iets leuks te organiseren en tevens uit te proberen of er voor zoiets belangstelling zou zijn. Hoewel er op meer aanmeldingen was gerekend, is gebleken dat het met de 32 deelnemers een heel leuk, en vooral gezellig evenement is geworden. 

1 dag geleden
Botsing tussen auto en fietser in Sint-Annaland, één lichtgewonde

SINT-ANNALAND - Een fietser is vanmiddag lichtgewond geraakt bij een aanrijding met een auto in Sint-Annaland. Het ongeluk gebeurde op de Langeweg. Volgens de politie kwamen de fietser en de automobilist door nog onbekende oorzaak met elkaar in botsing. 

2 dagen geleden
Het pijnverhaal van Anita van Zielst: 'Wanhoop niet, wanhoop nooit'

(Advertorial) - Medio oktober 2023 zat ik zomaar wat te scrollen op Facebook, toen ik een bericht voorbij zag komen over een multidisciplinaire behandeling van chronische pijnklachten. En over het aanpakken van het probleem bij de bron, in plaats van alleen het wegpoetsen van de klachten. Vervolgens las ik: "En dat doen we bij Ayo Care net een tikkie anders dan je gewend bent."

2 dagen geleden