Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe beursweek staat vooral in teken van rentebesluit Fed

Nieuwe beursweek staat vooral in teken van rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers richten zich in de nieuwe beursweek vooral op het rentebesluit van de Federal Reserve. Mogelijk is de sterke toename van de inflatie voor de centralebankenkoepel een reden om eerder de rente te verhogen of coronasteunmaatregelen af te bouwen. Maar volgens veel kenners is de hoge inflatie waarschijnlijk tijdelijk van aard. Veel zal dus afhangen wat de beleidsmakers bij Fed woensdag zullen besluiten.

Eerder zei de Fed voorlopig nog geen rentestap te verwachten. Als gevolg van de steunmaatregelen, het meer en meer heropenen van de economie en het steunpakket van de Amerikaanse president Joe Biden, gaat het goed met de Amerikaanse economie. Onlangs bleek dat de inflatie er is opgelopen tot wel 5 procent op jaarbasis.

Om oververhitting te voorkomen zou het afbouwen van de steun of het verhogen van de rente een reële optie zijn. Ook minister van Financiën Janet Yellen zei eerder geen moeite te hebben met hogere rentestanden. Daarmee wordt het voor de Fed moeilijker en moeilijker om de rente niet te verhogen.

Coronavirus

De financiële markten zullen verder sterk letten op de ontwikkelingen rond het coronavirus. In veel landen worden economieën heropend, maar er is soms ook sprake van terugslagen. De Britse premier Boris Johnson hintte er op dat hij het opheffen van de laatste coronabeperkingen in het Verenigd Koninkrijk vermoedelijk moet uitstellen vanwege de snelle verspreiding van de zogenoemde Delta-variant van het coronavirus.

Ook is er komende dagen veel aandacht voor de internationale politiek. Biden arriveerde afgelopen week in Europa voor de G7-top. Die werd overschaduwd door een conflict tussen de Britten en de EU over Noord-Ierland.

Biden is ook komende dagen nog aan deze zijde van de Atlantische Oceaan. Maandag neemt hij deel aan de NAVO-top in Brussel. Een langverwachte topontmoeting van Biden met de Russische president Vladimir Poetin zal woensdag plaatsvinden in Genève. Daarna keert de Amerikaanse president terug naar Washington.

Meer uit Financieel

Favoriete inflatiegraadmeter Fed daalt naar 2,8 procent in VS

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Een belangrijk inflatiecijfer in de Verenigde Staten, de zogeheten Core PCE, is in februari licht gedaald. De Federal Reserve beschouwt deze kerninflatie als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling. Het cijfer, waarin de schommelende brandstof- en voedselprijzen niet zijn meegenomen, koelde af ten opzichte van een jaar eerder tot 2,8 procent.

1 uur geleden
Athenaeum Boekhandel neemt Amsterdamse boekhandel Scheltema over

AMSTERDAM (ANP) - Athenaeum Boekhandel neemt de eveneens Amsterdamse boekhandel Scheltema over, laat Athenaeum vrijdag weten. De bekende boekhandel aan het Rokin wordt overgekocht van Novamedia, ook eigenaar van de Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Novamedia kocht Scheltema tien jaar geleden van de boekhandelketen Polare, die in 2014 failliet ging.

2 uur geleden
Inflatie voor het eerst in 2,5 jaar onder 3 procent in Frankrijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in Frankrijk is in maart voor het eerst in 2,5 jaar gedaald tot onder de 3 procent. Deze maand kwam de inflatie in de op een na grootste economie van Europa uit op 2,4 procent vergeleken met maart 2023. Daarmee beweegt de inflatie in Frankrijk verder richting het doel van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

3 uur geleden
Justitie Texas begint onderzoek naar toeleverancier Boeing

AUSTIN (ANP/AFP) - De procureur-generaal van de staat Texas is een onderzoek gestart naar toeleverancier Spirit AeroSystems van Boeing. Dit om "terugkerende problemen" met sommige onderdelen die het bedrijf levert aan de Amerikaanse vliegtuigfabrikant, aldus een verklaring van de aanklager.

3 uur geleden
VDL wil deel van wankelende Belgische Van Hool overnemen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Nederlandse bussenbouwer VDL wil samen met de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull een deel van het bijna bankroete Belgische Van Hool overnemen. VDL wil de bussentak van het Belgische bedrijf, zeggen ingewijden tegen Belgische media zoals zakenkrant De Tijd.

3 uur geleden
Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar weer op Libië

ISTANBUL (ANP/AFP) - Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar afwezigheid weer naar Libië. De Turkse maatschappij was in 2015 gestopt met vluchten naar het Noord-Afrikaanse land door het geweld in Libië. Maar nu vindt Turkish Airlines het dus weer veilig genoeg om terug te keren.

4 uur geleden
Tabak weer duurder, winkeliers vooral de dupe, zeggen fabrikanten

DEN HAAG (ANP) - Tabaksfabrikanten verwachten dat vooral winkeliers getroffen worden door de belastingverhoging die op 1 april van kracht wordt. De prijs van een pakje sigaretten stijgt daardoor van gemiddeld 9 euro naar ruim 11 euro. Het is de grootste prijsverhoging ooit, stellen de tabaksfabrikanten. Organisaties die zich inzetten voor de gezondheid zijn juist blij met de hogere heffing.

4 uur geleden