Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe belangstelling voor 'Nederlandse' foto's van coup in Chili

Nieuwe belangstelling voor 'Nederlandse' foto's van coup in Chili

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse fotograaf Charles (Chas) Gerretsen legde beelden vast van de oorlog in Vietnam, de staatsgreep in Chili, maar ook op verzoek van regisseur Francis Ford Coppola van de filmopnamen voor Apocalypse Now. Het Nederlands Fotomuseum wijdt vanaf vrijdag een overzichtstentoonstelling aan Gerretsens werk, dat momenteel ook in Chili de aandacht trekt.

Inmiddels zijn er volgens museumdirecteur Birgit Donker zelfs plannen om ook een tentoonstelling van zijn werk in te richten in Chili, in 2023, als de staatsgreep een halve eeuw geleden is. Sinds Gerretsen zijn foto's online zet, heeft hij in Chili duizenden volgers die aan de hand daarvan meer over hun eigen geschiedenis te weten willen komen en soms zelfs over het leven en lijden van dierbaren destijds. "Deze beelden van brutaliteit zijn als gedichten van de verschrikking", reageerde de Chileense Natalia Roa Vial onlangs, vertelt Donker.

De beroemdste van de duizenden foto's die Gerretsen in Chili maakte is wel die van couppleger generaal Augusto Pinochet omringd door militairen, met zijn armen over elkaar en met prikkende ogen achter een redelijk doorzichtige zonnebril. "De foto werd op grote schaal afgedrukt door persbureaus en instituten, en op pamfletten en spandoeken van zowel voor- als tegenstanders", herinnert zich het museum.

Echte oorlogsfotograaf

Gerretsen belandde uiteindelijk ook op heel ander terrein, in de filmwereld. Francis Ford Coppola vroeg hem volgens Donker in 1979 bij Apocalypse Now, omdat hij een echte oorlogsfotograaf wilde voor het vastleggen van beelden van de set. Maar de invloed van de Nederlandse fotograaf strekte verder. "Er kwam een verslaafde soldaat in voor, gespeeld door Dennis Hopper. Gerretsen zei dat zo iemand uit het leger verwijderd zou zijn, en dat ze van deze figuur beter een fotograaf konden maken." De camera's die Hopper in de film om zijn nek heeft hangen, zijn volgens haar apparaten geleend van Gerretsen.

Het archief van Chas Gerretsen omvat 52.000 negatieven, 30.000 kleurendia’s en (contact)afdrukken. Gerretsen en zijn partner Monika Pfandzelter hebben het museum volop geholpen met het ordenen van het archief en het digitaliseren ervan, een van de belangrijkste taken van het museum om dergelijke belangrijke collecties voor het nageslacht te bewaren. Het digitaliseren maakte ook dat hij ze op social media ging delen.

De tentoonstelling In de hoofdrol Chas Gerretsen, die tot 22 april gaat duren, is samengesteld door gastcurator Iris Sikking.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden