Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw zonnepark Kruiningen begin 2023 in bedrijf

Nieuw zonnepark Kruiningen begin 2023 in bedrijf

KRUININGEN - De panelen voor het nieuwe zonnepark aan de Kamperweg in Kruiningen worden binnenkort gelegd. Begin 2023 is het park van Wiskerke Onions klaar en kan de stroomopwekking beginnen. De groothandel gebruikt de stroom om volledig te verduurzamen, laat de gemeente Reimerswaal weten. De resterende stroom gaat naar bedrijven in de omgeving.

Wiskerke Onions is op 21 september begonnen met de bouw van haar zonnepark. De stroom die het bedrijf straks zelf niet nodig heeft, nemen bedrijven uit de hele uienketen af, van zaadleverancier tot supermarkt. 

De werkzaamheden zijn in volle gang en het park begint vorm te krijgen. Zo worden de onderconstructies opgebouwd en de kabels gelegd. ‘De ondersteuning vanuit de gemeente Reimerswaal en lokale partners heeft het mogelijk gemaakt om onze volledige keten te verduurzamen’, vertelt directeur Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions. ‘Zo gaan we voor een mooi gezond en volledig duurzaam product van teler tot eindconsument.’ 

Uien drogen

Het begon allemaal met het verduurzamen van het bedrijfsproces met restwarmte van ‘buurman’ Lamb Weston/Meijer in 2018. ‘Met deze restwarmte worden de uien gedroogd en de gebouwen verwarmd. Hierdoor wordt geen aardgas meer verbruikt. Een volgende stap was als vanzelfsprekend het opwekken van duurzame stroom.’ In de afgelopen jaren is gewerkt aan een plan voor een duurzaam en maatschappelijk verantwoord energiepark, met oog voor omgeving en natuur. 

‘De locatie aan de Kamperweg, direct grenzend aan bedrijventerrein Nishoek, in eigen achtertuin van Wiskerke Onions en omgeven door hoogspanningslijnen, rijkswegen, een kanaal en spoorweg, maakte het mogelijk om het zonnepark goed in te passen in de omgeving.’ Het park, goed voor 24 MWp, ligt in een poldertje van circa 30 hectare en heeft een oppervlakte van circa 15 hectare. ‘De overige 15 hectare is ingericht als landschappelijke inpassing met streekeigen beplanting, bloemenstroken voor bijen en vlinders, zoetwaterbuffers voor de landbouw, een proeflocatie voor duurzame strokenteelt - zo mogelijk in combinatie met zonnepanelen - en zoetwaterirrigatie en een landgoed. Zo wordt ook gewerkt aan andere urgente opgaven om de biodiversiteit te versterken, landbouw te verduurzamen en lokaal te kunnen voorzien in voldoende zoet water. Dit is een vorm van meervoudig ruimtegebruik.’

Omgevingsfonds 

Een deel van de financiële opbrengsten wordt afgedragen naar een door de gemeente nog nader vorm te geven omgevingsfonds, van waaruit duurzame maatschappelijke initiatieven in Reimerswaal worden gesteund. ‘Zo profiteren ook de omgeving en inwoners mee.’ Wethouder Nico van der Hoest van de gemeente Reimerswaal spreekt van een unieke samenwerking ‘voor en door onze bedrijven’. Dit project draagt volgens hem enerzijds bij aan de doelstellingen van het Zeeuws Energieakkoord en de duurzaamheidsdoelen van de gemeente en anderzijds aan ‘andere belangrijke opgaven, zoals het versterken van onze streekeigen biodiversiteit en het behoud van voldoende zoetwater voor de omliggende landbouw.’

Meer uit Reimerswaal

Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek 'De zee hield het lang geheim'

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek 'De zee hield het lang geheim', over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

19 uur geleden
Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

1 dag geleden
Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

2 dagen geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

2 dagen geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

2 dagen geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

4 dagen geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

4 dagen geleden