Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw zonnepark Kruiningen begin 2023 in bedrijf

Nieuw zonnepark Kruiningen begin 2023 in bedrijf

KRUININGEN - De panelen voor het nieuwe zonnepark aan de Kamperweg in Kruiningen worden binnenkort gelegd. Begin 2023 is het park van Wiskerke Onions klaar en kan de stroomopwekking beginnen. De groothandel gebruikt de stroom om volledig te verduurzamen, laat de gemeente Reimerswaal weten. De resterende stroom gaat naar bedrijven in de omgeving.

Wiskerke Onions is op 21 september begonnen met de bouw van haar zonnepark. De stroom die het bedrijf straks zelf niet nodig heeft, nemen bedrijven uit de hele uienketen af, van zaadleverancier tot supermarkt. 

De werkzaamheden zijn in volle gang en het park begint vorm te krijgen. Zo worden de onderconstructies opgebouwd en de kabels gelegd. ‘De ondersteuning vanuit de gemeente Reimerswaal en lokale partners heeft het mogelijk gemaakt om onze volledige keten te verduurzamen’, vertelt directeur Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions. ‘Zo gaan we voor een mooi gezond en volledig duurzaam product van teler tot eindconsument.’ 

Uien drogen

Het begon allemaal met het verduurzamen van het bedrijfsproces met restwarmte van ‘buurman’ Lamb Weston/Meijer in 2018. ‘Met deze restwarmte worden de uien gedroogd en de gebouwen verwarmd. Hierdoor wordt geen aardgas meer verbruikt. Een volgende stap was als vanzelfsprekend het opwekken van duurzame stroom.’ In de afgelopen jaren is gewerkt aan een plan voor een duurzaam en maatschappelijk verantwoord energiepark, met oog voor omgeving en natuur. 

‘De locatie aan de Kamperweg, direct grenzend aan bedrijventerrein Nishoek, in eigen achtertuin van Wiskerke Onions en omgeven door hoogspanningslijnen, rijkswegen, een kanaal en spoorweg, maakte het mogelijk om het zonnepark goed in te passen in de omgeving.’ Het park, goed voor 24 MWp, ligt in een poldertje van circa 30 hectare en heeft een oppervlakte van circa 15 hectare. ‘De overige 15 hectare is ingericht als landschappelijke inpassing met streekeigen beplanting, bloemenstroken voor bijen en vlinders, zoetwaterbuffers voor de landbouw, een proeflocatie voor duurzame strokenteelt - zo mogelijk in combinatie met zonnepanelen - en zoetwaterirrigatie en een landgoed. Zo wordt ook gewerkt aan andere urgente opgaven om de biodiversiteit te versterken, landbouw te verduurzamen en lokaal te kunnen voorzien in voldoende zoet water. Dit is een vorm van meervoudig ruimtegebruik.’

Omgevingsfonds 

Een deel van de financiële opbrengsten wordt afgedragen naar een door de gemeente nog nader vorm te geven omgevingsfonds, van waaruit duurzame maatschappelijke initiatieven in Reimerswaal worden gesteund. ‘Zo profiteren ook de omgeving en inwoners mee.’ Wethouder Nico van der Hoest van de gemeente Reimerswaal spreekt van een unieke samenwerking ‘voor en door onze bedrijven’. Dit project draagt volgens hem enerzijds bij aan de doelstellingen van het Zeeuws Energieakkoord en de duurzaamheidsdoelen van de gemeente en anderzijds aan ‘andere belangrijke opgaven, zoals het versterken van onze streekeigen biodiversiteit en het behoud van voldoende zoetwater voor de omliggende landbouw.’

Meer uit Reimerswaal

Dominee Erik Tramper: 'Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland'

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders." De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen."

2 dagen geleden
Auto in de sloot bij ongeval Postweg (N670) bij Yerseke

YERSEKE - Op de Postweg (N670) bij Yerseke is donderdagavond een auto in de sloot beland. Het voertuig en de bestuurder zijn door brandweerlieden uit de benarde situatie bevrijd.

2 dagen geleden
Vissen is Matthias' grootste passie

KRABBENDIJKE - Matthias Baas (20) uit Krabbendijke wist vorige maand de wereldtitel voor kustvissen te behalen. In de leeftijdsklasse onder de eenentwintig jaar wist hij individueel de meeste vissen en daarmee de eerste plek binnen te hengelen. Al sinds zijn twaalfde doet Matthias mee aan viswedstrijden door heel Nederland en daarbuiten, want vissen is zijn grootste passie.

3 dagen geleden
Ravage na botsing tussen vrachtwagens op A58 bij Kapelle

KAPELLE - Op de snelweg A58 nabij Kapelle heeft donderdag rond 9.50 uur in de mist een ongeval tussen twee vrachtwagens plaatsgevonden. Daardoor is er grote ravage ontstaan op de A58. De snelweg is vanwege het ongeval afgesloten tussen Kruiningen en 's-Gravenpolder in de richting van Vlissingen. Of er iemand gewond is geraakt is nog niet bekend. 

3 dagen geleden
Tweedaagse vogeltentoonstelling in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - De Vogelvrienden Krabbendijke en omstreken organiseren op vrijdag 1 december en zaterdag 2 december hun jaarlijkse vogeltentoonstelling in dorpshuis de Meiboom in Krabbendijke.

4 dagen geleden
Hennepkwekerij gevonden in woning Waardekensstraat Kapelle

KAPELLE - De politie heeft dinsdagmorgen een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Waardekenstraat in Kapelle. De 45-jarige bewoner is aangehouden.

4 dagen geleden
Kapelse en Reimerswaalse verenigingen zetten zich massaal in voor Grote Clubactie

KRUININGEN/KAPELLE - Verenigingen hebben een miljoenenrecord verbroken met de Grote Clubactie. Ook in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zetten leden zich massaal in voor hun vereniging. 

5 dagen geleden