Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw Wetboek van Strafvordering moet 2029 ingaan

Nieuw Wetboek van Strafvordering moet 2029 ingaan

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe Wetboek van Strafvordering moet april 2029 in werking treden. Dat heeft het ministerie van Justitie woensdag bekendgemaakt. De bedoeling is dat het parlement in 2026 met de wetswijziging instemt, zodat uitvoeringsorganisaties als de politie en het Openbaar Ministerie drie jaar hebben om zich erop voor te bereiden.

In het Wetboek van Strafvordering staat hoe organisaties in de 'strafrechtketen' te werk moeten gaan bij opsporing, vervolging en berechting. Het huidige wetboek is verouderd: het ministerie wijst er steeds op dat het uit 1926 stamt en door alle aanpassingen onoverzichtelijk is geworden. Daarnaast werkt de wet niet goed bij nieuwe vormen van criminaliteit, zoals cybercrime.

De vernieuwing is een juridische mega-operatie met meerdere wetboeken die in tranches naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Een 'innovatiewet' waarmee organisaties ervaring kunnen opdoen, is al sinds eind 2022 van kracht. De kosten van de overstap zijn geraamd op 450 miljoen euro.

Digitale systemen

"Je moet denken in de orde van grootte van de Omgevingswet", zegt een woordvoerder, doelend op de wet over ruimtelijke ordening die meermaals vertraging opliep en dit jaar in werking is getreden. Tien jaar geleden zei de toenmalige justitieminister Ivo Opstelten nog dat hij de vernieuwing van het Wetboek van Strafvordering in zijn kabinetsperiode wilde afronden.

Tot vorig jaar stond de inwerkingtreding nog gepland voor 2026. Maar inmiddels demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zag daarvan af nadat de uitvoerders hun zorgen hadden geuit over de digitale systemen die ze moeten aanpassen. "We hebben geen reden om te denken dat het niet zou kunnen", zegt de justitiewoordvoerder nu over 2029. "Deze datum is nadrukkelijk in overleg met uitvoeringspartijen vastgesteld."

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

10 uur geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

22 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

22 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

23 uur geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden