Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw onderwaterlab helpt klimaatvraagstukken te beantwoorden

Nieuw onderwaterlab helpt klimaatvraagstukken te beantwoorden

YERSEKE - Hoe versterk je dijken met het meeste oog voor de natuur? In een nieuw onderwaterlaboratorium in de Oosterschelde bij Yerseke gaan onderzoekers en studenten aan de slag met dit vraagstuk.

Het uit twaalf grote bakken bestaande laboratorium, waar het Oosterscheldewater in- en uitstroomt, is woensdagmiddag geopend bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Dijkversterking

Voor het eerst kunnen onderzoekers en studenten onder water experimenten uitvoeren. De NIOZ-onderzoekers brengen met studenten van de HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt en mogelijk ook Scalda in beeld wat de effecten op de flora en fauna zijn van verschillende soorten dijkbekleding. Dat is met het oog op de klimaatveranderingen een belangrijk en actueel thema, aldus de bij de realisatie van het laboratorium betrokken partijen. Dit zijn naast het NIOZ en de HZ ook Rijkswaterstaat, die dijkversterkingen uitvoert. 

Staalslakken

In de twaalf bakken bootsen onderzoekers en studenten vier situaties na met staalslakken als ondergrond. “Dat is een restproduct van de hoogovens en veel gebruikt om dijken te versterken”, legt Tim van Oijen uit. Hij is marien ecoloog en docent-onderzoeker bij de HZ University of Applied Sciences. In de verschillende proeven vergelijken de onderzoekers en studenten hoe planten en dieren reageren op de aan- en afwezigheid van een laag zand op de ondergrond van staalslakken. Ook testen ze situaties met en zonder breuksteen op de staalslakken. 

Biodiversiteit

De twaalf bakken zijn dit voorjaar geplaatst en Van Oijen denkt al binnen een jaar de eerste indrukken te kunnen opdoen. “Zand is de meest oorspronkelijke bodem, dus dat wil je terughebben op een dijk. Met breuksteen komt er leven bij.” Hierin kunnen bijvoorbeeld krabben zich verschuilen. “Over drie, vier jaar kunnen we meer zeggen over hoe dijken het beste versterkt kunnen worden met behoud van de biodiversiteit.”  

Drievoud

Onder meer studenten watermanagement kunnen veel kennis opdoen in het onderwaterlab, dat meebeweegt met eb en vloed. “Ze leren hoe je veranderingen monitort en gegevens verwerkt, maar je krijgt bijvoorbeeld ook met statistiek te maken", legt Van Oijen uit. "Iedere soort dijkbekleding onderzoeken we in drievoud, omdat natuur zich nooit op dezelfde manier ontwikkelt. Zo leren de studenten gemiddelden te bepalen.”

Garnalen

Bij vloed staan de bakken onder water en in directe verbinding met de planten en dieren die de Oosterschelde rijk is. “Bij de plaatsing van de bakken lag alleen de bodem erin, maar ze zitten nu al vol met leven, zoals garnalen en krabben”, vertelt NIOZ-onderzoeker Tjeerd Bouma. Het lab geeft volgens hem voor studenten een nieuwe dimensie aan hun opleiding. “Sommigen hebben nog nooit onderwaterleven gezien.” Dat kunnen de studenten nu met behulp van speciale onderwaterkijkers nauwgezet in de gaten houden.

De nieuwe onderzoeksfaciliteit in Yerseke maakt de verschillende opleidingen in deze richting ook in de ogen van Van Oijen aantrekkelijker, omdat er nog geen onderwaterlaboratorium was. “De studenten kunnen nu zelfs snorkelend onderzoek doen.”

Meer uit Reimerswaal

Auto crasht tegen lantaarnpaal bij Hansweert, mogelijk alcohol in het spel

HANSWEERT - Een automobiliste is dinsdagochtend in Hansweert tegen een lantaarnpaal gereden. Na onderzoek bleek ze niet gewond te zijn geraakt. De politie vermoedt dat de vrouw alcohol had gedronken.

3 uur geleden
Twee auto's beschadigd bij botsing in Kruiningen

KRUININGEN - Bij een botsing op de Oude Rijksweg in Kruiningen zijn maandagmorgen twee personenauto's beschadigd geraakt. Twee personen werden door het ambulancepersoneel onderzocht. Voor zover bekend hoefde niemand naar het ziekenhuis.  

22 uur geleden
Grote alcoholcontrole op carpoolplaats Vierwegen bij Kapelle [UPDATE]

KAPELLE- De politie heeft zaterdagavond een grote alcoholcontrole gehouden op carpoolplaats Vierwegen. Diverse voertuigen werden door motoragenten van de hoofd- en snelwegen gehaald en naar de controleplaats geleid. Daar werd bij de bestuurders een alcoholtest afgenomen. 

2 dagen geleden
Schooldirecteur over project Ons Kruiningen: 'Als we ogen blijven sluiten, gebeurt er niets'

KRUININGEN - 'Ons Kruiningen' is een project van de lange adem en de voorbereiding begon al zo'n drie jaar geleden, vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. Ze blijft onverminderd enthousiast. "We hebben met allerlei partijen te maken en daardoor kost overleg tijd, maar samen kom je verder", zegt ze over het project dat dit najaar is gelanceerd. Het hele dorp willen de partijen betrekken bij 'Ons Kruiningen', met als doel het gezellig te houden en elkaar aan te spreken als dit niet zo is.

3 dagen geleden
Plan voor opvang 70 Oekraïners in Kapelle

KAPELLE - Als de gemeenteraad van Kapelle ermee instemt, wonen er na de zomer zeventig vluchtelingen uit Oekraïne op het perceel op de hoek van de Postweg en Oostambachtweg in Kapelle. De woonunits worden voor drie jaar geplaatst. Als er behoefte aan is, kan deze periode verlengd worden en is er ook ruimte voor uitbreiding met tien extra units. Dat vertelden de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en de gemeentelijk projectleider woensdag bij een informatieavond.

4 dagen geleden
Toekomst van kassen: 'Minder arbeidsmigranten treft vele sectoren'

RILLAND - Nieuwsuur heeft de toekomst van de glastuinbouwsector onderzocht, omdat er veel arbeidsmigranten werken - dat onder meer drukt op de woningmarkt - en de producten voornamelijk worden geëxporteerd naar het buitenland. Het onderzoek focust zich op kassengebied het Westland, maar Reimerswaal en Kapelle hebben ook relatief veel kassen. Hoe kijkt de branche hier naar de toekomst?

4 dagen geleden