
Nieuw natuurgebiedje voor 's-Heerenhoek
’s-HEERENHOEK – Aan het einde van de Molendijk in ’s-Heerenhoek krijgt een nieuw, ongeveer vier hectare groot natuurgebiedje vorm: de Bosgaardshoek. Hier worden onder meer een voedselbos aangeplant, de verdwenen dijk in ere hersteld en de wandelmogelijkheden uitgebreid.
De naam Bosgaardshoek refereert aan de vroegere naam van het gebied, een verbastering van de naam van de grondeigenaar Wouter Bosschaert. De aanleg van de Bosgaardshoek, deels langs de verdubbelde Sloeweg (N62), is een samenwerking van de gemeente Borsele en waterschap Scheldestromen. Het waterschap bezit in het gebied grond die ze wil vergroenen en de gemeente kon aangrenzende grond kopen van de provincie Zeeland. Een deel kwam beschikbaar nadat de vernieuwing van de Sloeweg was afgerond, legt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele uit. “Op dat perceel stonden bouwketen voor de werkzaamheden.”
Hergebruik
Inmiddels is de aannemer bijna klaar met de basis voor de Bosgaardshoek. “Hiervoor wordt gerijpte baggerspecie uit ons depot in Kapelle gebruikt”, licht waterschapsbestuurder Marien Weststrate de samenwerking toe. Dit is vrijgekomen bij het baggeren van de sloten in Borsele, dat eens in de acht jaar gebeurt. De bagger wordt soms op de oever van de sloten gestort en als dat niet kan, slaat het waterschap het op in haar depots, zoals in Kapelle. “Deze baggerspecie heeft jaren liggen drogen en is schoongemaakt door het bijvoorbeeld te zeven”, aldus Weststrate. Dit lokale hergebruik als ondergrond voor de Bosgaardshoek en voor het herstel van de verdwenen Molendijk is een duurzame werkwijze. “Een win-winsituatie”, noemen Witkam en Weststrate de samenwerking.
Wensen
De kale grond wordt naar verwachting dit najaar ingezaaid met allerlei soorten groen, van bomen tot struiken en andere planten. “Op de dijk planten we streekeigen populieren, passend bij het beeld van Zeeuwse dijken”, aldus de wethouder.
Voor de inrichting van het gebied vroeg de gemeente de dorpsraad van ’s-Heerenhoek en andere inwoners ideeën aan te dragen. “Die wensen zijn het vergroenen van de dorpsentree, de cultuurhistorische waarden versterken, het landschap beleefbaar maken en de wandelmogelijkheden uitbreiden”, vertelt Witkam. “We leggen een nieuw ommetje aan, richting de Driedijk, dat aansluit op andere wandelroutes. Dan heb je hier straks een wandelroute van vijf, zes kilometer.” De naastliggende begraafplaats, die niet meer in gebruik is, wordt wat opgeknapt, aldus de wethouder. “Bij de poel planten we een voedselbos.” Wijzend naar de plek waar vroeger een molen stond, vertelt Witkam te hopen dat de oude molensteen ook een plekje kan krijgen in de Bosgaardshoek, dat openbaar toegankelijk wordt. “Die steen moeten we dan wel opzoeken.”
Voor de aanleg van de oude Sloeweg is een deel van de Molendijk eind jaren zestig van de vorige eeuw afgegraven. “Door die weer op te bouwen, ziet het er hier straks weer uit zoals vroeger en wordt de dijk, als typerend landschapselement, in ere hersteld.”
Meer uit Beveland
HEINKENSZAND - Oorlogsveteranen Jan Willem Zeijseink uit Ovezande en Siromenpersad Kalisingh uit Nisse werken aan de oprichting van het Veteranen Collectief Borsele. Ze hebben al bestuursleden om hen heen verzameld en ook de gemeente verleent haar medewerking aan het initiatief. "Dat doen we om onze veteranen de plek te geven die ze verdienen", vertelt burgemeester Gerben Dijksterhuis.
2 uur geledenKAMPERLAND - Rijkswaterstaat onderzoekt of het groot onderhoud aan de Oosterscheldekering versneld kan worden. Als het werk op de huidige manier doorgaat, duurt het nog minstens twintig jaar voordat alles is afgerond. De pilot rondom het groot onderhoud dat nu loopt, moet uitwijzen of versnelling haalbaar is. De eerstvolgende werkzaamheden staan voor deze en begin volgende maand weer gepland.
6 uur geledenNIEUWDORP - Op 4 juli 2023 ging de eerste paal van de MFA (multifunctionele accommodatie), dat deel uitmaakt van het Masterplan Nieuwdorp, de grond in. Inmiddels is het complex door verschillende partijen in gebruik genomen. In de MFA die de naam 't Hart heeft gekregen, is Educatief Centrum De Regenboog gehuisvest en ook biedt het centrum plaats aan het dorpshuis. Hiervoor is de pastorie en de Bethelkerk grondig verbouwd. Daarnaast bevat het complex een gymzaal en een aantal kleine bedrijfsruimtes.
9 uur geledenGOES - Tijdens de meivakantie organiseert Bioscoop Goes op woensdagmiddag 30 april een speciale Kidsdag, met de nieuwe kinderfilm Fien & Teun op Schattenjacht in de hoofdrol. Naast de filmvertoningen is er volop ruimte voor spel en creativiteit.
11 uur geledenGOES - De leerlingen van groep 7 van de Bisschop Ernstschool in Goes hebben de afgelopen weken meegedaan aan het project "Oorlog in mijn buurt". Tijdens dit project vertelde archivaris Frank de Klerk over de oorlog in Goes en omgeving en meneer Laport vertelde in de klas over zijn jeugd in de Tweede Wereldoorlog. Ook verdiepten de leerlingen zich in de keuzes die mensen in de oorlog maakten. Het hoogtepunt van het project was wel het interviewen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt én het presenteren van deze verhalen in het Bevrijdingsmuseum op 16 april.
1 dag geledenGOES - Atletiekvereniging AV'56 te Goes doet dit jaar weer mee met de Bevrijdingsvuurestafetteloop. In de nacht van 4 op 5 mei brengen 24 atleten het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door de nacht heen naar Goes.
1 dag geledenBORSELE - Terwijl huiseigenaren in Borsele hun woningen steeds beter isoleren, worden er tegelijkertijd maatregelen genomen voor een heel ander soort bewoners: vleermuizen.
1 dag geleden