Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw natuurgebiedje voor 's-Heerenhoek

Nieuw natuurgebiedje voor 's-Heerenhoek

’s-HEERENHOEK – Aan het einde van de Molendijk in ’s-Heerenhoek krijgt een nieuw, ongeveer vier hectare groot natuurgebiedje vorm: de Bosgaardshoek. Hier worden onder meer een voedselbos aangeplant, de verdwenen dijk in ere hersteld en de wandelmogelijkheden uitgebreid.

De naam Bosgaardshoek refereert aan de vroegere naam van het gebied, een verbastering van de naam van de grondeigenaar Wouter Bosschaert. De aanleg van de Bosgaardshoek, deels langs de verdubbelde Sloeweg (N62), is een samenwerking van de gemeente Borsele en waterschap Scheldestromen. Het waterschap bezit in het gebied grond die ze wil vergroenen en de gemeente kon aangrenzende grond kopen van de provincie Zeeland. Een deel kwam beschikbaar nadat de vernieuwing van de Sloeweg was afgerond, legt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele uit. “Op dat perceel stonden bouwketen voor de werkzaamheden.”

Hergebruik

Inmiddels is de aannemer bijna klaar met de basis voor de Bosgaardshoek. “Hiervoor wordt gerijpte baggerspecie uit ons depot in Kapelle gebruikt”, licht waterschapsbestuurder Marien Weststrate de samenwerking toe. Dit is vrijgekomen bij het baggeren van de sloten in Borsele, dat eens in de acht jaar gebeurt. De bagger wordt soms op de oever van de sloten gestort en als dat niet kan, slaat het waterschap het op in haar depots, zoals in Kapelle. “Deze baggerspecie heeft jaren liggen drogen en is schoongemaakt door het bijvoorbeeld te zeven”, aldus Weststrate. Dit lokale hergebruik als ondergrond voor de Bosgaardshoek en voor het herstel van de verdwenen Molendijk is een duurzame werkwijze. “Een win-winsituatie”, noemen Witkam en Weststrate de samenwerking.

Wensen

De kale grond wordt naar verwachting dit najaar ingezaaid met allerlei soorten groen, van bomen tot struiken en andere planten. “Op de dijk planten we streekeigen populieren, passend bij het beeld van Zeeuwse dijken”, aldus de wethouder. 

Voor de inrichting van het gebied vroeg de gemeente de dorpsraad van ’s-Heerenhoek en andere inwoners ideeën aan te dragen. “Die wensen zijn het vergroenen van de dorpsentree, de cultuurhistorische waarden versterken, het landschap beleefbaar maken en de wandelmogelijkheden uitbreiden”, vertelt Witkam. “We leggen een nieuw ommetje aan, richting de Driedijk, dat aansluit op andere wandelroutes. Dan heb je hier straks een wandelroute van vijf, zes kilometer.” De naastliggende begraafplaats, die niet meer in gebruik is, wordt wat opgeknapt, aldus de wethouder. “Bij de poel planten we een voedselbos.” Wijzend naar de plek waar vroeger een molen stond, vertelt Witkam te hopen dat de oude molensteen ook een plekje kan krijgen in de Bosgaardshoek, dat openbaar toegankelijk wordt. “Die steen moeten we dan wel opzoeken.”

Voor de aanleg van de oude Sloeweg is een deel van de Molendijk eind jaren zestig van de vorige eeuw afgegraven. “Door die weer op te bouwen, ziet het er hier straks weer uit zoals vroeger en wordt de dijk, als typerend landschapselement, in ere hersteld.”

Meer uit Beveland

Een kijkje in Ambachtscentrum Goes: 'Hoeden zijn mijn lust en mijn leven'

GOES - Op de Hollandsche Hoeve in Goes komen in het Ambachtscentrum allerlei disciplines samen. Jong en oud kijken er op woensdag en zaterdag hun ogen uit, kunnen er unieke spulletjes kopen en workshops volgen. De atelierhouders tonen hun passie achter de sfeervolle, door leerlingen van de Goese ambachtsschool vervaardigde geveltjes, geïnspireerd op woningen aan de Kleine Kade.

14 uur geleden
GGD: 'Ruim helft Zeeuwse jongvolwassenen ervaart psychische klachten'

GOES - Meer dan de helft van de Zeeuwen van 16 tot en met 25 jaar ervaart psychische klachten. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022-2023, laat de GGD Zeeland dinsdag weten. ‘Dit is een groot vragenlijstonderzoek onder ruim 1500 Zeeuwse jongvolwassenen.’

18 uur geleden
Mannen slaan kunstgebit en bril kapot bij verkeersruzie, Borselenaar (25) opgepakt in Tilburg

VLISSINGEN - Bij een verkeersruzie op de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen hebben twee mannen maandag een automobilist mishandeld. Het slachtoffer bleef achter met een kapotte bril en kapot kunstgebit. Dankzij hulp van getuigen kon de politie rond middernacht in Tilburg twee verdachten, onder wie een 25-jarige Borselenaar, aanhouden.

18 uur geleden
Topprestatie voor sporthal De Zwake

‘s-GRAVENPOLDER - Sporthal De Zwake in ‘s-Gravenpolder heeft in het kader van de landelijke samenwerking tussen Sportfondsen en JOGG-Teamfit de horeca aangevuld met gezondere keuzes.

20 uur geleden
Mijlpaal: Sawasdee verscheept 100e container voor ontwikkelingshulp

DRIEWEGEN - De Zeeuwse Stichting Sawasdee heeft maandagochtend vanuit Driewegen haar 99e en 100e zeecontainer verscheept met hulpgoederen voor schoolprojecten in Cambodja. 

1 dag geleden
Extra veel mode en lifestyle in Goes tijdens Vriendinnendag

GOES - Vriendinnendag gaf de koopzondag in Goes zondag extra allure. 

1 dag geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

2 dagen geleden