Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw natuurgebiedje voor 's-Heerenhoek

Nieuw natuurgebiedje voor 's-Heerenhoek

’s-HEERENHOEK – Aan het einde van de Molendijk in ’s-Heerenhoek krijgt een nieuw, ongeveer vier hectare groot natuurgebiedje vorm: de Bosgaardshoek. Hier worden onder meer een voedselbos aangeplant, de verdwenen dijk in ere hersteld en de wandelmogelijkheden uitgebreid.

De naam Bosgaardshoek refereert aan de vroegere naam van het gebied, een verbastering van de naam van de grondeigenaar Wouter Bosschaert. De aanleg van de Bosgaardshoek, deels langs de verdubbelde Sloeweg (N62), is een samenwerking van de gemeente Borsele en waterschap Scheldestromen. Het waterschap bezit in het gebied grond die ze wil vergroenen en de gemeente kon aangrenzende grond kopen van de provincie Zeeland. Een deel kwam beschikbaar nadat de vernieuwing van de Sloeweg was afgerond, legt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele uit. “Op dat perceel stonden bouwketen voor de werkzaamheden.”

Hergebruik

Inmiddels is de aannemer bijna klaar met de basis voor de Bosgaardshoek. “Hiervoor wordt gerijpte baggerspecie uit ons depot in Kapelle gebruikt”, licht waterschapsbestuurder Marien Weststrate de samenwerking toe. Dit is vrijgekomen bij het baggeren van de sloten in Borsele, dat eens in de acht jaar gebeurt. De bagger wordt soms op de oever van de sloten gestort en als dat niet kan, slaat het waterschap het op in haar depots, zoals in Kapelle. “Deze baggerspecie heeft jaren liggen drogen en is schoongemaakt door het bijvoorbeeld te zeven”, aldus Weststrate. Dit lokale hergebruik als ondergrond voor de Bosgaardshoek en voor het herstel van de verdwenen Molendijk is een duurzame werkwijze. “Een win-winsituatie”, noemen Witkam en Weststrate de samenwerking.

Wensen

De kale grond wordt naar verwachting dit najaar ingezaaid met allerlei soorten groen, van bomen tot struiken en andere planten. “Op de dijk planten we streekeigen populieren, passend bij het beeld van Zeeuwse dijken”, aldus de wethouder. 

Voor de inrichting van het gebied vroeg de gemeente de dorpsraad van ’s-Heerenhoek en andere inwoners ideeën aan te dragen. “Die wensen zijn het vergroenen van de dorpsentree, de cultuurhistorische waarden versterken, het landschap beleefbaar maken en de wandelmogelijkheden uitbreiden”, vertelt Witkam. “We leggen een nieuw ommetje aan, richting de Driedijk, dat aansluit op andere wandelroutes. Dan heb je hier straks een wandelroute van vijf, zes kilometer.” De naastliggende begraafplaats, die niet meer in gebruik is, wordt wat opgeknapt, aldus de wethouder. “Bij de poel planten we een voedselbos.” Wijzend naar de plek waar vroeger een molen stond, vertelt Witkam te hopen dat de oude molensteen ook een plekje kan krijgen in de Bosgaardshoek, dat openbaar toegankelijk wordt. “Die steen moeten we dan wel opzoeken.”

Voor de aanleg van de oude Sloeweg is een deel van de Molendijk eind jaren zestig van de vorige eeuw afgegraven. “Door die weer op te bouwen, ziet het er hier straks weer uit zoals vroeger en wordt de dijk, als typerend landschapselement, in ere hersteld.”

Meer uit Beveland

RIVM zoekt deelnemers voor enquête over PFAS

HEINKENSZAND - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoekt inwoners van de Westerschelde-gemeenten die een vragenlijst over PFAS willen invullen. Het gaat de gemeenten Kapelle, Reimerswaal, Borsele, Veere, Vlissingen, Hulst, Terneuzen en Sluis.

28 minuten geleden
Westerscheldetunnel volgende week avond en nacht dicht voor onderhoud

ELLEWOUTSDIJK - De Westerscheldetunnel is dinsdag van 19.30 uur tot woensdag 5.00 uur dicht voor onderhoudswerk.

21 uur geleden
Wint Goese school verkeersplein?

GOES - Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein'. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen. Tot vrijdag 31 mei kan iedereen een stem uitbrengen op een van de ruim driehonderd basisscholen in Nederland die in de race zijn voor een verkeersplein. In Zeeland doen twaalf basisscholen mee aan de verkiezing, waaronder de Kohnstammschool en Holtkampschool in Goes.Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze tegenwoordig vaak met de auto of bakfiets worden gebracht. Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.Bij een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, vertellen leerkrachten dat het verkeersplein een waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas. Bijna 80 procent van de scholen gebruikt het verkeersplein iedere dag. Het past goed bij bewegend leren; door te doen blijven verkeersregels beter hangen bij een kind. Bij de helft van de scholen wordt het verkeersplein ook buiten schooltijd gebruikt door buurtkinderen.Per provincie wint één basisschool een verkeersplein. Op de Bevelanden zijn hiervoor de Holtkampschool en Kohnstammschool in Goes en de Eendracht in Hansweert in de race. Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie over het stemmen opanwb.nl/wineenverkeersplein.[n]

21 uur geleden
Goesenaar spuit mogelijk moeilijk verwijderbare stof in gezicht conducteur

RILLAND - De politie heeft dinsdagavond in Rilland een treinreiziger uit Goes aangehouden op verdenking van het spuiten van een moeilijk verwijderbare stof in het gezicht van een conducteur.

22 uur geleden
Nieuwdorp vernieuwt ingrijpend

NIEUWDORP - Het centrum van Nieuwdorp is ingrijpend aan het veranderen. Eind dit jaar hebben de inwoners hun zo gewenste dorpshart, met onder meer dorpshuis, basisschool en gymzaal onder één dak. Dat is nog niet alles. Op en rondom de locatie van het huidige dorpshuis en de school is woningbouw mogelijk. Even verderop nadert de nieuwbouw van de gereformeerde kerk haar voltooiing. Het naastgelegen, verouderde bedrijfspand wordt op termijn gesloopt voor parkeerruimte en de inrichting van een nieuwe straat naar de Hertenweg voor een betere verkeersafwikkeling.

1 dag geleden
Dertig jaar Goes En-Passant: 'Je 'kinderen' laten zien is steeds weer een hoogtepunt'

GOES - Bij 26 etalages in de Goese binnenstad is nog tot en met maandag 27 mei werk te bewonderen van acht kunstenaars. Dit is de opmaat naar de gratis toegankelijke overzichtstentoonstelling van Goes En-Passant die op zaterdag 1 juni opent voor het publiek in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Voor de dertigste keer. Door de variatie in kunstenaars en de spelregel dat zij nieuw werk moeten tonen, is geen editie hetzelfde geweest. "Dit jubileum voelt als triomf", vertelt kunstenares Ilse van Loo-Remijn uit Wolphaartsdijk, die aan de wieg stond van Goes En-Passant.

1 dag geleden
Gecrashte motorrijder reed zonder rijbewijs en vluchtte met 200 km/u van politie

HEINKENSZAND - De motorrijder die zondagochtend op de A58 bij Heinkenszand onderuit ging, had geen geldig rijbewijs. Hij was even daarvoor door de politie gespot met een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur.

3 dagen geleden