Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw monument voor Jacobus de Meerdere

Nieuw monument voor Jacobus de Meerdere

VLISSINGEN - Sint Jacobus de Meerdere, beschermheilige van de wandelaars, heeft er een monument bij in Vlissingen. De Sint Jacobskerk ligt op de route naar Santiago de Compostella en Koen Tesselaar, uitbater van het Sintjacobscafé aan de Oude Markt is initiatiefnemer en Leon Riekwell en Hans Bommeljé ontwierpen het monument. Hoewel het nu al is geplaatst wordt het pas in mei officieel onthuld.

Vlissingen ligt op de route van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, jaarlijks komen er zo’n honderd pelgrims bij het Sintjacobscafé om een stempel te halen. Het plan voor het monument bestond al zo’n vier jaar maar het had nogal wat voeten in aarde voordat het gerealiseerd kon worden. “De ontwikkeling van het beeld was al een pelgrimstocht op zich,” vertelt Tesselaar. “We hadden de plannen rond en toen gooide corona roet in het eten.”

Zingeving
Volgens Riekwell past het monument echt bij Vlissingen. “Dus kleurrijk en industrieel,” legt hij uit. “Er hebben zeven kunstenaars aan meegewerkt. Om de financiering rond te krijgen liepen we tegen wat problemen aan. Veel fondsen zagen er vanaf omdat ze het zagen als een religieus beeld. Maar de wandeltocht naar Santiago de Compostella gaat allang niet meer alleen over religie.” Tesselaar vult aan: “Het gaat meer over zingeving, haast een soort mindfulness.” Zelf heeft hij de tocht nog nooit gelopen maar sluit niet uit dat hij dat nog eens zal doen. “Op vakantie in Frankrijk heb ik min of meer per ongeluk wel stukken van de tocht gelopen. En als ik ‘s morgen mijn terras uitzet heb ik er eigenlijk al een volwaardige etappe opzitten,” grapt hij.

Finsa
De financiering van het monument had nogal wat voeten in aarde, maar uiteindelijk bleek overslagbedrijf Finsa de reddende engel. Riekwell: “Het bedrijf bleek ook een vestiging in Santiago de Compostella te hebben, dus de directeur van de Vlissingse vestiging vond dat het er aan mee moest werken. Ook de Lions Club Vlissingen heeft een duit in het zakje gedaan.”

‘Heen’
Vlissingen kent meerdere kunstwerken die verwijzen naar Jacobus de Meerdere. In 1999 werd al een beeld van Jacob als pelgrim onthuld in de Sint Jacobskerk. Beeldend kunstenaar Eric Brandts maakte in 2012 al het kunstwerk in twee delen ‘Heen en Keer’. Het kunstwerk ‘Heen’ schonk hij aan de Sint Jacobskerk en ‘Keer’ aan pelgrimsbureau van de kathedraal van Santiago.

Pelgrimsfles
Het ontwerp voor het nieuwe monument is gemaakt Leon Riekwell en Hans Bommeljé. “Wij werken vaak samen,” aldus Riekwell. “Hans is erg goed op de computer en ik fluister zo nu en dan wat. Dat werkt Hans verder uit en zo ontstaan de ideeën.” Behalve het monument ontwierp Bommeljé ook een pelgrimsfles. Bommeljé: “De hoofdsponsors krijgen er eentje bij de onthulling van het monument, maar het zou leuk zijn als de flessen ook als een soort merchandise in de winkels te koop komen.” Het monument bij de Sint Jacobskerk wordt in de eerste week van mei officieel onthuld. Riekwell: “Het is nog niet duidelijk wie de nieuwe wethouder voor cultuur wordt, dus vragen we de burgemeester het beeld te onthullen.”

Meer uit Vlissingen

Jarige Watergeuzen zoeken oud-leden voor reünie

VLISSINGEN - Scoutinggroep de Watergeuzen bestaat dit jaar 75 jaar en viert dat met verschillende activiteiten, waaronder een jubileumkamp op het Scoutcentrum Zeeland in Veere dat van 31 mei tot en met 2 juni wordt gehouden. Tijdens het kamp wordt er een receptie gehouden voor oud-leden van de scoutinggroep, de Watergeuzen kunnen niet alle oud-leden bereiken en doen daarom een oproep.

15 uur geleden
Auto over de kop op A58: 18-jarige bestuurder mogelijk onder invloed van drugs

RITTHEM - Vanochtend heeft op de A58 bij Ritthem een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Zeker twee personen zijn ter controle naar het ziekenhuis overgebracht. Eén van hen was zwaargewond, zo meldt de politie.

17 uur geleden
Voor de vijfde keer beschieting in Vlissingen, ditmaal park Koudekerkseweg

VLISSINGEN -  Zaterdagavond is Vlissingen voor de vijfde keer opgeschrikt door een melding van een schietpartij. Er zijn door de melder knallen gehoord.

1 dag geleden
Extra controles in en rond het Middengebied vanwege reeks schietpartijen

VLISSINGEN- In en rond het Middengebied zullen vanaf vandaag extra controles plaatsvinden. Dit gebeurt naar aanleiding van de vier schietpartijen in de stad deze week. Dat meldt de gemeente Vlissingen. 

1 dag geleden
Na het in beslag nemen van een auto gaat de politie uit van een schietincident [UPDATE]

VLISSINGEN- Er is nog veel onduidelijkheid rondom het vermoedelijke schietincident dat vrijdagavond plaatsvond bij de Singel. De politie wil namelijk geen nadere mededelingen doen. Het is daardoor nog altijd niet zeker of er daadwerkelijk geschoten is en welk verband er bestaat tussen de vermeende schietpartij en een personenauto die vier uur na de melding getakeld werd bij de Van Dishoeckstraat onder toeziend oog van een forensisch onderzoeker. 

1 dag geleden
Wederom (vermoedelijke) schietpartij in Vlissingen

VLISSINGEN - De politie onderzoekt opnieuw een mogelijke schietincident in Vlissingen. Als er inderdaad geschoten is, gaat het om de vierde schietpartij in de stad een week tijd.

2 dagen geleden
Zeus Hoenderop exposeert op diverse locaties in Hendrikstraat

VLISSINGEN - Kunstenaar Zeus Hoenderop exposeert op drie locaties in de Hendrikstraat: Galerie Hannelore Meijaard, Het Beeldenhuis en het Witte Huis. De drie locaties vormen volgens Hoenderop een geografische driehoek als verwijzing naar de Trans-Atlantische driehoekshandel. Hoenderops recente werk verwijst geregeld naar het slavernijverleden van Nederland, eerder maakte hij het slavernijmonument dat korte tijd op de boulevard heeft gestaan en nu in het Muzeeum op de Nieuwendijk te zien is.

2 dagen geleden