Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt

ROTTERDAM (ANP) - In het Erasmus MC in Rotterdam zijn, met speciale antilichamen, de eerste coronapatiënten behandeld die zelf onvoldoende antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. Dat meldt het centrum op de eigen site. Het spreekt zelf van een doorbraak.

Casirivimab en imdevimab zijn antistoffen die maken dat het coronavirus minder goed het menselijke cel kan binnendringen. "Je koopt er als het ware de tijd mee om patiënten zelf hun antistoffen te laten aanmaken. Bij patiënten die nooit antistoffen zullen maken, helpt het de andere afweersystemen in het lichaam bij hun strijd tegen het virus", zegt internist-infectioloog Bart Rijnders van het Erasmus MC, die de behandeling toepaste. Sommige mensen maken ook na volledige vaccinatie geen antistoffen aan.

"Bij elke nieuwe Covid-19-patiënt wordt nu onmiddellijk bij opname gekeken of er al antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Is dat niet het geval dan hebben we een nieuwe behandeling in ons arsenaal."

De antistoffen zijn in het laboratorium gemaakt, maar ontdekt in het bloedplasma van een patiënt die corona had gehad. De nieuwe therapie is nog niet volledig geregistreerd, maar wel voor gebruik goedgekeurd door de European Medicines Agency (EMA).

Meer uit Gezond

Nieuwe onenigheid over ziekenhuizen in zuiden Limburg

DEN HAAG (ANP) - Dat de Tweede Kamer wil dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis behoudt, is verkeerd gevallen aan de andere kant van de regio. De Kamer "verliest de belangen van de inwoners van de Westelijke Mijnstreek uit het oog", zeggen de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Echt-Susteren vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

11 uur geleden
Nader onderzoek naar declaraties coronasteun ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - De gezamenlijke zorgverzekeraars willen van alle ziekenhuizen nogmaals de gegevens hebben over de coronasteun die ze over 2021 hebben gedeclareerd. Het gaat om vergoedingen voor geld dat ze door de epidemie extra kwijt waren aan intensive care en verpleegdagen. Volgens Zorgverzekeraars Nederland is er geen enkel vermoeden van opzet, maar kunnen onzorgvuldigheden in software en registraties onjuiste declaraties hebben veroorzaakt.

16 uur geleden
Kinderen in België verwekt met sperma gedoneerd voor onderzoek

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België zijn minstens twee kinderen verwekt met sperma dat studenten hadden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek. Een fertiliteitsarts en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in de jaren zeventig misbruik gemaakt van de zaaddonaties, meldt de organisatie vzw Donorkinderen

18 uur geleden
Kabinet maakt 108 miljoen vrij voor meer technologie in zorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt maximaal 108 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van meer technologie in de zorg- en welzijnssector te stimuleren. Dit omvat onder meer apparaten die automatisch medicijnen verstrekken en zorg en mentale ondersteuning op afstand via een beeldscherm.

1 dag geleden
Aantal besmettingen met mazelen opnieuw licht gestegen

EINDHOVEN/BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van mazelen is afgelopen week weer licht toegenomen. In Brabant-Zuidoost registreerde de GGD zes nieuwe besmettingen, waardoor het totale aantal in de regio rond Eindhoven op 57 komt. Landelijk staat de teller dit jaar nu op 64 meldingen, volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Los van de besmettingen in Brabant kreeg het instituut meldingen over een geval in Utrecht en een in Noord-Limburg.

1 dag geleden
Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

GENÈVE (ANP/AFP) - De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren besmet, komt inmiddels neer op een "pandemie onder dieren". Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag voor de uitbraak. Hij noemt die "enorm zorgwekkend", vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

1 dag geleden
Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden

ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.

1 dag geleden