Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw herdenkingskruis geplaatst in Valkenisse

Nieuw herdenkingskruis geplaatst in Valkenisse

VALKENISSE -  Afgelopen zaterdag is in de duinen van Valkenisse een nieuw herdenkingskruis geplaatst op de plaats waarop 11 en 19 september 1944 zes mannen zijn geëxecuteerd door de Duitse bezetters. Het nieuwe kruis is er gekomen op initiatief van veteraan Colin Bal en de gemeente Veere. Het vorige kruis stond er sinds november 1979 en was vervallen geraakt door de invloed van weer en wind.

Het kruis in de duinen van Valkenisse markeert de plek waar op 11 september 1944 vijf mannen zijn geëxecuteerd: André Pierets (39), Albert De Colvenaer (46) en Yvan De Colvenaer (17) uit Zelzate, Andries Pieter Dieleman (36) uit Wissenkerke en Willem Niesthoven (28) uit Middelburg. Op 19 september werd ook Johan van der Weij (19) uit Middelburg in de duinen standrechtelijk geëxecuteerd. De mannen werden verdacht van het bieden van hulp aan een Britse piloot en sabotage. Na de oorlog zijn de stoffelijke overschotten van de zes mannen opgegraven en elders herbegraven. De plek van de executie werd aanvankelijk gemarkeerd met een houten kruis. Op initiatief van timmerman Pieter Schreijenberg is dit kruis in november 1979 vervangen door een kruis van beton.
Inmiddels was ook het tweede kruis dusdanig verweerd dat het nodig aan vervanging toe was. Het nieuwe kruis is gemaakt door leerlingen van Scalda in Vlissingen en is afgelopen zaterdag door een aantal veteranen in de duinen gezet. Daarnaast is er een nieuw informatiebord geplaatst waarop het verhaal van de zes geëxecuteerden staat vermeld.

Meer uit Middelburg

BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

9 uur geleden
De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper 'The Drip'

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

10 uur geleden
Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

1 dag geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

3 dagen geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

3 dagen geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

3 dagen geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

3 dagen geleden