Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw herdenkingskruis geplaatst in Valkenisse

Nieuw herdenkingskruis geplaatst in Valkenisse

VALKENISSE -  Afgelopen zaterdag is in de duinen van Valkenisse een nieuw herdenkingskruis geplaatst op de plaats waarop 11 en 19 september 1944 zes mannen zijn geëxecuteerd door de Duitse bezetters. Het nieuwe kruis is er gekomen op initiatief van veteraan Colin Bal en de gemeente Veere. Het vorige kruis stond er sinds november 1979 en was vervallen geraakt door de invloed van weer en wind.

Het kruis in de duinen van Valkenisse markeert de plek waar op 11 september 1944 vijf mannen zijn geëxecuteerd: André Pierets (39), Albert De Colvenaer (46) en Yvan De Colvenaer (17) uit Zelzate, Andries Pieter Dieleman (36) uit Wissenkerke en Willem Niesthoven (28) uit Middelburg. Op 19 september werd ook Johan van der Weij (19) uit Middelburg in de duinen standrechtelijk geëxecuteerd. De mannen werden verdacht van het bieden van hulp aan een Britse piloot en sabotage. Na de oorlog zijn de stoffelijke overschotten van de zes mannen opgegraven en elders herbegraven. De plek van de executie werd aanvankelijk gemarkeerd met een houten kruis. Op initiatief van timmerman Pieter Schreijenberg is dit kruis in november 1979 vervangen door een kruis van beton.
Inmiddels was ook het tweede kruis dusdanig verweerd dat het nodig aan vervanging toe was. Het nieuwe kruis is gemaakt door leerlingen van Scalda in Vlissingen en is afgelopen zaterdag door een aantal veteranen in de duinen gezet. Daarnaast is er een nieuw informatiebord geplaatst waarop het verhaal van de zes geëxecuteerden staat vermeld.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Botsing tussen scooter en fietser bij Nieuw-en Sint Joosland

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Een scooterrijder en een fietser zijn vrijdag bij Nieuw-en Sint Joosland tegen elkaar gebotst. Bij het ongeluk moest één persoon naar het ziekenhuis worden gebracht.

14 uur geleden
Programmabegroting gemeente Veere 2022: fors investeren in leefbaarheid

DOMBURG - Gemeente Veere heeft deze week de Programmabegroting voor 2022 gepubliceerd. De gemeente heeft een groot aantal maatregelen genomen om ‘het mooie van Veere te behouden en te versterken’. 

18 uur geleden
Interview Annejet van der Zijl in Grote Kerk Veere

VEERE - In de eerste editie van Literair Gesprek in de Grote Kerk gaat journalist Jan van Damme in gesprek met auteur Annejet van der Zijl over haar nieuwe historische roman Fortuna’s kinderen. De avond vindt plaats op vrijdag 29 oktober om 20.00 uur. Tickets (€ 15,-) zijn te koop in De Drvkkery en via de websites van De Drvkkery en de Grote Kerk Veere.

19 uur geleden
Nieuw elan voor NS-Station Middelburg?

MIDDELBURG - Er zijn een paar van die gebouwen in Middelburg, die een beetje van iedereen zijn. Het treinstation, dat al in 1872 in gebruik werd genomen, is ook zo’n gebouw. Mensen vinden er iets van. Ze vinden vooral dat er iets aan moet gebeuren. Er is een hele waslijst aan problemen en aandachtspunten, van wateroverlast in de voetgangerstunnel tot de verpaupering van het gebouw zelf.

20 uur geleden
VVD Middelburg kiest Wilfried Boonman als lijsttrekker

MIDDELBURG - Wilfried Boonman wordt de lijsttrekker voor de Middelburgse VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Dat hebben de leden van de VVD Middelburg tijdens de ledenvergadering besloten.

20 uur geleden
Fietsster gewond bij ongeval in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een ongeval in Middelburg is vanmorgen een fietsster gewond geraakt. Het slachtoffer kwam vermoedelijk in botsing met een automobilist.

1 dag geleden
Carillon Veere luidt de Nacht van de Nacht in

VEERE - Op zaterdagavond 30 oktober klinkt het nummer ‘Mag het licht uit’ van De Dijk vanaf het carillon op het stadhuis aan de Markt in Veere. De gemeente Veere doet mee aan de landelijke actie waarbij beiaardiers uit het land tegelijkertijd de Nacht van de Nacht inluiden.

1 dag geleden