Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw herdenkingskruis geplaatst in Valkenisse

Nieuw herdenkingskruis geplaatst in Valkenisse

VALKENISSE -  Afgelopen zaterdag is in de duinen van Valkenisse een nieuw herdenkingskruis geplaatst op de plaats waarop 11 en 19 september 1944 zes mannen zijn geëxecuteerd door de Duitse bezetters. Het nieuwe kruis is er gekomen op initiatief van veteraan Colin Bal en de gemeente Veere. Het vorige kruis stond er sinds november 1979 en was vervallen geraakt door de invloed van weer en wind.

Het kruis in de duinen van Valkenisse markeert de plek waar op 11 september 1944 vijf mannen zijn geëxecuteerd: André Pierets (39), Albert De Colvenaer (46) en Yvan De Colvenaer (17) uit Zelzate, Andries Pieter Dieleman (36) uit Wissenkerke en Willem Niesthoven (28) uit Middelburg. Op 19 september werd ook Johan van der Weij (19) uit Middelburg in de duinen standrechtelijk geëxecuteerd. De mannen werden verdacht van het bieden van hulp aan een Britse piloot en sabotage. Na de oorlog zijn de stoffelijke overschotten van de zes mannen opgegraven en elders herbegraven. De plek van de executie werd aanvankelijk gemarkeerd met een houten kruis. Op initiatief van timmerman Pieter Schreijenberg is dit kruis in november 1979 vervangen door een kruis van beton.
Inmiddels was ook het tweede kruis dusdanig verweerd dat het nodig aan vervanging toe was. Het nieuwe kruis is gemaakt door leerlingen van Scalda in Vlissingen en is afgelopen zaterdag door een aantal veteranen in de duinen gezet. Daarnaast is er een nieuw informatiebord geplaatst waarop het verhaal van de zes geëxecuteerden staat vermeld.

Meer uit Middelburg

Werkzaamheden aan hellingbaan ZB in Middelburg

MIDDELBURG - Vanaf 8 tot ca. 23 december 2022 worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de hellingbaan naar de ingang van de ZB, aan de Kousteensedijk in Middelburg. De helling is dan afgesloten voor voetgangers en rolstoel- en scootmobielgebruikers. 

20 uur geleden
Nationaal wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Middelburg

MIDDELBURG - De derde editie van Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), komt naar Middelburg. Midden in de meivakantie op woensdag 3 mei kunnen kinderen en hun begeleiders in de historische binnenstad op expeditie. Onderzoekers, musea en kennisinstellingen vanuit heel Nederland staan klaar om hen te enthousiasmeren voor de wetenschap, met workshops, interactieve installaties en mini-colleges.

21 uur geleden
Auto belandt op kop in sloot Aagtekerke

AAGTEKERKE - Bij de Roosjesweg tussen Aagtekerke en Domburg is vanochtend een auto op zijn kop in een sloot terecht gekomen. De bestuurder van het voertuig raakte gewond.

21 uur geleden
Long stories, short films bij en rondom Ruimte Caesuur

MIDDELBURG - Jarenlang vertoonde ruimteCAESUUR in de Lange Noordstraat in Middelburg videoprojecties ‘dichters op het raam’ in de donkere maanden tijdens de overgang van het jaar. Samengesteld door de dichter F. van Dixhoorn toonde Caesuur onder meer werk van Tonnus Oosterhof, Astrid Lampe, Tsead Bruinja, Rosali Hirsch en Mustafa Stitu.

23 uur geleden
Bounce Valley geopend op ZEP Middelburg

MIDDELBURG - De indoorattractie Bounce Valley, een luchtkussenpark voor zowel kinderen als volwassenen, heeft gisteren de deuren geopend in Middelburg. Vanaf 10.00 uur in de ochtend waren de eerste bezoekers welkom.

1 dag geleden
Politie neemt tien kilo vuurwerk in beslag in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft in Middelburg naar aanleiding van een tip tien kilo vuurwerk in beslag genomen.

1 dag geleden
Middelburg weer in winterse sferen

MIDDELBURG - De eerste winterterrassen werden half oktober al opgebouwd, maar vorige week is Middelburg Winterstad 2022-2023 pas écht van start gegaan, toen op woensdag 30 november ook de ijsbaan op de Markt in gebruik werd genomen, onder toeziend oog van stadsomroeper Rinie Vaane.

1 dag geleden