Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw elan voor NS-Station Middelburg?

Nieuw elan voor NS-Station Middelburg?

MIDDELBURG - Er zijn een paar van die gebouwen in Middelburg, die een beetje van iedereen zijn. Het treinstation, dat al in 1872 in gebruik werd genomen, is ook zo’n gebouw. Mensen vinden er iets van. Ze vinden vooral dat er iets aan moet gebeuren. Er is een hele waslijst aan problemen en aandachtspunten, van wateroverlast in de voetgangerstunnel tot de verpaupering van het gebouw zelf.

Het goede nieuws is dat het station en het gebied daar direct omheen, nu eindelijk aangepakt gaan worden. Op woensdag 13 oktober vertelden projectleiders van NS en ProRail, en wethouders Simons en Dekker namens Gemeente Middelburg, meer over alle plannen. Ze legden onder meer uit dat er een definitieve oplossing zal komen voor de genoemde wateroverlast, dat de overkapping bij het perron zal worden gerenoveerd en dat tegelijkertijd het perron zal worden verhoogd, zodat de instap naar de treinen gelijkvloers wordt. Het plein voor het station krijgt later zijn definitieve vorm. De betonnen blokken die nu voor het station liggen er tijdelijk, zo meldde wethouder Simons. 

Verplaatsingen
Het stationsgebouw zelf zal ook geheel gerenoveerd worden, van fundering tot bovenverdieping. Aan het gebouw zelf verandert misschien minder dan je zou verwachten, maar vergis je niet: de belangrijkste ‘plek van ontvangst’ komt straks aan de kopse kant links,  bij het busstation. Dat is vooral omdat de meeste verplaatsingen van mensen zich dáár afspelen. Daar zal dan ook de belangrijkste horecafunctie komen, met broodjes en koffie om mee te nemen. De fietsenstalling rechts in het gebouw krijgt een nieuwe indeling. Die wordt ruimer, maar verliest wel z’n tweede parkeerlaag. Uiteindelijk blijft het aantal fietsparkeerplaatsen ín het gebouw ongeveer gelijk, maar er zal bij de herinrichting van het gebied rondom het station wel worden gekeken naar alle wensen en mogelijkheden rondom parkeren en vervoer, waarbij ook al rekening wordt gehouden met verwachte toekomstige ontwikkelingen.

Oproep ondernemers
Aan de stationshal en de grote bovenverdieping geeft de NS ook graag een nieuwe invulling. De organisatie roept ondernemers op om met plannen te komen. Zowel in de bestaande hal als in de voormalige stationsrestauratie is ruimte voor retail of horeca, net als op de bovenverdieping. Je kunt denken aan kleine kiosken of andere winkels, maar ook aan een supermarkt volgens het ‘to go-concept’. Een Bed & Breakfast op de bovenverdieping wordt ook niet meteen afgewezen. De NS hoopt dat vooral ondernemers die meerwaarde bieden zich zullen melden. Ondernemers die ook in de avonduren open willen zijn, genieten de voorkeur. NS-projectleider Ken Prijn: “zulke bedrijven hebben als voordeel dat ze ook buiten kantoortijden zorgen voor levendigheid op het station. Ze zorgen voor een vorm van toezicht en veiligheid.”

Het tijdpad van dit grote renovatie- en herinrichtingsproject is nog niet bekend. Tekeningen en details zijn in dit stadium ook nog niet beschikbaar. Maar NS, ProRail en Gemeente Middelburg zeggen er nu echt voor te zullen gaan, en daarbij nauw samen te werken, iedere partij vanuit z’n eigen verantwoordelijkheden.

Meer uit Middelburg

Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

2 dagen geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

2 dagen geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

2 dagen geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

4 dagen geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

5 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

5 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

5 dagen geleden