Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw elan voor NS-Station Middelburg?

Nieuw elan voor NS-Station Middelburg?

MIDDELBURG - Er zijn een paar van die gebouwen in Middelburg, die een beetje van iedereen zijn. Het treinstation, dat al in 1872 in gebruik werd genomen, is ook zo’n gebouw. Mensen vinden er iets van. Ze vinden vooral dat er iets aan moet gebeuren. Er is een hele waslijst aan problemen en aandachtspunten, van wateroverlast in de voetgangerstunnel tot de verpaupering van het gebouw zelf.

Het goede nieuws is dat het station en het gebied daar direct omheen, nu eindelijk aangepakt gaan worden. Op woensdag 13 oktober vertelden projectleiders van NS en ProRail, en wethouders Simons en Dekker namens Gemeente Middelburg, meer over alle plannen. Ze legden onder meer uit dat er een definitieve oplossing zal komen voor de genoemde wateroverlast, dat de overkapping bij het perron zal worden gerenoveerd en dat tegelijkertijd het perron zal worden verhoogd, zodat de instap naar de treinen gelijkvloers wordt. Het plein voor het station krijgt later zijn definitieve vorm. De betonnen blokken die nu voor het station liggen er tijdelijk, zo meldde wethouder Simons. 

Verplaatsingen
Het stationsgebouw zelf zal ook geheel gerenoveerd worden, van fundering tot bovenverdieping. Aan het gebouw zelf verandert misschien minder dan je zou verwachten, maar vergis je niet: de belangrijkste ‘plek van ontvangst’ komt straks aan de kopse kant links,  bij het busstation. Dat is vooral omdat de meeste verplaatsingen van mensen zich dáár afspelen. Daar zal dan ook de belangrijkste horecafunctie komen, met broodjes en koffie om mee te nemen. De fietsenstalling rechts in het gebouw krijgt een nieuwe indeling. Die wordt ruimer, maar verliest wel z’n tweede parkeerlaag. Uiteindelijk blijft het aantal fietsparkeerplaatsen ín het gebouw ongeveer gelijk, maar er zal bij de herinrichting van het gebied rondom het station wel worden gekeken naar alle wensen en mogelijkheden rondom parkeren en vervoer, waarbij ook al rekening wordt gehouden met verwachte toekomstige ontwikkelingen.

Oproep ondernemers
Aan de stationshal en de grote bovenverdieping geeft de NS ook graag een nieuwe invulling. De organisatie roept ondernemers op om met plannen te komen. Zowel in de bestaande hal als in de voormalige stationsrestauratie is ruimte voor retail of horeca, net als op de bovenverdieping. Je kunt denken aan kleine kiosken of andere winkels, maar ook aan een supermarkt volgens het ‘to go-concept’. Een Bed & Breakfast op de bovenverdieping wordt ook niet meteen afgewezen. De NS hoopt dat vooral ondernemers die meerwaarde bieden zich zullen melden. Ondernemers die ook in de avonduren open willen zijn, genieten de voorkeur. NS-projectleider Ken Prijn: “zulke bedrijven hebben als voordeel dat ze ook buiten kantoortijden zorgen voor levendigheid op het station. Ze zorgen voor een vorm van toezicht en veiligheid.”

Het tijdpad van dit grote renovatie- en herinrichtingsproject is nog niet bekend. Tekeningen en details zijn in dit stadium ook nog niet beschikbaar. Maar NS, ProRail en Gemeente Middelburg zeggen er nu echt voor te zullen gaan, en daarbij nauw samen te werken, iedere partij vanuit z’n eigen verantwoordelijkheden.

Meer uit Middelburg

Werkzaamheden aan hellingbaan ZB in Middelburg

MIDDELBURG - Vanaf 8 tot ca. 23 december 2022 worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de hellingbaan naar de ingang van de ZB, aan de Kousteensedijk in Middelburg. De helling is dan afgesloten voor voetgangers en rolstoel- en scootmobielgebruikers. 

23 uur geleden
Nationaal wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Middelburg

MIDDELBURG - De derde editie van Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), komt naar Middelburg. Midden in de meivakantie op woensdag 3 mei kunnen kinderen en hun begeleiders in de historische binnenstad op expeditie. Onderzoekers, musea en kennisinstellingen vanuit heel Nederland staan klaar om hen te enthousiasmeren voor de wetenschap, met workshops, interactieve installaties en mini-colleges.

23 uur geleden
Auto belandt op kop in sloot Aagtekerke

AAGTEKERKE - Bij de Roosjesweg tussen Aagtekerke en Domburg is vanochtend een auto op zijn kop in een sloot terecht gekomen. De bestuurder van het voertuig raakte gewond.

1 dag geleden
Long stories, short films bij en rondom Ruimte Caesuur

MIDDELBURG - Jarenlang vertoonde ruimteCAESUUR in de Lange Noordstraat in Middelburg videoprojecties ‘dichters op het raam’ in de donkere maanden tijdens de overgang van het jaar. Samengesteld door de dichter F. van Dixhoorn toonde Caesuur onder meer werk van Tonnus Oosterhof, Astrid Lampe, Tsead Bruinja, Rosali Hirsch en Mustafa Stitu.

1 dag geleden
Bounce Valley geopend op ZEP Middelburg

MIDDELBURG - De indoorattractie Bounce Valley, een luchtkussenpark voor zowel kinderen als volwassenen, heeft gisteren de deuren geopend in Middelburg. Vanaf 10.00 uur in de ochtend waren de eerste bezoekers welkom.

1 dag geleden
Politie neemt tien kilo vuurwerk in beslag in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft in Middelburg naar aanleiding van een tip tien kilo vuurwerk in beslag genomen.

1 dag geleden
Middelburg weer in winterse sferen

MIDDELBURG - De eerste winterterrassen werden half oktober al opgebouwd, maar vorige week is Middelburg Winterstad 2022-2023 pas écht van start gegaan, toen op woensdag 30 november ook de ijsbaan op de Markt in gebruik werd genomen, onder toeziend oog van stadsomroeper Rinie Vaane.

1 dag geleden