Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw elan voor NS-Station Middelburg?

Nieuw elan voor NS-Station Middelburg?

MIDDELBURG - Er zijn een paar van die gebouwen in Middelburg, die een beetje van iedereen zijn. Het treinstation, dat al in 1872 in gebruik werd genomen, is ook zo’n gebouw. Mensen vinden er iets van. Ze vinden vooral dat er iets aan moet gebeuren. Er is een hele waslijst aan problemen en aandachtspunten, van wateroverlast in de voetgangerstunnel tot de verpaupering van het gebouw zelf.

Het goede nieuws is dat het station en het gebied daar direct omheen, nu eindelijk aangepakt gaan worden. Op woensdag 13 oktober vertelden projectleiders van NS en ProRail, en wethouders Simons en Dekker namens Gemeente Middelburg, meer over alle plannen. Ze legden onder meer uit dat er een definitieve oplossing zal komen voor de genoemde wateroverlast, dat de overkapping bij het perron zal worden gerenoveerd en dat tegelijkertijd het perron zal worden verhoogd, zodat de instap naar de treinen gelijkvloers wordt. Het plein voor het station krijgt later zijn definitieve vorm. De betonnen blokken die nu voor het station liggen er tijdelijk, zo meldde wethouder Simons. 

Verplaatsingen
Het stationsgebouw zelf zal ook geheel gerenoveerd worden, van fundering tot bovenverdieping. Aan het gebouw zelf verandert misschien minder dan je zou verwachten, maar vergis je niet: de belangrijkste ‘plek van ontvangst’ komt straks aan de kopse kant links,  bij het busstation. Dat is vooral omdat de meeste verplaatsingen van mensen zich dáár afspelen. Daar zal dan ook de belangrijkste horecafunctie komen, met broodjes en koffie om mee te nemen. De fietsenstalling rechts in het gebouw krijgt een nieuwe indeling. Die wordt ruimer, maar verliest wel z’n tweede parkeerlaag. Uiteindelijk blijft het aantal fietsparkeerplaatsen ín het gebouw ongeveer gelijk, maar er zal bij de herinrichting van het gebied rondom het station wel worden gekeken naar alle wensen en mogelijkheden rondom parkeren en vervoer, waarbij ook al rekening wordt gehouden met verwachte toekomstige ontwikkelingen.

Oproep ondernemers
Aan de stationshal en de grote bovenverdieping geeft de NS ook graag een nieuwe invulling. De organisatie roept ondernemers op om met plannen te komen. Zowel in de bestaande hal als in de voormalige stationsrestauratie is ruimte voor retail of horeca, net als op de bovenverdieping. Je kunt denken aan kleine kiosken of andere winkels, maar ook aan een supermarkt volgens het ‘to go-concept’. Een Bed & Breakfast op de bovenverdieping wordt ook niet meteen afgewezen. De NS hoopt dat vooral ondernemers die meerwaarde bieden zich zullen melden. Ondernemers die ook in de avonduren open willen zijn, genieten de voorkeur. NS-projectleider Ken Prijn: “zulke bedrijven hebben als voordeel dat ze ook buiten kantoortijden zorgen voor levendigheid op het station. Ze zorgen voor een vorm van toezicht en veiligheid.”

Het tijdpad van dit grote renovatie- en herinrichtingsproject is nog niet bekend. Tekeningen en details zijn in dit stadium ook nog niet beschikbaar. Maar NS, ProRail en Gemeente Middelburg zeggen er nu echt voor te zullen gaan, en daarbij nauw samen te werken, iedere partij vanuit z’n eigen verantwoordelijkheden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Politie rukt uit voor vechtpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Politieagenten en ambulancemedewerkers zijn maandagmiddag ingezet na een melding van een vechtpartij in de Baljuwlaan in Middelburg.

1 dag geleden
Fietser gewond bij botsing in Middelburg

MIDDELBURG - Een fietser is maandag aan het begin van de avond gewond geraakt bij een aanrijding in Middelburg. Vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig.

1 dag geleden
Een woning en een B&B in voormalige hervormde kerk in Middelburg

MIDDELBURG - “Een echte functie heeft dat hoge stuk daar niet, maar het is misschien wel het vetste plekje in het pand. Ik ga daar straks nog vaak zitten in ieder geval, al is het maar om gewoon een beetje ‘te zijn’ Daar overzie je toch alles?”

1 dag geleden
Meisje verdacht van het stelen van 18.000 euro

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - In een groot politieonderzoek naar cybercriminaliteit is een derde verdachte in beeld. Een 17-jarig meisje uit Almere zou in totaal 18.000 euro hebben gestolen van twee inwoners van Nieuw- en Sint Joosland en een vrouw uit Hengstdijk. Dat maakt de politie maandag bekend.

1 dag geleden
Eerste exemplaar ‘Wat is Nehalennia zonder schip’ uitgereikt

MIDDELBURG - Het eerste exemplaar van het boek ‘Wat is Nehalennia zonder schip?’ is maandag in de Abdij in Middelburg door auteur Dimp Nelemans overhandigd aan gedeputeerde Harry van der Maas. Het boek is een uitgave in eigen beheer van Stichting MAD.

1 dag geleden
PvdA Middelburg kiest voor team met diversiteit

MIDDELBURG - De leden van PvdA Middelburg hebben op zaterdag 4 december 2021 tijdens een Algemene Ledenvergadering het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de gemeenteraads-verkiezingen van 16 maart 2022 vastgesteld. In de lijst combineert de PvdA de mensen met (ruime) ervaring in politiek met enthousiaste nieuwkomers, is er een gelijke verdeling van man en vrouw, jong en oud, inwoners met een migratieachtergrond en werkzaam in een breed aantal sectoren.

1 dag geleden
Ledenvergadering ChristenUnie Veere stelt lijst en programma vast

DOMBURG - Op 30 november heeft de ChristenUnie Veere in de ledenvergadering het programma en de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 vastgesteld. In het programma ‘Samen Recht Doen’ wordt gekozen voor drie hoofdthema’s: bestuurscultuur, betaalbaar wonen en rentmeesterschap. Lijsttrekker is René Molenaar uit Zoutelande. Peter Kemp staat als nummer twee op de lijst.

1 dag geleden