Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw boek over Fort Rammekens

Nieuw boek over Fort Rammekens

VLISSINGEN-OOST - De geschiedenis van het 475 jaar oude Fort Rammekens is samengebracht in één wetenschappelijk boek: ‘Fort Rammekens. Een Habsburgse vesting aan de Schelde’. Het eerste exemplaar van het boek is afgelopen vrijdag overhandigd aan wethouder Sal Cracau.

Het lijvige en rijk geïllustreerde boek is geschreven door een team van auteurs, onder aanvoering van Bram Silkens van de Walcherse Archeologische Dienst en bouwhistoricus Jan van der Hoeve. “Van 2011 tot 2013 vond er een grootschalige consolidatie plaats op het fort, met als doel om verder verval van het fort tegen te gaan”, vertelt Silkens. “Het boek komt eigenlijk voort uit het archeologisch en bouwkundig onderzoek dat toen is uitgevoerd.” De geschiedenis van Fort Rammekens begon 475 jaar geleden. “Het was één van de eerste forten met bastions in Nederland,” weet bouwhistoricus Van der Hoeve. “Door de opkomst van kanonnen is men toen forten gaan bouwen, een nieuwe manier van verdedigen.” Het fort is aanvankelijk gebouwd om de toegang tot de havens van Middelburg te verdedigen. Van der Hoeve: “In de loop van de eeuwen is het fort verschillende keren flink onder handen genomen. In de Franse tijd heeft Napoleon het fort nieuw leven ingeblazen en groter gemaakt. Toen is het fort zoals we dat nu kennen ontstaan. Maar de buitenmuren van het fort zijn nog allemaal origineel en onder de binnenplaats bevinden zich nog de kelders van de gebouwen die hier vòòr de Franse tijd hebben gestaan.” 

Tweede wereldoorlog
De laatste keer dat het fort een militaire bestemming had was tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Voor die periode hebben we gebruik kunnen maken van de expertise van Hans Sakkers en Marc Machielse, die ook de plattegronden maakte die in het boek staan”, vertelt Silkens. “Bovenop het fort zijn nog verschillende sporen uit die periode op een aantal punten nog steeds zichtbaar.” Het boek ‘Fort Rammekens. Een Habsburgse vesting aan de Schelde’ telt 248 pagina’s en is uitgegeven door Pictures Publishers.

Meer uit Vlissingen

Overleden persoon gevonden in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft het onderzoek in een woning in Westerzicht in Vlissinen afgerond. In de woning werd een overleden persoon aangetroffen.

59 minuten geleden
Politieonderzoek in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft woensdagnacht een onderzoek gedaan in een woning aan de Westerzicht in Vlissingen. Wat er precies gebeurd is, is vooralsnog onbekend.

3 uur geleden
Twee auto's van de weg A58 Ritthem

RITTHEM - Bij een ongeval op de A58 bij Ritthem zijn woensdagavond twee bestuurders met de schrik vrijgekomen. De beide voertuigen liepen schade op. Het ongeval werd mogelijk veroorzaakt door de weersomstandigheden.

14 uur geleden
Nieuwbouw biedt onderdak aan 350 internationale werknemers

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft groen licht gegeven voor de bouw van huisvesting voor driehondervijftig internationale werknemers op de plaats waar voorheen sportpark Baskensburg was. Ontwikkelaar Delfaerde Comfort Studio's zet in op hoogwaardige huisvesting. "Stel je maar voor dat je zelf in een ander land gaat werken, dan wil je toch ook fatsoenlijk gehuisvest zijn?"

1 dag geleden
Het onderzoek naar de B-24 H bommenwerper voor de kust van Domburg is gisteren begonnen

VLISSINGEN/DOMBURG - Trident Archeology is afgelopen maandag begonnen met het onderzoek naar de Amerikaanse bommenwerper die op 5 november 1943 bij Domburg in zee is gestort. De onderzoekers hopen de stoffelijke resten te vinden van twee bemanningsleden die zich mogelijk nog in het vliegtuig bevinden. Het onderzoek loopt tot 3 mei.

2 dagen geleden
Boom valt op beveiligingsbusje in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Een medewerker van een beveiligingsbedrijf is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen nadat er door het stormachtige weer een boom op het voertuig viel.

2 dagen geleden
Souburger (30) werd meerdere keren gestoken

OOST-SOUBURG - De persoon die gisteren gewond raakte bij een steekpartij in Oost-Souburg is een 30-jarige man uit die plaats. Volgens de politie had hij meerdere steekwonden. De aangehouden verdachten zijn 17 en 18 jaar oud.De politie kreeg zondag rond 21.50 uur meldingen over een conflict in het dorp. Hierbij zou iemand zijn gezien met een mes. Voor de politie reden om direct met meerdere eenheden ter plekke te gaan. Omstanders meldden vervolgens bij de agenten dat in een steeg aan het Zeelandiaplein een gewonde man lag. Deze werd inderdaad aangetroffen. De man werd met spoed per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.Volgens de eerste verklaringen is het slachtoffer op het Zeelandiaplein gestoken. Op het moment dat agenten hier arriveerden, waren de daders er echter al vandoor. "Omdat het vermoeden was dat de verdachten in een woning aan de Platanenstraat zouden zijn, zijn ook daar agenten naartoe gegaan. In de betreffende woning zijn vervolgens twee jongemannen van 17 en 18 jaar aangehouden", zo meldt de politie. De twee zitten nog vast voor verder onderzoek.

2 dagen geleden