Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw boek over Fort Rammekens

Nieuw boek over Fort Rammekens

VLISSINGEN-OOST - De geschiedenis van het 475 jaar oude Fort Rammekens is samengebracht in één wetenschappelijk boek: ‘Fort Rammekens. Een Habsburgse vesting aan de Schelde’. Het eerste exemplaar van het boek is afgelopen vrijdag overhandigd aan wethouder Sal Cracau.

Het lijvige en rijk geïllustreerde boek is geschreven door een team van auteurs, onder aanvoering van Bram Silkens van de Walcherse Archeologische Dienst en bouwhistoricus Jan van der Hoeve. “Van 2011 tot 2013 vond er een grootschalige consolidatie plaats op het fort, met als doel om verder verval van het fort tegen te gaan”, vertelt Silkens. “Het boek komt eigenlijk voort uit het archeologisch en bouwkundig onderzoek dat toen is uitgevoerd.” De geschiedenis van Fort Rammekens begon 475 jaar geleden. “Het was één van de eerste forten met bastions in Nederland,” weet bouwhistoricus Van der Hoeve. “Door de opkomst van kanonnen is men toen forten gaan bouwen, een nieuwe manier van verdedigen.” Het fort is aanvankelijk gebouwd om de toegang tot de havens van Middelburg te verdedigen. Van der Hoeve: “In de loop van de eeuwen is het fort verschillende keren flink onder handen genomen. In de Franse tijd heeft Napoleon het fort nieuw leven ingeblazen en groter gemaakt. Toen is het fort zoals we dat nu kennen ontstaan. Maar de buitenmuren van het fort zijn nog allemaal origineel en onder de binnenplaats bevinden zich nog de kelders van de gebouwen die hier vòòr de Franse tijd hebben gestaan.” 

Tweede wereldoorlog
De laatste keer dat het fort een militaire bestemming had was tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Voor die periode hebben we gebruik kunnen maken van de expertise van Hans Sakkers en Marc Machielse, die ook de plattegronden maakte die in het boek staan”, vertelt Silkens. “Bovenop het fort zijn nog verschillende sporen uit die periode op een aantal punten nog steeds zichtbaar.” Het boek ‘Fort Rammekens. Een Habsburgse vesting aan de Schelde’ telt 248 pagina’s en is uitgegeven door Pictures Publishers.

Meer uit Vlissingen

Moeten de bomen op het Oranjeplein eraan geloven?

OOST-SOUBURG - Het gaat niet goed met de oude beeldbepalende bomen op het Oranjeplein. Uit beantwoording van vragen over de bomen die de Partij Souburg-Ritthem (PSR) aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen heeft gesteld, blijkt dat de bomen aan het afsterven zijn.

1 dag geleden
Willem-Jan Buijs neemt afscheid van strandpaviljoen Panta Rhei

VLISSINGEN - Het Nollestrand zonder Willem-Jan Buijs is haast onvoorstelbaar, maar toch zal Vlissingen eraan moeten wennen. Willem-Jan loopt er al sinds 1983 rond toen zijn ouders strandpaviljoen De Nolle kochten, een 'consumptietent' werd dat toen nog genoemd. Hij nam het paviljoen in 1996 over en bouwde het uit tot één van de meest succesvolle horecagelegenheden van Vlissingen: Panta Rhei. Maar nu is het klaar: "Je moet dit met honderddertig procent inzet kunnen doen wil je het goed doen. Ik merkte dat ik niet meer de power had om me er volledig in te storten, dan is het beter om te stoppen."

2 dagen geleden
Veel belangstelling voor het Delta Climate Center

VLISSINGEN - Zeeland en Vlissingen in het bijzonder hebben woensdag 10 april kennisgemaakt met het Delta Climate Center. Met het evenement 'Maak kennis met het Delta Climate Center' in de Lasloods in Vlissingen heeft het nieuwe centrum zich voor het eerst aan de buitenwereld gepresenteerd.

2 dagen geleden
Zorgen om Oost-Souburgse basisscholen en kinderopvang

OOST-SOUBURG - Ouders, kinderen, teamleden en medezeggenschapsraden van basisscholen de Tweemaster en de Parelburcht en de Kinderopvang Walcheren (KOW) maken zich zorgen over de nieuwbouw van de scholen en de kinderopvang. Ze hebben een brief geschreven aan de Vlissingse gemeenteraadsleden over vermeende gebreken aan de nieuwbouw, waarbij al de nodige fouten zijn gemaakt. Ook vragen ze zich in de brief af wanneer de nieuwe scholen nu eindelijk eens worden opgeleverd en of die scholen wel veilig gebouwd zijn.

3 dagen geleden
Delta Climate Center presenteert zich in de Lasloods

VLISSINGEN - Vanmiddag presenteert het Delta Climate Center (DCC) zich in de Lasloods. Het DCC laat zien wat het gaat doen op het gebied van onderzoek, onderwijs en valorisatie rond de thema's water, energie, voedsel en biogrondstoffen. Het DCC is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen uit het compensatiepakket Wind in de Zeilen dat in het leven is geroepen nadat de Marinierskazerne niet naar Vlissingen kwam.

3 dagen geleden
Onderzoek naar Amerikaanse bommenwerper voor de kust

VLISSINGEN - Op 15 april 2024 begint de Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA) uit de Verenigde Staten in samenwerking met Trident Archeologie een project voor de kust van Domburg met als doel het lokaliseren en bergen van vermiste Amerikaanse militairen. De vermisten houden verband met een B-24 H Liberator die op 5 november 1943 buiten Domburg in zee stortte. 

5 dagen geleden
VTV-turnsters kampioen Zuid-West Nederland

VLISSINGEN - Na succesvolle kwalificatiewedstrijden turnen meisjes van de Vlissingse Turn Vereniging zich onder andere naar het kampioenschap ZW Nederland.

5 dagen geleden