Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw actieplan voor aanpak problemen Zeeuwse oesterkweek

Nieuw actieplan voor aanpak problemen Zeeuwse oesterkweek

YERSEKE - Er is een nieuw actieplan in de maak om de problemen in de oestersector aan te pakken.

Sinds enkele jaren kampen oesterkwekers met grote oestersterfte, door de aanwezigheid van de oesterboorder, die jonge oesters opeet, en het oesterherpesvirus. Daarom maakten de Nederlandse Oestervereniging, het ministerie Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de provincie Zeeland in 2016 een plan om deze problemen het hoofd te bieden. De actiepunten hieruit zijn volgens de provincie succesvol uitgevoerd. Zo lijkt onder andere een nieuwe vorm van oesterkweek, op zogenoemde tafels, zodat de oesterboorder er niet bij kan, perspectief te bieden, laat Zeeland weten.

Nu komt er een nieuw plan om de oplossingen verder uit te werken en andere maatregelen in beeld te brengen. Hierbij zijn, naast de eerdergenoemde partners, onder meer stichting Natuurmonumenten, Zeeuwse Milieu Federatie en Rijkswaterstaat betrokken. Het concept-plan moet dit jaar klaar zijn.

De oesterkweek in Nederland is volledig geconcentreerd in Zeeland. De Nederlandse Oestervereniging is de belangenbehartiger van de oesterkwekers. De belangrijkste productiegebieden bevinden zich in de Oosterschelde (1500 hectare), het Grevelingenmeer (550 hectare) en het Veerse Meer (20 hectare).

Meer uit Reimerswaal

Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

39 minuten geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

8 uur geleden
Fietsenstalling station Kapelle-Biezelinge uitgebreid

KAPELLE - Prorail breidt de fietsenstalling bij het treinstation in Kapelle uit. Maandag zijn de werkzaamheden begonnen.

2 dagen geleden
Ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in auto op de A4

WOENSDRECHT/ RILLAND- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle van de Koninklijke Marechaussee zijn zaterdagmiddag op de A4 tussen Woensdrecht en Rilland ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in een auto. De 39-jarige bestuurder van het Franse voertuig is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

3 dagen geleden
Jesse (15) uit Krabbendijke is kartkampioen

KRABBENDIJKE - De vijftienjarige Jesse Polderdijk uit Krabbendijke heeft eind januari het Individueel Open Zeeuws Kart-Kampioenschap Junioren gewonnen. Jesse is nu tweeënhalf jaar bezig met de sport en heeft veel ambities voor de toekomst. Na een mooie start van het jaar kijkt hij vooruit naar een nieuw jaar gevuld met allerlei nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

5 dagen geleden
Informatieavond over opvang Oekraïense vluchtelingen in Kapelle

KAPELLE - De gemeente Kapelle houdt woensdag 28 februari een informatieavond over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Kapelle. Belangstellenden zijn vanaf 18.30 uur welkom in de Mozeskerk aan de Noordstraat in Biezelinge.

6 dagen geleden
Fietsster naar ziekenhuis na botsing met busje op Vierwegen bij Kapelle

KAPELLE - Op de Vierwegen bij Kapelle zijn woensdag een autmobilist en fietsster met elkaar in botsing gekomen. De fietsster raakte hierbij gewond en moest mee naar het ziekenhuis.

1 week geleden