Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Niemand heeft iets aan cosmetisch herstel van romp'

'Niemand heeft iets aan cosmetisch herstel van romp'

SINT LAURENS - De stichting Molen De Hoop vraagt de leden van Provinciale Staten nog eens goed te kijken naar de afwijzing van een subsidieaanvraag voor herstel van de molen aan de Noordweg in Sint Laurens. De bestuursleden vinden dat hun plan nu is afgewezen op basis van bureaucratie, arbitraire regels en ‘ideologische, discutabele opvattingen’.

De leden van de stichting zijn het niet eens met de boodschap die gedeputeerde Anita Pijpelink in augustus bracht. Zij zei dat een bijdrage aan het herstel van de molen, dat in totaal negen ton moet kosten, er niet in zit.

Afgebrand

Het was een teleurstelling voor de stichting, die al acht jaar bezig is om de in 1943 afgebrande molen weer van een stelling, kap en wieken te voorzien en de mechanische aandrijving op te knappen. “Destijds bouwde men een molen”, schrijft de stichting in de brief, “in vier of vijf maanden. Ons comité is al jaren bezig om een restauratie opgestart te krijgen.”

Gebakje

Naast het herstel van het monument wil de stichting bij de molen ook een soort theetuin realiseren waar dorpelingen brood en kleine boodschappen kunnen kopen en toeristen genieten van de rust en een bakje koffie met een gebakje. De stichting is daarover in gesprek met een ondernemer. “Het dorp heeft dan een mooi trefpunt. De molen, die op een unieke plek middenin het dorp staat, is dan weer het echte middelpunt van Sint Laurens”, zegt Frits van Borrendam van de stichting, terwijl hij om de molen en de verwaarloosde en half ingestorte bijgebouwen loopt.

De gemeente is enthousiast over het kant en klare plan van de stichting, maar heeft momenteel niet de financiële middelen om boter bij de vis te doen. Ook de monumentencommissie was positief over en akkoord met de plannen van het burgerinitiatief.

Advies

Volgens Pijpelink ligt het niet zozeer aan een gebrek aan geld. Ze zei dat ze het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil volgen. Die oordeelde eerder dat de molenromp en de mechanische aandrijving binnenin uniek is en moet blijven zoals deze nu is. “Wij vinden de inrichting ook uniek en willen deze behouden. De rijksdienst is echter van mening dat er geen kap en wieken mogen worden teruggeplaatst. Dat vinden wij wel. Het is overigens een advies dat je als provincie niet per se hoeft op te volgen”, zegt Van Borrendam. “Als je alleen geld geeft voor cosmetisch herstel van de romp en de mechanische aandrijving, zoals de rijksdienst oppert, is dat zonde. Daar heeft niemand in het dorp iets aan. Als het hele bedrag van negen ton een probleem is, dan kun je het herstel ook faseren.”

Meerderheid

In een brief aan de leden van Provinciale Staten noemt De stichting een voorbeeld in Gelderland waar de molen wel in volle glorie wordt hersteld, tegen het advies van de rijksdienst in. Ook komt er een aantal Zeeuwse molens voorbij die in verwaarloosde staat waren, maar zijn hersteld en nu floreren. De stichting vindt dat het ‘ideologisch gekleurde advies’ niet opweegt tegen de wens van een grote meerderheid van de inwoners van Sint Laurens om de molen te herstellen.

Vergadering

Van Borrendam hoopt dat Provinciale Staten reden zien om het besluit van het provinciebestuur te heroverwegen en alsnog na te denken over een subsidie. De vergadering van Provinciale Staten vindt vrijdag plaats.

Meer uit Middelburg

Bouw 15 levensloopbestendige woningen van start in Meliskerke en Aagtekerke

MELISKERKE/AAGTEKERKE - Binnenkort start de bouw van 15 levensloopbestendige woningen in Meliskerke en Aagtekerke. In Meliskerke aan de Sivertstraat bouwen we 4 woningen en aan de Pauwhoekstraat realiseert Zeeuwland 6 woningen. In Aagtekerke bouwt de organisatie  5 levensloopbestendige woningen aan de Burgemeester Jan Peperstraat. Zeeuwland verwacht dat de bouw van de woningen aan de Sivertstraat en in Aagtekerke in maart 2024 gereed zijn. In mei 2024 is de bouw van de woningen aan de Pauwhoekstraat afgerond. Met de bouw van deze woningen verwacht Zeeuwland de doorstroming in de kernen te bevorderen.

11 uur geleden
Stadsnatuur in het zonnetje tijdens het stadsnatuurfestival Middelburg

Ook in de stad is volop natuur. Naast mensen worden steden bevolkt door vleermuizen, bermplanten, insecten, korstmossen, vogels, bomen en talloze andere planten en dieren. Deze stadsnatuur staat centraal tijdens het stadsnatuurfestival op woensdag 6 december 2023 van 13.30 tot 16.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het festival wordt georganiseerd door University College Roosevelt, de gemeente Middelburg, de Zeeuwse Milieufederatie en ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB). Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

1 dag geleden
Buurtbewoners zetten zich in voor veiligheid op Dauwendaelselaan

MIDDELBURG - Vorige week zijn buurtbewoners en ouders uit de omgeving Herberdsland  en Girsesland, in de Middelburgse wijk Dauwendaele gestart met het uitvoeren van snelheidsmetingen op de Dauwendaelselaan. De actie was onderdeel van een langere strijd die de buurtbewoners voeren voor een herinrichting van de Dauwendaelselaan om daarmee een veiligere buurt te creëren waar alle bewoners weer veilig de straat over kunnen steken om naar school te gaan, hun hond uit te laten, buren te bezoeken of van een speeltuin naar huis te lopen. 

1 dag geleden
Een dubbele podiumplaats voor Mandy Kasse

VEERE - Mandy Kasse uit Veere heeft vorige week maar liefst twee podiumplaatsen veroverd bij de kampioenschappen Rallycross 2023. In de categorie Supernationals MIN werd Kasse derde bij zowel het Nederlands als het Belgisch Kampioenschap. Er waren dit seizoen vijfentwintig deelnemende coureurs.

1 dag geleden
Ieder kind verdient een 'Kansrijke Start

MIDDELBURG - Op donderdag 23 november kwamen alle partners van de coalitie Kansrijke Start Middelburg bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst wisselden ze ervaringen uit en keken ze vooruit naar 2024. Er ontstonden ook nieuwe samenwerkingen tijdens en na het speeddaten. Tessa Roseboom trakteerde de aanwezigen op een inspirerende lezing over het belang van de eerste 1000 dagen. Zij zoomde daarbij specifiek in op het vaderschap. Tessa Roseboom is hoogleraar en schrijver van de boeken 'De 1e 1000 dagen' en 'Gelijk goed beginnen'. Tessa was onder de indruk van wat er in Middelburg al staat rondom Kansrijke Start.

1 dag geleden
Geef kunst cadeau

MIDDELBURG - December is bij uitstek de maand om elkaar te verrassen met mooie cadeaus. Daarom heeft Kunst- en Cultuurroute Middelburg musici van Muziekschool Zeeland gevraagd om u, op zondagmiddag 3 december, te trakteren op mooie muziek. Op verrassende locaties in de binnenstad treden, in een flashmob-achtige setting, getalenteerde muziekleerlingen en hun leerkrachten voor u op. 

1 dag geleden
48 jaar trouw aan de bibliotheek

MIDDELBURG - Door alle verhalen over flexwerkers (Nederland telde er in 2022 2,7 miljoen) zou je kunnen gaan denken dat het niet meer van deze tijd is, om lang voor dezelfde baas te werken. Toch zijn er ook nog steeds veel mensen die hun werkgever wel degelijk vele jaren trouw blijven. Werknemers van 55 jaar en ouder zijn in Nederland gemiddeld 17,5 jaar in dienst van dezelfde werkgever. Mensen die bijna een leven lang bij hetzelfde bedrijf of dezelfde organisatie zijn er ook nog steeds.

1 dag geleden