Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Niels Luteijn vindt dat iedereen moet kunnen sporten

Niels Luteijn vindt dat iedereen moet kunnen sporten

GOES – Met het project Sportintro probeert Mark Aalders mindervalide kinderen aan het sporten te krijgen. In samenwerking met Sport Zeeland wil het initiatief een brug slaan tussen deze doelgroep en sportverenigingen. Niels Luteijn, bewegingsagoog van Revant in Goes, kreeg vorige week symbolisch het eerste Golden Ticket uitgereikt.

Natuurlijk zouden ze het liefst willen beginnen met een groot evenement of sportdag, maar iedereen begrijpt dat zoiets nu lastig is. Daarom bedachten ze het Golden Ticket, naar het boek van Sjakie en de chocoladefabriek.

Niels Luteijn sport dagelijks met kinderen met een beperking. Hij kreeg uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat het eerste ticket. “Wij kunnen het symbolisch uitdelen aan de kinderen, zodat ze kunnen gaan kijken welke sport ze leuk vinden.” Dat is precies het idee, legt Luteijn uit. “Ze gaan korfballen, voetballen, fitnessen, boogschieten. Alles komt voorbij. Kinderen kunnen eerst vier à vijf weken kennismaken met een sport en daarna een keuze maken.”

Goudeerlijk

Luteijn, zelf voetballer bij Zeelandia Middelburg en al jarenlang actief betrokken bij het G-voetbal van de club, komt als bewegingsagoog dagelijks in aanraking met mindervalide kinderen die graag willen sporten. “Ik houd mij bezig met sporten en bewegen, in de breedste zin van het woord. We proberen sporten uit, kijken wat ze leuk vinden, geven zwemles aan kinderen met een spierziekte en begeleiden veel één op één.”

Sinds een aantal jaar doet hij dat bij Revant, het centrum voor medische revalidatie. Hij werkt daardoor niet alleen in Goes, maar ook in Breda. Hij praat met veel passie en genoegdoening over zijn werk. “Ze zijn goudeerlijk, zeggen altijd wat ze vinden. De pure emoties vind ik het mooiste. Het is vaak al moeilijk genoeg voor ze om ergens bij te horen, daar probeer je ze bij te helpen. Dat geeft voldoening.”

Het begon te kriebelen toen de 27-jarige Luteijn voor een stage in Indonesië was. “Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met de doelgroep. Vanaf dat moment wilde ik graag mensen die het lastig hebben helpen.”

Zelfvertrouwen

Inmiddels loopt hij al een tijdje mee in deze wereld en weet precies waar de knelpunten liggen. “Soms hebben kinderen een leuke sport en vereniging gevonden, maar is het vervoer lastig. Daar proberen we bij te helpen, maar vaak komt het toch neer op de ouders. Dat is soms wel frustrerend.” Het aanbod is ook te beperkt. “In Zeeland zijn sommige sporten er niet voor kinderen met een beperking, dat doet best wel zeer.” Hij hoopt dan ook dat het initiatief van Mark Aalders, die het project samen met Linda Hulstein begeleidt, voor meer kansen en mogelijkheden zorgt. “Extra aandacht is altijd goed. Dat mensen of verenigingen denken: ‘Goh, laat ik daar ook eens wat mee gaan doen!’” Het belang van sporten kan hij niet genoeg benadrukken. “Natuurlijk voor de gezondheid, maar ook het sociale aspect. Ergens bij horen en een vriendengroep hebben, dat geeft ze zoveel zelfvertrouwen.” Hij doet het niet alleen. “Mark en Linda verdienen de complimenten. Zij hebben dit opgezet.” Toch zullen ze geduld moeten hebben, want het Golden Ticket kan nog niet worden verzilverd. “Het is lastig in deze tijd om zoiets te organiseren. Het is even afwachten.”

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Reimerswaal

Commissie MER: Meer onderzoek nodig voor windpark Ze-Bra

KRUININGEN - De gemeenten Reimerswaal en Woensdrecht moeten bepalen of windpark Ze-Bra binnen de normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid past. Dat adviseert de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER).

3 uur geleden
‘De mensen hier zijn heel tolerant’

YERSEKE - Ook in Yerseke is dit weekeinde Burendag gevierd. In onder meer de Kaaistraat werd een bijeenkomst gehouden door buurtbewoners van het vissersdorp.

8 uur geleden
‘Iedereen zou zich actief moeten inzetten voor de samenleving’

HANSWEERT - Tijdens de lintjesregen in april kregen vijf inwoners van de gemeente Kapelle en vijf inwoners uit de gemeente Reimerswaal een koninklijke onderscheiding voor hun belangeloze inzet voor de samenleving. In deze rubriek laten wij hen aan het woord over het vrijwilligerswerk dat zij doen en waarom. In deel vijf is Kees Verburg uit Hansweert aan het woord.

1 dag geleden
Overleden persoon aangetroffen in woning aan De Schuur in Kapelle

KAPELLE - In een woning aan De Schuur in Kapelle is zondag een overleden persoon aangetroffen door de hulpdiensten. Omdat de deur per ongeluk was dichtgevallen moest de brandweer een ruit forceren.

1 dag geleden
Vandaag gaan de nieuwe coronaregels in: Dit is wat er verandert

REIMERSWAAL - De nieuwe coronaregels gaan vandaag in. Met het gebruik van een coronatoegangsbewijs gaat Nederland verder open. Hiermee komt ook de anderhalve meter afstand te vervallen. Wij zetten alles op een rijtje.

3 dagen geleden
Ernstig ongeluk Havenoordseweg Waarde

WAARDE - Het slachtoffer van het ernstige ongeluk gistermiddag op de Havenoordseweg in Waarde is een 13-jarige jongen uit de gemeente Reimerswaal. Dat heeft de politie bevestigd.

4 dagen geleden
14-jarige jongen ernstig gewond bij ongeluk Waarde

WAARDE - Het slachtoffer van het ernstige verkeersongeluk woensdagmiddag op de Havenoordseweg in Waarde is een 14-jarige jongen uit de gemeente Reimerswaal.

5 dagen geleden