
Ngo: IS pleegde 4100 moorden sinds 'nederlaag' in 2019
DAMASCUS (ANP/AFP) - Leden van Islamitische Staat hebben nog 4100 moorden gepleegd sinds de terreurgroep in 2019 door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd verjaagd uit het gebied dat de groep controleerde in Syrië. Dat meldt de ngo Syrian Observatory for Human Rights, die vanuit het Verenigd Koninkrijk de mensenrechten in Syrië monitort.
De dodelijke aanvallen vonden plaats in gebieden die onder controle staan van de Syrische president Bashar al-Assad en ook in het Koerdische gebied in Syrië. Leden van IS voerden de aanvallen uit vanuit schuilplaatsen in de woestijn.
De meeste mensen die IS vermoordde waren soldaten, loyalisten van het regime van Bashar al-Assad en Koerdische strijders. Maar ook 627 burgers kwamen om door geweld van IS, aldus de ngo. "Er gaat bijna geen dag voorbij zonder bombardementen, hinderlagen, gerichte operaties of verrassingsaanvallen door de jihadisten in de regio", staat in het rapport.
Coalitie
In 2014 slaagde IS erin delen van Syrië en Irak in te nemen en daar een kalifaat uit te roepen, als gevolg van de chaos die was ontstaan door de Syrische burgeroorlog. Ongeveer vijf jaar later werd de groepering verjaagd uit het gebied dat het in Syrië controleerde, door een coalitie van landen waar ook Nederland deel van uitmaakte. Twee jaar daarvoor was IS al zijn gebied in Irak kwijtgeraakt.
De oorlog in Syrië heeft al aan ruim een half miljoen mensen het leven gekost. Miljoenen anderen zijn op de vlucht. De oorlog brak uit in het voorjaar van 2011 toen president al-Assad anti-regeringsprotesten probeerde neer te slaan.
Meer uit Buitenland
MIAMI (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen Dow Jones, News Corp, Rupert Murdoch en twee journalisten van The Wall Street Journal. Hij beschuldigt de partijen van laster.
27 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - Bijna 80.000 mensen zijn ontheemd in de Zuid-Syrische provincie Suwayda door de jongste golf van geweld tussen druzen en bedoeïenen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn de voorzieningen voor elektriciteit, water en telecommunicatie ingestort. Een brandstoftekort heeft het transport lamgelegd en bemoeilijkt evacuaties.
6 uur geledenBRASILIA (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, verdacht van een couppoging, moet een elektronische enkelband gaan dragen. De politie heeft zijn huis en zijn politieke hoofdkwartier doorzocht, meldden Braziliaanse media.
8 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - Slovenië gaat toch geen raadgevend referendum uitschrijven over de verhoging van de defensie-uitgaven om de nieuwe NAVO-norm te halen. De Slovenen hoeven daardoor hoogstwaarschijnlijk ook niet te stemmen of ze binnen het bondgenootschap willen blijven.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Brussel wacht lastige onderhandelingen met en tussen de 27 EU-lidstaten over de meerjarenbegroting. Dat zei de Deense minister Marie Bjerre vrijdag na afloop van een bijeenkomst van ministers over EU-zaken. In de vergadering spraken de EU-ministers voor het eerst met elkaar over het deze week door de Commissie gepresenteerde voorstel voor het EU-budget 2028-2034
11 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - Buitenlandse toeristen zijn toch niet welkom in een onlangs geopend vakantieresort in Wonsan Kalma, aan de oostkust van Noord-Korea. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bracht daar vorige week nog een bezoek en sprak van een "goede toeristische attractie".
11 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP) - Gewapende groepen die gesteund worden door de Syrische regering zijn toch weer slaags geraakt met druzische strijders in het zuiden van het land. Donderdag was een wapenstilstand ingegaan, hadden regeringstroepen zich uit de stad Suwayda en omstreken teruggetrokken en leek de rust weer te keren.
11 uur geleden