Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NFF reikt vrijdag eerste genderneutrale Gouden Kalveren uit

NFF reikt vrijdag eerste genderneutrale Gouden Kalveren uit

UTRECHT (ANP) - Met de uitreiking van de Gouden Kalveren komt vrijdagavond een einde aan de 41e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht. Nieuw dit jaar is dat de belangrijkste Nederlandse filmprijzen volledig genderneutraal zijn. Er wordt geen onderscheid meer werd gemaakt tussen prijzen voor mannen en vrouwen.

Tijdens het gala in de Stadsschouwburg wordt nog maar één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgereikt. Voor deze categorieën zijn vijf acteerprestaties genomineerd. Ook in de categorie Dramaserie wordt nog maar een beeldje overhandigd voor Beste Hoofdrol en een voor Beste Bijrol. Toegevoegd aan het lijstje met prijzen is het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol in een Korte Film.

De Veroordeling, de film over de geruchtmakende Deventer moordzaak, is dit jaar met elf nominaties favoriet. De thriller van regisseur Sander Burger maakt kans in negen categorieën, waaronder Beste Film, Scenario en Regie en Camerawerk. Hoofdrolspeler Fedja van Huêt is genomineerd in de vernieuwde categorie Beste Acteerpresentatie. Hij neemt het op tegen Martijn Lakemeier (De Oost), Elise Schaap (Mijn vader is een vliegtuig), Elsie de Brauw (Drijfzand) en Romana Vrede (I Don't Wanna Dance).

Het oorlogsepos De Slag om de Schelde is ook een grote kanshebber voor een Gouden Kalf. De film over de vergeten slag die eind 1944 in Zeeland plaatsvond, is acht keer genomineerd. De film van regisseur Matthijs van Heijningen en producent Alain de Levita dingt mee naar onder meer Beste Film, Regie, Scenario (Paula van der Oest), Camera en Sound Design.

Het Gouden Kalveren Gala ziet er dit jaar bijna weer uit als vanouds. Volgens de organisatie zit de zaal grotendeels vol en is er een rode loper. Wel moeten bezoekers aan de deur een coronatoegangsbewijs laten zien. Joke Bruijs en Gerard Cox zullen samen enkele prijzen uitdelen. De uitreiking is ook online te volgen.

Vorig jaar, toen de ceremonie vanwege de coronacrisis een stuk soberder was, was de familiefilm Kapsalon Romy de grote winnaar. De film wist vier van de vijf nominaties te verzilveren. Het beeldje voor Beste Film ging echter naar Buladó van regisseur Eché Janga. De Gouden Kalveren worden sinds de eerste editie van het Neder­lands Film Festival in 1981 jaarlijks uitgedeeld.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden