Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

News Corp van mediamagnaat Murdoch sluit deal met Google

News Corp van mediamagnaat Murdoch sluit deal met Google

NEW YORK (ANP/RTR) - News Corp heeft met Google een wereldwijde overeenkomst gesloten over de rechten op de inhoud van nieuwssites. De bedrijven gaan onder andere een abonnementsplatform ontwikkelen, advertentie-inkomsten delen en audio- en videojournalistiek via videoplatform YouTube uitbouwen. Volgens mediamagnaat Rupert Murdoch, die de controle heeft over News Corp, is het een van de grootste deals met een zogeheten 'big tech'-bedrijf ooit.

De deal volgt op jaren strijd tussen Murdoch en Google. Het recentst was dit in Australië, waar Google zelfs dreigde zijn zoekmachine uit de lucht te halen om "onwerkbare" wetten over inhoud te vermijden. De deal kan worden gezien als een sluitstuk voor de 89-jarige mediamagnaat, zijn zoon Lachlan en News Corp-topman Robert Thomson in de kwestie over compensatie voor zogeheten 'premium content' van platforms.

Murdoch verzekerde zich eerder van betalingen van Apple en Facebook voor hun Apple News- en Facebook News-producten. Financiële details van de deal met Google werden niet gemeld.

Eerder stemde Google in om over een periode van drie jaar 76 miljoen dollar te betalen aan een groep van 121 Franse nieuwsuitgevers om een einde te maken aan een meer dan jaar durende ruzie over auteursrechten. In Australië zouden twee grote televisiezenders soortgelijke deals met Google hebben gesloten ter waarde van 47 miljoen dollar per jaar. Ook met grote uitgevers in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Brazilië en Argentinië kwam Google eerder tot een vergelijk.

De Australische deals komen enkele dagen voordat de regering nieuwe wetten zal afkondigen. Die maken het mogelijk dat een onafhankelijke partij vergoedingen voor inhoud vaststelt als Google er niet zelf in slaagt een deal te sluiten. De ophanden zijnde aanscherping zou een rol hebben gespeeld bij het lostrekken van de onderhandelingen die een jaar eerder vastliepen.

In januari sloot persbureau Reuters een overeenkomst met Google om de eerste wereldwijde nieuwsleverancier te worden voor Google's News Showcase.

Meer uit Financieel

KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

50 minuten geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

1 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

1 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

2 uur geleden
KLM draait mogelijk toch op voor fikse naheffing piloten

SCHIPHOL (ANP) - KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

2 uur geleden
Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

3 uur geleden
ING en ABN AMRO zakken op beurs na voorstel belastingverhoging

AMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.

3 uur geleden