Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Neways zakt op rood Damrak na afwijzen overnamebod VDL

Neways zakt op rood Damrak na afwijzen overnamebod VDL

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Neways werd woensdag lager gezet op het Damrak. De fabrikant van elektronische componenten wees het overnamevoorstel van industrieconcern VDL af. De stemming op de Europese markten was negatief. De inflatieperikelen bleven de markten in de greep houden in afwachting van de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Beleggers hopen in de aantekeningen aanwijzingen te vinden over hoe de centrale bankiers denken over de stijgende inflatie in de Verenigde Staten. De sterke toename van het algemene prijspeil joeg beleggers afgelopen week flink schrik aan. Verder komen later op de dag de Europese inflatiecijfers naar buiten.

Neways zakte bijna 5 procent tot 12,25 euro op de lokale markt. Het Brabantse bedrijf heeft de overnamegesprekken met VDL afgebroken. Volgens de top van Neways biedt het bedrijf achter onder andere autofabriek VDL Nedcar te weinig. VDL, dat al zo'n 28 procent van Neways in handen heeft, bood eind april 12,50 euro per aandeel. Dat bod werd nog kort voor het afkappen van de gesprekken verhoogd naar 13 euro per aandeel. VDL zegt verbaasd te zijn over de afwijzing, omdat een meerderheid van de aandeelhouders het voorstel wel zou steunen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent in het rood op 695,32 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1047,20 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,1 procent.

De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi waren de sterkste dalers in de AEX met verliezen tot 2,8 procent. Ook staalfabrikant ArcelorMittal leverde meer dan 2 procent in. Telecomconcern KPN was de enige stijger met een plus van 0,9 procent. IMCD verloor 0,6 procent na een kleine overname. De chemicaliëndistributeur neemt speciaalchemiebedrijf Andes Chemical over. Andes is actief in Centraal-Amerika en Peru en heeft een omzet van 46 miljoen dollar.

In de MidKap daalde Air France-KLM ruim 1 procent. Het Gerecht van de Europese Unie doet woensdag uitspraak over een klacht van luchtvaartmaatschappij Ryanair over 3,4 miljard euro staatssteun voor KLM vanwege de coronacrisis vorig jaar. Volgens de Ierse budgetvlieger is het toestaan van overheidssteun door Brussel niet eerlijk ten opzichte van andere Europese luchtvaartmaatschappijen.

InPost dikte 2,6 procent aan. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes, die een beursnotering heeft in Amsterdam, verhoogde zijn verwachtingen voor het gehele jaar na sterke resultaten in het eerste kwartaal.

De euro was 1,2237 dollar waard, tegenover 1,2205 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 64,68 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 67,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Consumentenvertrouwen fractie lager, na stijging afgelopen maanden

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in mei een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kleine daling volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat, maar iets minder negatief over de koopbereidheid.

38 minuten geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

7 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

7 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

8 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

8 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

9 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

13 uur geleden