Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Neways zakt op rood Damrak na afwijzen overnamebod VDL

Neways zakt op rood Damrak na afwijzen overnamebod VDL

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Neways werd woensdag lager gezet op het Damrak. De fabrikant van elektronische componenten wees het overnamevoorstel van industrieconcern VDL af. De stemming op de Europese markten was negatief. De inflatieperikelen bleven de markten in de greep houden in afwachting van de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Beleggers hopen in de aantekeningen aanwijzingen te vinden over hoe de centrale bankiers denken over de stijgende inflatie in de Verenigde Staten. De sterke toename van het algemene prijspeil joeg beleggers afgelopen week flink schrik aan. Verder komen later op de dag de Europese inflatiecijfers naar buiten.

Neways zakte bijna 5 procent tot 12,25 euro op de lokale markt. Het Brabantse bedrijf heeft de overnamegesprekken met VDL afgebroken. Volgens de top van Neways biedt het bedrijf achter onder andere autofabriek VDL Nedcar te weinig. VDL, dat al zo'n 28 procent van Neways in handen heeft, bood eind april 12,50 euro per aandeel. Dat bod werd nog kort voor het afkappen van de gesprekken verhoogd naar 13 euro per aandeel. VDL zegt verbaasd te zijn over de afwijzing, omdat een meerderheid van de aandeelhouders het voorstel wel zou steunen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent in het rood op 695,32 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1047,20 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,1 procent.

De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi waren de sterkste dalers in de AEX met verliezen tot 2,8 procent. Ook staalfabrikant ArcelorMittal leverde meer dan 2 procent in. Telecomconcern KPN was de enige stijger met een plus van 0,9 procent. IMCD verloor 0,6 procent na een kleine overname. De chemicaliëndistributeur neemt speciaalchemiebedrijf Andes Chemical over. Andes is actief in Centraal-Amerika en Peru en heeft een omzet van 46 miljoen dollar.

In de MidKap daalde Air France-KLM ruim 1 procent. Het Gerecht van de Europese Unie doet woensdag uitspraak over een klacht van luchtvaartmaatschappij Ryanair over 3,4 miljard euro staatssteun voor KLM vanwege de coronacrisis vorig jaar. Volgens de Ierse budgetvlieger is het toestaan van overheidssteun door Brussel niet eerlijk ten opzichte van andere Europese luchtvaartmaatschappijen.

InPost dikte 2,6 procent aan. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes, die een beursnotering heeft in Amsterdam, verhoogde zijn verwachtingen voor het gehele jaar na sterke resultaten in het eerste kwartaal.

De euro was 1,2237 dollar waard, tegenover 1,2205 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 64,68 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 67,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

1 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

6 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

6 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

8 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

8 uur geleden
Vijlbrief: krachtmeting in EU over rol kernenergie in vergroening

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zitten opnieuw in "een soort krachtmeting" over de rol van kernenergie in de Europese klimaatmaatregelen. Frankrijk en een aantal medestanders stellen alles in het werk om die rol te vergroten, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief na overleg met de energieministers van de EU.

9 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

9 uur geleden