Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

New York Times: Trump wilde beslag leggen op stemmachines

New York Times: Trump wilde beslag leggen op stemmachines

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft zes weken na de presidentsverkiezingen in 2020 geprobeerd om ervoor te zorgen dat hij op legale wijze beslag kon leggen op de stemmachines in de zogeheten swing states, schrijft The New York Times.

Ingewijden zeggen tegen de Amerikaanse krant dat Trump zijn advocaat Rudy Giuliani opdroeg om het ministerie van Binnenlandse Veiligheid te vragen of er een manier was waarop hij legaal de controle over de machines kon krijgen in staten waar de Republikein en zijn tegenstander Joe Biden gelijk opgingen. Giuliani belde hierop met de adjunct-directeur van het ministerie. Die zou echter hebben gezegd dat de bevoegdheid hiervoor ontbrak.

Het telefoongesprek zou hebben plaatsgevonden kort nadat Trump tijdens een bijeenkomst met de toenmalige justitieminister William Barr al informeerde of het ministerie van Justitie beslag kon leggen op de machines. Dat voorstel zou Barr direct hebben afgewezen.

De Republikein wijt zijn verkiezingsnederlaag geregeld aan fraude, zonder daarvoor bewijs te geven. Dat zou vooral hebben plaatsgevonden in staten waar hij maar nipt verloor van Biden, zoals in Arizona. De informatie van de ingewijden aan The New York Times wijst er echter op dat Trump mogelijk dichter betrokken was bij concrete pogingen om de verkiezingen frauduleus te laten verklaren dan tot nu toe gedacht.

Meer uit Buitenland

Scholz: vredesvoorstel van Poetin was niet serieus

ROME (ANP/RTR) - Het jongste vredesvoorstel van de Russische president Vladimir Poetin over Oekraïne was niet "serieus" en is daarom niet besproken door de leiders van de G7-landen, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Hij deed zijn uitspraken in Italië, waar de G7-top plaatsvindt, vlak voor zijn vertrek naar de vredestop voor Oekraïne in Zwitserland.

29 minuten geleden
Complotdenker Alex Jones moet bezittingen verkopen

HOUSTON (ANP) - Bijna alle bezittingen van complotdenker en mediapersoonlijkheid Alex Jones gaan onder de hamer. Een rechter in Texas besloot vrijdag dat alle eigendommen van Jones moeten worden verkocht zodat hij een zo groot mogelijk deel van de schadevergoeding kan betalen die hem is opgelegd voor zijn beweringen over een schietpartij op een basisschool. In de wet in Texas is vastgelegd dat hij het huis waarin hij woont wel mag houden.

4 uur geleden
Zwitserse vredestop voor Oekraïne gedomineerd door afwezigen

BÜRGENSTOCK (ANP) - In Zwitserland begint een tweedaagse vredestop voor Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt daar steun te vergaren voor zijn visie over hoe de oorlog met Rusland beëindigd moet worden. Er komen delegaties van zeker negentig landen en organisaties, maar vooraf ging het vooral over de landen en leiders die er niet zullen zijn.

6 uur geleden
Zes doden bij Oekraïense aanvallen Belgorod

BELGOROD (ANP) - Bij Oekraïense aanvallen in de regio Belgorod zijn vrijdag volgens Rusland zes mensen omgekomen. Vier van hen zijn onder het puin gehaald in de grensplaats Sjebekino, waar een flatgebouw deels instortte na beschietingen.

6 uur geleden
President Ramaphosa herkozen en gaat verder met brede coalitie

KAAPSTAD (ANP) - Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft zoals verwacht president Cyril Ramaphosa met een grote meerderheid herkozen als staatshoofd. De voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kreeg ook brede steun buiten zijn eigen ANC dat 159 van de 400 zetels heeft. Ramaphosa behaalde 283 stemmen, zijn tegenstander Julius Malema van de Economische Vrijheidsstrijders (EFF) kwam uit op 44 stemmen.

7 uur geleden
Tijdelijke pier Gaza weggesleept vanwege weersomstandigheden

GAZA-STAD (ANP) - De pier die wordt gebruikt om hulp te leveren aan Gaza, wordt tijdelijk verplaatst naar een Israëlische haven om het bouwwerk te beschermen tegen verwacht slecht weer in het gebied. Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag laten weten.

8 uur geleden
President Ramaphosa herkozen en gaat verder met brede coalitie

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft zoals verwacht president Cyril Ramaphosa met een grote meerderheid herkozen als staatshoofd. Ramaphosa van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kreeg ook brede steun buiten zijn eigen ANC dat 159 van de 400 zetels heeft. Bij de verkiezingen eind mei verloor het ANC voor het eerst in 30 jaar zijn meerderheid.

10 uur geleden