Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

New York Times: Trump wilde beslag leggen op stemmachines

New York Times: Trump wilde beslag leggen op stemmachines

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft zes weken na de presidentsverkiezingen in 2020 geprobeerd om ervoor te zorgen dat hij op legale wijze beslag kon leggen op de stemmachines in de zogeheten swing states, schrijft The New York Times.

Ingewijden zeggen tegen de Amerikaanse krant dat Trump zijn advocaat Rudy Giuliani opdroeg om het ministerie van Binnenlandse Veiligheid te vragen of er een manier was waarop hij legaal de controle over de machines kon krijgen in staten waar de Republikein en zijn tegenstander Joe Biden gelijk opgingen. Giuliani belde hierop met de adjunct-directeur van het ministerie. Die zou echter hebben gezegd dat de bevoegdheid hiervoor ontbrak.

Het telefoongesprek zou hebben plaatsgevonden kort nadat Trump tijdens een bijeenkomst met de toenmalige justitieminister William Barr al informeerde of het ministerie van Justitie beslag kon leggen op de machines. Dat voorstel zou Barr direct hebben afgewezen.

De Republikein wijt zijn verkiezingsnederlaag geregeld aan fraude, zonder daarvoor bewijs te geven. Dat zou vooral hebben plaatsgevonden in staten waar hij maar nipt verloor van Biden, zoals in Arizona. De informatie van de ingewijden aan The New York Times wijst er echter op dat Trump mogelijk dichter betrokken was bij concrete pogingen om de verkiezingen frauduleus te laten verklaren dan tot nu toe gedacht.

Meer uit Buitenland

Stoltenberg: Rusland en China werken steeds inniger samen

BRUSSEL (ANP) - Rusland en China werken steeds nauwer samen, maakt NAVO-chef Jens Stoltenberg bezorgd op uit het bezoek van de Chinese president aan Moskou. De westerse militaire alliantie heeft volgens hem aanwijzingen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. Maar vooralsnog is er geen bewijs dat Beijing daar gehoor aan heeft gegeven, zegt de secretaris-generaal.

2 minuten geleden
EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

28 minuten geleden
Duitsers ruziën over versmelting achternamen

BERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.

43 minuten geleden
Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

1 uur geleden
Britse ex-premier Johnson erkent fouten coronafeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse ex-premier Boris Johnson erkent min of meer dat hij het Britse parlement heeft misleid toen hij destijds zei dat coronaregels in zijn kantoor en ambtswoning volledig werden nageleefd. Maar hij verwerpt de aantijging dat hij het Lagerhuis "opzettelijk of roekeloos" verkeerd heeft geïnformeerd. Daar zou geen enkel bewijs voor zijn.

1 uur geleden
Activiste Greta Thunberg mag van rechter Zweedse staat aanklagen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse rechter heeft Greta Thunberg en een groep van 600 andere klimaatactivisten toestemming gegeven om de Zweedse staat aan te klagen. De jongeren vinden dat Stockholm onvoldoende heeft gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Nadat de groep de aanklacht op een paar punten aangepaste, mag de zaak nu doorgaan.

2 uur geleden
Bruce Springsteen krijgt hoogste Amerikaanse onderscheiding

WASHINGTON (ANP) - Bruce Springsteen gaat dinsdag op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. De zanger is een van de twaalf sterren die tijdens een ceremonie in de East Room van het Witte Huis de National Medal of Arts ontvangt, de hoogste onderscheiding die een artiest kan krijgen van de Amerikaanse overheid.

4 uur geleden