Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nevi: grootste achteruitgang Nederlandse industrie sinds mei 2020

Nevi: grootste achteruitgang Nederlandse industrie sinds mei 2020

ZEIST (ANP) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie laat de grootste achteruitgang zien sinds mei 2020, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Volgens de maandelijkse peiling van de organisatie zijn zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders afgelopen maand flink gedaald. Veel ondernemingen verlengen tijdelijke contracten nu ook niet meer.

De zogeheten inkoopmanagersindex van de Nevi kwam voor september uit op een stand van 43,6. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. De Nederlandse industrie heeft al langer last van een afnemende vraag naar producten te midden van de recessie waarin de economie zich bevindt.

Ook de graadmeter voor de werkgelegenheid lag vorige maand met 45,1 duidelijk onder de 50. Bedrijven gaven aan dat de kleinere personeelsbestanden het gevolg waren van het niet vervangen van vertrekkende personeelsleden en het niet verlengen van tijdelijke contracten. De overcapaciteit werd verder duidelijk uit een aanzienlijke daling van de achterstanden en de inkoopkosten.

Pessimistisch

"De situatie is niet zo ernstig als aan het begin van de pandemie, toen toeleveringsketens stil vielen, maar het is duidelijk dat de malaise in de industrie voortduurt", zegt sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO in een reactie op de Nevi-cijfers. "Opvallend is dat een aanzienlijk deel van de bedrijven snijdt in het aantal banen", voegt hij toe. "Vermoedelijk zijn de meeste ondernemers pessimistisch over de komende maanden."

Ook ABN AMRO verwacht volgens Swart voorlopig nog geen sterk herstel van de vraag naar industriële producten. "Daarvoor moet eerst de inflatie worden beteugeld en de rente worden verlaagd", geeft hij aan. Voor dit jaar gaat de bank uit van een krimp van de productie van de industrie met 7,5 procent. "Naar verwachting kan de vraag pas volgend jaar geleidelijk herstellen."

Meer uit Financieel

Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

28 minuten geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

1 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

1 uur geleden
ASR eindigt als dagwinnaar op Damrak na woekerpolisdeal

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR is donderdag bovenaan de AEX-index geëindigd. Beleggers reageerden verheugd op de schikking die is getroffen in het langslepende woekerpolisdossier. ASR trekt nu zo'n 250 miljoen euro uit voor een nieuwe vergoeding voor klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Het aandeel steeg 13 procent.

1 uur geleden
Grootaandeelhouder overtuigd dat Philips problemen te boven komt

TURIJN (ANP/BLOOMBERG) - Exor, de grootaandeelhouder van Philips, is ervan overtuigd dat het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf in staat is om alle kwesties rond de veiligheid van zijn apparaten achter zich te laten. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de zakenfamilie Agnelli heeft er ook vertrouwen in dat de problemen bij Philips kunnen worden opgelost, liet topman John Elkann donderdag weten op een persconferentie in Turijn.

2 uur geleden
Huishoudens gaan per maand 7 euro meer betalen voor energietransport

DEN HAAG (ANP) - Huishoudens gaan volgend jaar circa 7 euro per maand meer betalen voor het transporteren van energie naar hun huis. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in hun definitieve vaststelling van de tarieven voor netbeheerders voor 2024. De prijsstijging komt door grote investeringen die netbeheerders moeten doen om de netten gereed te maken voor de energietransitie en door hoge energieprijzen.

2 uur geleden
Bende stal voor miljoenen aan metalen van koperproducent Aurubis

HAMBURG (ANP/DPA) - Een bende dieven heeft voor miljoenen aan kostbare metalen gestolen van de Duitse koperproducent Aurubis. Dat hebben aanklagers donderdag bekendgemaakt in het kader van een rechtszaak tegen de vijf verdachten.

2 uur geleden