Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nest van Aziatische hoornaars gevonden in Tholen-Noord

Nest van Aziatische hoornaars gevonden in Tholen-Noord

THOLEN - In Tholen-Noord is deze week vrijwel zeker een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt. Een nest van dit insect kan onderdak geven aan zo’n 1500 hoornaars. De gemeente en de provincie zijn op de hoogte. “Het nest in Tholen bevindt zich hoog in de bomen, wat typerend is voor deze soort”, zegt Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten.

Een oplettende voorbijganger spotte een geelkleurig nest in een boom op de kruising van de Machteld van Gelrestraat en de Burgemeester van der Hoevenstraat. Het nest heeft de grootte van een voetbal. De voorbijganger maakte hier foto’s van en Theo Zeegers van stichting EIS heeft deze beoordeeld. Hij heeft vastgesteld dat het ‘zeer aannemelijk’ is dat het om een nest van de Aziatische hoornaar gaat.

Gevaarlijk insect

De volgende stap ligt nu bij de provincie, legt Zeegers uit. “Het probleem met deze nesten is dat er altijd de kans bestaat dat het van een andere soort is. We moeten hier voorzichtig mee omgaan en de informatie zorgvuldig valideren. Op basis van mijn beoordeling gaat het om een nest van een Aziatische hoornaar. Het is nu aan de provincie om te beslissen of ze het nest willen bestrijden.”

De Aziatische hoornaar heeft veel invloed op de biodiversiteit, de imkerij en de fruitteelt. Ook kan het diertje gevaarlijk zijn voor de mens. Meerdere personen zijn al met spoed in het ziekenhuis beland na een steek van het insect. De ‘bijenkiller’ is iets groter dan een normale wesp en kan meerdere keren steken.

Bestrijdingsbedrijf

De Provincie Zeeland laat weten dat de waarneming van de voorbijganger klopt en bevestigt de genomen stappen. “Wij hebben het ongediertebestrijdingsbedrijf op de hoogte gebracht van het nest en de locatie. De Aziatische hoornaar bouwt in de zomer vaak een nest hoog in de bomen, zoals het nest in Tholen-Noord. Het bestrijdingsbedrijf zal het nest verwijderen”, laat een woordvoerder weten.

Ook de gemeente Tholen is op de hoogte van de melding. “We werken nauw samen met de provincie om de ontwikkelingen te volgen en de nodige maatregelen te nemen. Vanuit de gemeente volgen we de ontwikkeling van het nest op de voet.”

Stofzuigermethode

Om het nest te verwijderen wordt een stofzuiger gebruikt, laat provincie Zeeland weten. “Het nest wordt verwijderd met behulp van de stofzuigermethode, waarbij de hoornaars worden opgezogen in een speciale afgesloten box, die later in de vriezer wordt geplaatst om de insecten te doden. Het is een effectieve manier om de Aziatische hoornaar te bestrijden en verdere verspreiding te voorkomen.”

In Zeeland worden veel van deze nesten gevonden. Op Tholen is nog niet eerder een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt, maar hij is wel al meerdere keren gesignaleerd op het eiland. Nu lijkt het nest dus gevonden. Het insect valt te herkennen aan zijn zwarte, fluwelen borststuk. De poten zijn zwart en hebben opvallend gele uiteinden. Het beestje is tussen de twee en drie centimeter lang.

Meer uit Tholen

Aan de keukentafel met Alexander: 'Ik ben gestart om anderen te waarschuwen' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Alexander Koppelmans van Xtract BV en MKB Cybertraining BV.

6 uur geleden
Sloop basisschool De Regenboog deze week begonnen

THOLEN - Een aannemer is in opdracht van de gemeente deze week gestart met de sloop van het oude pand van De Regenboog aan de Molenvlietsedijk. Sinds 2021 worden het gebouw niet meer gebruikt voor lessen, omdat de basisschool is verhuisd naar de Brede School aan de Abraham Beeckmanlaan.

10 uur geleden
Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

1 dag geleden
Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

THOLEN - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

1 dag geleden
Keukenbrand in woning aan de Tienhoven: Team Brandonderzoek onderzoekt oorzaak

SINT-ANNALAND- In een woning aan de Tienhoven heeft op zaterdagmorgen een brand gewoed. Volgens de melding betrof het een keukenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle. Team Brandonderzoek heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. 

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week: 'Skyline van Scherpenisse'

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

1 dag geleden
Lintjesregen: Deze zeven Tholenaren kregen een Koninklijke onderscheiding

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vanmorgen zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gelukkige inwoners komen uit de kernen Oud-Vossemeer, Poortvliet, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk en Tholen.

2 dagen geleden