
'Negatieve uitslag bij sneltest Abbott zegt niet zoveel'
LEIDEN (ANP) - De coronasneltest van de Amerikaanse fabrikant Abbott is veel minder betrouwbaar dan gedacht, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op basis van eigen onderzoek. Een negatieve uitslag blijkt in veel gevallen onjuist te zijn, zegt LUMC-epidemioloog Frits Rosendaal vrijdag tegen de NOS.
"De resultaten die we nu hebben, wijzen erop dat een negatieve test niet zoveel zegt", aldus Rosendaal. Hij meldt dat in ongeveer de helft van de gevallen de test een negatief resultaat geeft, terwijl iemand wel degelijk besmet is.
Dat leidt volgens het LUMC tot schijnveiligheid. Rosendaal spreekt zelfs van een ernstige vorm van onveiligheid. "Je denkt: ik ben niet besmettelijk en je gaat vervolgens toch opa en oma uitnodigen. Of toch wat meer mensen zien dan je anders zou doen. Terwijl de regel is: bij klachten geen mensen zien. Dan is het gevaarlijk."
Commerciële teststraten
Volgens de NOS worden de sneltesten aangeboden op verscheidene GGD-locaties. Ze zouden alleen donderdag al 4000 keer zijn gebruikt om mensen met klachten te testen. Ook veel commerciële teststraten maken gebruik van deze sneltests.
In een reactie aan de NOS zegt Abbott dat het bij deze sneltests gaat om een bewezen en nauwkeurige test met een gevoeligheid van 90 procent. "Wij zijn niet op de hoogte van dit onderzoek en de onderzoekers hebben geen contact met ons opgenomen." Het LUMC zegt onafhankelijk onderzoek te verrichten en daarover nooit contact op te nemen met producenten.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden