
'Negatieve uitslag bij sneltest Abbott zegt niet zoveel'
LEIDEN (ANP) - De coronasneltest van de Amerikaanse fabrikant Abbott is veel minder betrouwbaar dan gedacht, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op basis van eigen onderzoek. Een negatieve uitslag blijkt in veel gevallen onjuist te zijn, zegt LUMC-epidemioloog Frits Rosendaal vrijdag tegen de NOS.
"De resultaten die we nu hebben, wijzen erop dat een negatieve test niet zoveel zegt", aldus Rosendaal. Hij meldt dat in ongeveer de helft van de gevallen de test een negatief resultaat geeft, terwijl iemand wel degelijk besmet is.
Dat leidt volgens het LUMC tot schijnveiligheid. Rosendaal spreekt zelfs van een ernstige vorm van onveiligheid. "Je denkt: ik ben niet besmettelijk en je gaat vervolgens toch opa en oma uitnodigen. Of toch wat meer mensen zien dan je anders zou doen. Terwijl de regel is: bij klachten geen mensen zien. Dan is het gevaarlijk."
Commerciële teststraten
Volgens de NOS worden de sneltesten aangeboden op verscheidene GGD-locaties. Ze zouden alleen donderdag al 4000 keer zijn gebruikt om mensen met klachten te testen. Ook veel commerciële teststraten maken gebruik van deze sneltests.
In een reactie aan de NOS zegt Abbott dat het bij deze sneltests gaat om een bewezen en nauwkeurige test met een gevoeligheid van 90 procent. "Wij zijn niet op de hoogte van dit onderzoek en de onderzoekers hebben geen contact met ons opgenomen." Het LUMC zegt onafhankelijk onderzoek te verrichten en daarover nooit contact op te nemen met producenten.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Mensen van 18 tot 49 jaar die elk jaar de griepprik krijgen, hoeven komend najaar in principe geen inenting te krijgen tegen het coronavirus. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Het is de enige verandering in de doelgroep.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het zou goed zijn als ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook worden gevaccineerd tegen het RS-virus. Maar eerst moet duidelijk worden hoe vaak de prik moet worden herhaald, zegt de Gezondheidsraad.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De medische zorg in vrouwengevangenissen schiet structureel tekort. Dat meldt Bureau Clara Wichmann (BCW) op basis van verhalen van vrouwelijke (ex-)gedetineerden. Het gevangenispersoneel neemt de klachten van vrouwen vaak niet serieus, met alle gevolgen van dien.
18 uur geledenUTRECHT (ANP) - Na ongeveer twee maanden is de griepepidemie voorbij. Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, ligt voor de derde week op rij onder de grens om van een epidemie te kunnen spreken. Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Mazelen grijpen steeds sneller om zich heen in Nederland, vooral op basisscholen met een lage vaccinatiegraad en binnen gezinnen van mensen die niet zijn gevaccineerd. In de afgelopen week is het aantal gemelde besmettingen met bijna de helft toegenomen, tot 158. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept ouders op om kinderen met verschijnselen van mazelen thuis te houden tot zeker vier dagen na het ontstaan van vlekjes op de huid. Ook is het advies om dan de huisarts te bellen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Op een basisschool in Amsterdam Nieuw-West zijn inmiddels twintig kinderen besmet met mazelen. Dat zei wethouder Alexander Scholtes (Gezondheid) woensdagochtend in een gemeenteraadsvergadering. Het cluster op de school lijkt niet exponentieel te groeien, aldus Scholtes.
1 dag geledenDIEMEN (ANP) - De zorg voor kankerpatiënten wordt vanaf volgend jaar anders. Zo worden achttien complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten dan alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Minder ingewikkelde zorg wordt juist gespreid over het land. Dat hebben patiëntenorganisaties, zorgverleners, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de overheid afgesproken.
1 dag geleden