Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Negatieve spaarrente onwenselijk, maar niet uit te sluiten'

'Negatieve spaarrente onwenselijk, maar niet uit te sluiten'

AMSTERDAM (ANP) - Negatieve rentes voor kleine spaarders zijn "onwenselijk" en "buitengewoon onwaarschijnlijk", heeft topman Wiebe Draijer van Rabobank laten weten. Maar hij kan niet uitsluiten dat zijn bank de rente die spaarders met een vermogen tot een ton krijgen later nog onder nul moet brengen.

Rabobank heeft het net als andere banken erg moeilijk door de aanhoudend lage rente, omdat het de inkomsten onder druk zet. Dit is een van de redenen dat de bank nu een flinke reorganisatie moet doorvoeren. De coronacrisis verergert het probleem omdat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn rentetarieven hierdoor waarschijnlijk langer op hun extreem lage niveau moet houden om de economie te stimuleren.

Een klein aantal Rabo-spaarders, met meer dan 2,5 ton op hun rekening, betaalt nu al een beetje rente over het eigen spaargeld. Maar wie tot 100.000 euro aan spaargeld heeft, kan net als bij rivaal ING nog rekenen op 0,01 procent rente-uitkering van de bank.

Deskundigen waarschuwen al langer dat de kans groot is dat banken hun spaarrentes komende tijd verder zullen moeten verlagen. ABN AMRO beloofde in 2019 nog dat die bank de rente voor de kleinste spaarders niet negatief zou maken. Maar inmiddels durft het financiële concern niet meer zulke absolute uitspraken te doen. Volgens een woordvoerder van ABN AMRO zal er iedere keer opnieuw een afweging moeten worden gemaakt.

Dat neemt niet weg dat ook ABN AMRO weinig trek heeft in een dergelijke maatregel. Bij ABN AMRO betalen alleen spaarders met meer dan half miljoen euro momenteel rente over hun centen. Voor kleine spaarders staat de spaarrente er momenteel op nul.

De spaarrente is al tijden erg laag. Dat komt onder andere omdat de banken zelf rente moeten betalen over het geld dat ze bij de ECB stallen. Daarnaast wijzen economen erop dat structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, de rentes drukken. Vergrijzing remt bijvoorbeeld de economische groei en daarmee ook inflatie. Dat heeft een lagere rente tot gevolg.

Meer uit Financieel

Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

2 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

4 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

22 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden