Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Neerslagtekort stijgt, maar nog geen sprake van droogteproblemen

Neerslagtekort stijgt, maar nog geen sprake van droogteproblemen

LELYSTAD (ANP) - Het neerslagtekort in Nederland is sinds half mei gestegen tot iets boven het langjarig gemiddelde. In de komende twee weken gaat het weinig tot helemaal niet regenen en stijgen de temperaturen. Daardoor zal het neerslagtekort groter worden, verwacht de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW), maar er is nog geen sprake van droogteproblemen zoals omvangrijke sproeiverboden, verzilting, schade aan de natuur of snel afnemende waterkwaliteit.

Alle waterschappen kunnen aan de watervraag voldoen, staat in de droogtemonitor die de LCW dinsdag heeft gepubliceerd. De grondwaterstand in het hele land is normaal tot hoog, omdat het in het voorjaar veel en lang heeft geregend. Het grondwater zal met name op de hoge zandgronden zoals in Twente en delen van Brabant wel wat gaan zakken nu er geen regen wordt verwacht, maar de waterschappen hebben maatregelen genomen om zoveel mogelijk water te sparen voor als het deze zomer weer ernstig droog zou worden.

Rijkswaterstaat heeft de waterstand van het Markermeer en het IJsselmeer met 5 centimeter verhoogd. Daardoor is er bij droogte extra zoetwater beschikbaar voor waterschappen die water uit de meren gebruiken om hun waterhuishouding te laten draaien.

De waterafvoer in de Rijn en de Maas daalt. Het peil van de rivieren ligt onder het langjarig gemiddelde en staat laag voor de tijd van het jaar. De Rijn voert nu 1600 kubieke meter water per seconde af en dat gaat de komende weken zakken naar ongeveer 1400 kubieke meter per seconde. Vorig jaar was de afvoer van de Rijn op 6 juni al naar 1300 kubieke meter per seconde gezakt. Ook de afvoer van regenrivier de Maas zakt en zal verder dalen. Maar beide rivieren hebben nog voldoende water om aan de vraag in het omliggende gebied te kunnen voldoen, aldus de LCW.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Eindhoven moet uitleg geven aan privacywaakhond

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Eindhoven heeft nog niet genoeg gedaan om haar privacyproblemen op te lossen, vindt de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die wil daarom dat burgemeester Jeroen Dijsselbloem uitleg geeft. Hij moet in april, mei of juni langskomen op het kantoor van de waakhond in Den Haag.

10 minuten geleden
Buitenlandse Zaken staat in Marokko vastgehouden influencer bij

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat de Nederlands-Marokkaanse Armani L'Goumani bij, die volgens verscheidene media vastzit in Marokko. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten aan het ANP. Volgens de regionale omroep Rijnmond, die contact heeft gehad met de influencer, wordt ze vastgehouden nadat ze had meegedaan aan een Marokkaanse blinddatingshow op YouTube.

49 minuten geleden
Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland denkt dat er komende vijf jaar 12.000 huur- en koopwoningen bijgebouwd kunnen worden door verdiepingen toe te voegen aan bestaande gebouwen, het zogenoemde 'optoppen'. De provincie gaat woningbouwcorporaties en gemeenten helpen dit te realiseren in Gelderland.

55 minuten geleden
Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

1 uur geleden
Provincie Utrecht wil PAS-melders voorrang geven in stikstofbank

UTRECHT (ANP) - Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht willen bij het uitgeven van stikstofruimte voorrang geven aan de zogeheten PAS-melders, boeren en andere ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid. De provincie stelt dat ze hiermee PAS-melders kan helpen bij de legalisatie van hun bedrijf.

1 uur geleden
MIVD ziet toename van Russische cyberoperaties tegen Nederland

DEN HAAG (ANP) - Rusland heeft het afgelopen jaar meer cyberoperaties uitgevoerd tegen Nederland en zijn bondgenoten, schrijft de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD in haar jaarverslag. De toename heeft te maken met de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

DEN HAAG (ANP) - De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van een boorplatform vernietigd wegens diverse tekortkomingen.

2 uur geleden