
Neerslagtekort stijgt, maar nog geen sprake van droogteproblemen
LELYSTAD (ANP) - Het neerslagtekort in Nederland is sinds half mei gestegen tot iets boven het langjarig gemiddelde. In de komende twee weken gaat het weinig tot helemaal niet regenen en stijgen de temperaturen. Daardoor zal het neerslagtekort groter worden, verwacht de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW), maar er is nog geen sprake van droogteproblemen zoals omvangrijke sproeiverboden, verzilting, schade aan de natuur of snel afnemende waterkwaliteit.
Alle waterschappen kunnen aan de watervraag voldoen, staat in de droogtemonitor die de LCW dinsdag heeft gepubliceerd. De grondwaterstand in het hele land is normaal tot hoog, omdat het in het voorjaar veel en lang heeft geregend. Het grondwater zal met name op de hoge zandgronden zoals in Twente en delen van Brabant wel wat gaan zakken nu er geen regen wordt verwacht, maar de waterschappen hebben maatregelen genomen om zoveel mogelijk water te sparen voor als het deze zomer weer ernstig droog zou worden.
Rijkswaterstaat heeft de waterstand van het Markermeer en het IJsselmeer met 5 centimeter verhoogd. Daardoor is er bij droogte extra zoetwater beschikbaar voor waterschappen die water uit de meren gebruiken om hun waterhuishouding te laten draaien.
De waterafvoer in de Rijn en de Maas daalt. Het peil van de rivieren ligt onder het langjarig gemiddelde en staat laag voor de tijd van het jaar. De Rijn voert nu 1600 kubieke meter water per seconde af en dat gaat de komende weken zakken naar ongeveer 1400 kubieke meter per seconde. Vorig jaar was de afvoer van de Rijn op 6 juni al naar 1300 kubieke meter per seconde gezakt. Ook de afvoer van regenrivier de Maas zakt en zal verder dalen. Maar beide rivieren hebben nog voldoende water om aan de vraag in het omliggende gebied te kunnen voldoen, aldus de LCW.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
7 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
8 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In verschillende regio's wordt positief gereageerd op de uitkomst van de stemming in het Europees Parlement waardoor de wolf minder strikt wordt beschermd. "Goed nieuws!", aldus BBB Noord-Holland op X. De provincie Utrecht noemt het een belangrijke eerste stap, maar ziet het niet als oplossing voor de wolf die afgelopen zomer voor problemen zorgde op de Utrechtse Heuvelrug. Drenthe en Gelderland zijn blij met het besluit.
12 uur geleden