
Neerslagtekort overstijgt dat van 2018
DE BILT (ANP) - Het neerslagtekort in Nederland loopt steeds verder op. Volgens het KNMI bedraagt het gemiddelde tekort donderdag 280 millimeter. De weerdienst verwacht dat het tekort dat van het zeer droge jaar 2018 gaat overstijgen en binnen nu en twee weken boven de 300 millimeter uitkomt. Het is dan in deze eeuw nog niet eerder zo droog geweest in het groeiseizoen.
Volgens Weeronline is het sinds 1906 op 25 augustus slechts drie keer droger geweest. Wat dat betreft spant het recordjaar 1976 nog steeds de kroon, want toen stond het gemiddelde tekort al op 351,2 millimeter. In delen van Nederland zoals Zeeland, de Achterhoek en Zuid- en Midden-Limburg is het neerslagtekort op dit moment al tot rond de 300 millimeter gestegen. Maar er zijn ook gebieden in Nederland die nog profiteren van de enorme regenval in het voorjaar. In een deel van Friesland en langs de Groningse kust valt het neerslagtekort daardoor relatief mee.
Door het neerslagtekort is het vrijwel overal in Nederland kurkdroog. Watergangen vallen op grote schaal droog en door de lage rivierwaterstanden is er niet voldoende water om overal extra water naar beken, vennen en poelen te sturen. De natuur loopt volgens de natuurbeheerders grote en deels onomkeerbare schade op door de droogte.
Het KNMI verwacht vrijdag hier en daar wat regen. Weeronline denkt dat er in het weekend ook nog een buitje valt. Die regen verandert echter niets aan het neerslagtekort, want er valt niet genoeg en regenwater loopt via de keiharde, droge grond zo weg naar het riool. Vanaf volgende week wordt het weer zonniger en warmer en zal er weer meer water verdampen. Het neerslagtekort blijft daardoor toenemen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet met spoed een advies geven, zodat de Tweede Kamer kan voorkomen dat de verkenning na de verkiezingen in november opnieuw in een chaos uitmondt. De vorige verkenning, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Haagse politiek. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer advies van de Raad van State om daarbij ook "alle mogelijke stabiele varianten" van een verkenning te betrekken.
5 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.
5 uur geledenWILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet alsnog met een noodplan komen voor het geval de energieprijzen de pan uit rijzen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel van de kersverse DENK-leider Stephan van Baarle aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte zag weinig in zo'n voorstel. Consumenten kunnen een vast contract vragen bij hun energieaanbieder om meer zekerheid te krijgen, en er is al een noodfonds in het leven geroepen, benadrukte hij.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.
6 uur geleden