Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse zorg helpt Oekraïners met beperking aan woonruimte

Nederlandse zorg helpt Oekraïners met beperking aan woonruimte

DEN HAAG (ANP) - Diverse Nederlandse zorgorganisaties helpen Oekraïense vluchtelingen met een beperking, hun familieleden en begeleiders aan tijdelijk onderdak. "Zorgprofessionals uit Nederland en Oekraïne werken al jaren met elkaar samen. Er is heel veel betrokkenheid, mensen hebben vriendschappen met elkaar. Die korte lijnen komen nu van pas", zegt Eric Bloemkolk. Hij is directeur van netwerkorganisatie SOFT Tulip.

Bloemkolk meldt dat een groep van zo'n honderd mensen waarschijnlijk eind deze week aankomt in Rotterdam. De oorlogsvluchtelingen kunnen terecht op een zorglocatie die leegstond voor renovatie. "Die is nu heel snel weer opgelapt om mensen op te vangen." Een eerste groep van mensen met een beperking en hun begeleiders, 39 mensen in totaal, verblijft sinds eind vorige week in Huizen. Het gaat zowel om volwassenen als om kinderen.

Stichting SOFT Tulip is zelf geen grote organisatie, maar heeft vooral veel contacten in de zorgsector van beide landen. Die brengt Bloemkolk bij elkaar. Zijn organisatie regelde voor de Russische inval in Oekraïne onder meer veel trainingen voor zorgmedewerkers in het land. Die werden dan door Nederlandse professionals verzorgd.

Reactie directeur

De directeur van de netwerkorganisatie kent het land goed. "Voor de coronapandemie kwam ik er zo'n acht keer per jaar", vertelt hij. Het oorlogsgeweld dat Oekraïne nu treft, noemt hij vreselijk. "Als ik mensen daar nu spreek, zie ik een enorme angst en wanhoop." Tegelijkertijd is hij onder de indruk van de weerstand die de Oekraïners bieden tegen het Russische leger. "De mensen daar zijn loeisterk. Zo ken ik ze ook."

Van Oekraïense organisaties waar SOFT Tulip contact mee heeft, komen uiteenlopende verhalen over de oorlog. In de belegerde en deels kapotgeschoten stad Charkov is het werk van veel zorginstellingen onmogelijk geworden. Bloemkolk heeft er contact met medewerkers van een instelling die ouders van kinderen met een beperking begeleidt. "Ze hebben tot het laatste moment geprobeerd te blijven om de ouders te helpen, maar uiteindelijk zijn ze toch gevlucht."

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

1 dag geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

2 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

2 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

2 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

2 dagen geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

2 dagen geleden