Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse wapens onderweg naar Oekraïne

Nederlandse wapens onderweg naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De antitankwapens en luchtdoelraketten die Nederland aan Oekraïne heeft toegezegd, zijn inmiddels onderweg. Het gaat om vijftig raketwerpers met vierhonderd bijbehorende antitankraketten, en tweehonderd Stinger-luchtdoelraketten. Ook de al eerder beloofde honderd scherpschuttersgeweren, dertigduizend stuks bijbehorende munitie en twee duikvaartuigen zijn verzonden, meldt Defensie.

Een transportvliegtuig met alle militaire goederen is zondagmiddag vertrokken vanaf vliegbasis Eindhoven naar een land in Oost-Europa. Vanwege veiligheidsoverwegingen deelt Defensie niet hoe de goederen in Oekraïne komen.

De Panzerfaust 3-raketten die Nederland stuurt, kunnen vanaf de schouder afgevuurd worden op tanks. De Stinger-raketten kunnen luchtdoelen zoals vliegtuigen of helikopters raken tot een afstand van 5 kilometer.

Meer uit Binnenland

Kabinet wil geen verbod op detachering arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is niet van plan bepaalde sectoren, zoals de vleesverwerkende industrie, te verbieden werknemers via flexibele arbeidsovereenkomsten te laten werken. Dit was een van de aanbevelingen van de Adviesraad Migratie, maar demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) vinden dat een te vergaande maatregel.

9 minuten geleden
Alle campussen UvA dinsdag en woensdag dicht na protesten

AMSTERDAM (ANP) - Alle campussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijven dinsdag en woensdag dicht nadat er meerdere demonstraties waren geweest, meldt de universiteit maandagavond. Het College van Bestuur (CvB) kan momenteel "geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid" van de mensen op de locaties van de universiteit. Er vindt de komende twee dagen dus geen onderwijs plaats op de UvA.

12 minuten geleden
Universiteit Utrecht: schade bij bezetting beperkt gebleven

UTRECHT (ANP) - De demonstranten die vorige week gebouwen van de Universiteit Utrecht bezet hebben, hebben daar volgens de universiteit weinig vernielingen aangericht. "De schade is geïnventariseerd en deze is beperkt gebleven", laat een woordvoerster weten. Ze voegt eraan toe dat de universiteit niet van plan is aangifte te doen tegen de bezetters wegens huisvredebreuk "omdat de inzet voortdurend is geweest is om te de-escaleren".

1 uur geleden
Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

AMSTERDAM (ANP) - In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Dat ziet een ANP-verslaggever op de 6e verdieping van het gebouw. Daar zetelt het College van Bestuur van de universiteit. Dat was niet aanwezig toen de demonstranten binnendrongen.

1 uur geleden
Situatie tienduizenden kinderen arbeidsmigranten kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland leven in een kwetsbare positie. Een deel van deze kinderen mist stabiele leefomstandigheden en heeft een grotere kans om op school in de problemen te komen of gezondheidsklachten te krijgen, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs hadden daarom gevraagd.

1 uur geleden
Betogers Groningen mogen overnachten als protest vreedzaam blijft

GRONINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse betogers bij de Rijksuniversiteit Groningen mogen daar de nacht doorbrengen. Het protest wordt toegestaan zolang het vreedzaam is en er geen hinder is voor het verkeer. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Volgens de gemeente vindt het protest plaats op openbaar terrein.

2 uur geleden
Aantal veroordeelden dat wacht op celstraf flink opgelopen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal veroordeelden dat hun straf in vrijheid mag afwachten, is in een paar maanden tijd opgelopen van ongeveer 1800 naar ruim 2600. De helft van hen heeft een celstraf gekregen tussen de een en veertien dagen, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Het gaat om een noodmaatregel door het tekort aan personeel.

3 uur geleden