Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse vaccinatiedonaties nog altijd niet op gang gekomen

Nederlandse vaccinatiedonaties nog altijd niet op gang gekomen

DEN HAAG (ANP) - Met nog 72 dagen te gaan tot het eind van het jaar zijn de Nederlandse vaccindonaties aan armere landen nog niet op gang gekomen. Er zijn tot nu toe een half miljoen doses aan het Covax-programma gegeven terwijl er dit jaar 21 miljoen doses zijn toegezegd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het kabinet heeft beloofd voor iedere prik die in Nederland wordt gezet ook een dosis weg te geven. Deels gaat dat via het vaccinatieprogramma Covax van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie. Een ander deel gaat rechtstreeks naar het buitenland, zoals naar Kaapverdië en Indonesië. Het ministerie verwacht volgende week te beginnen met de uitlevering van de vaccins, en binnen enkele weken 10 miljoen doses te kunnen doneren.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schreef eind september in een brief aan de Tweede Kamer dat er tot dat moment een half miljoen doses aan Covax gedoneerd waren. Dat aantal was lager dan voorzien als gevolg van praktische problemen. Zo bleek dat de vaccins het best rechtstreeks vanuit de fabriek geleverd konden worden. Daar moest van alles voor geregeld worden.

Kritiek

De donaties zouden spoedig op gang komen, schreef de minister drie weken geleden. Toch is er sindsdien niet één batch gedoneerd. Ook de 4,5 miljoen doses die volgens De Jonge destijds "de komende weken" naar Indonesië zouden gaan, zijn nog niet onderweg. Desalniettemin verwacht het ministerie het doel van 21 miljoen donaties aan Covax en ruim 6 miljoen rechtstreeks dit jaar te halen.

Internationaal is veel kritiek op de trage totstandkoming van het Covax-programma omdat de donaties vanuit rijkere landen achterblijven bij wat is toegezegd. Dat brengt niet alleen risico's met zich mee voor de volksgezondheid in die landen zelf, maar kan er ook toe leiden dat de pandemie onnodig lang voortduurt, erkende De Jonge vorige maand.

Volgens Oxfam Novib moeten ontwikkelingslanden het stellen met een "eindeloze stroom aan ontoereikende gebaren en gebroken beloften, afkomstig van rijke landen en farmaceutische bedrijven". Het ministerie zegt hetzelfde doel te hebben als de organisatie en er hard aan te werken om dat te bereiken.

Meer uit Gezond

467 meldingen over langdurige klachten na coronavaccinatie

DEN BOSCH (ANP) - Bij een stichting die bijhoudt hoeveel mensen langdurige klachten hebben nadat ze gevaccineerd zijn met een coronavaccin, zijn tot nu toe 467 meldingen binnengekomen. Die klachten zijn drie maanden na vaccinatie niet verdwenen en gaan onder meer over vermoeidheid, hoofdpijn en haaruitval, meldt C-support donderdag. Volgens de stichting houdt een kleine groep na vaccinatie klachten en is een verband met de vaccins nog onduidelijk.

15 uur geleden
Kamer wil einde aan kiloknaller en ander gestunt met voedselprijs

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten moeten stoppen met het aanbieden van kiloknallers voor vlees, vindt de Tweede Kamer. Ook moeten zij stoppen met prijsstunts voor groente, fruit, zuivel en andere agrarische basisproducten. Wel moet het mogelijk blijven om de prijzen te verlagen van producten die anders bederven.

17 uur geleden
Inspectie tevreden over drinkwaterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het water dat drinkwaterbedrijven vorig jaar uit de kraan lieten komen bij Nederlanders was van goede kwaliteit, concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Van de ruim 540.000 metingen die werden gedaan om de kwaliteit te toetsen, voldeed het water in 99,9 procent aan alle normen, stelt de inspectie, die zijn bevindingen over 2021 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

20 uur geleden
EMA: herhaalprikken corona ook geschikt voor ongevaccineerden

AMSTERDAM (ANP) - De coronavaccins van Pfizer en Moderna die nu gebruikt worden als herhaalprik, kunnen ook ingezet worden als basisvaccinatie tegen het virus, concludeert de Europese medicijnwaakhond EMA. De vaccins zijn aangepast zodat ze beter werken tegen de omikronvariant van het virus.

2 dagen geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft laag, daalt niet meer

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer. Het aantal bevestigde besmettingen is nu stabiel op een laag niveau.

2 dagen geleden
Patiëntenorganisaties: advies kinderhartchirurgie teleurstellend

HAARLEM (ANP) - Meerdere patiëntenorganisaties voor mensen met een hartaandoening zijn "teleurgesteld" over het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de concentratie van de zorg voor kinderen die een hartoperatie moeten ondergaan. Het voorstel van de NZa om de zorg te verdelen in een noordelijke en zuidelijke regio noemen de organisaties "onwenselijk".

2 dagen geleden
Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij. De Kamer vindt dat nodig omdat een op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leeft soms geen tampons of maandverband kunnen betalen.

2 dagen geleden