Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse vaccinatiedonaties nog altijd niet op gang gekomen

Nederlandse vaccinatiedonaties nog altijd niet op gang gekomen

DEN HAAG (ANP) - Met nog 72 dagen te gaan tot het eind van het jaar zijn de Nederlandse vaccindonaties aan armere landen nog niet op gang gekomen. Er zijn tot nu toe een half miljoen doses aan het Covax-programma gegeven terwijl er dit jaar 21 miljoen doses zijn toegezegd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het kabinet heeft beloofd voor iedere prik die in Nederland wordt gezet ook een dosis weg te geven. Deels gaat dat via het vaccinatieprogramma Covax van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie. Een ander deel gaat rechtstreeks naar het buitenland, zoals naar Kaapverdië en Indonesië. Het ministerie verwacht volgende week te beginnen met de uitlevering van de vaccins, en binnen enkele weken 10 miljoen doses te kunnen doneren.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schreef eind september in een brief aan de Tweede Kamer dat er tot dat moment een half miljoen doses aan Covax gedoneerd waren. Dat aantal was lager dan voorzien als gevolg van praktische problemen. Zo bleek dat de vaccins het best rechtstreeks vanuit de fabriek geleverd konden worden. Daar moest van alles voor geregeld worden.

Kritiek

De donaties zouden spoedig op gang komen, schreef de minister drie weken geleden. Toch is er sindsdien niet één batch gedoneerd. Ook de 4,5 miljoen doses die volgens De Jonge destijds "de komende weken" naar Indonesië zouden gaan, zijn nog niet onderweg. Desalniettemin verwacht het ministerie het doel van 21 miljoen donaties aan Covax en ruim 6 miljoen rechtstreeks dit jaar te halen.

Internationaal is veel kritiek op de trage totstandkoming van het Covax-programma omdat de donaties vanuit rijkere landen achterblijven bij wat is toegezegd. Dat brengt niet alleen risico's met zich mee voor de volksgezondheid in die landen zelf, maar kan er ook toe leiden dat de pandemie onnodig lang voortduurt, erkende De Jonge vorige maand.

Volgens Oxfam Novib moeten ontwikkelingslanden het stellen met een "eindeloze stroom aan ontoereikende gebaren en gebroken beloften, afkomstig van rijke landen en farmaceutische bedrijven". Het ministerie zegt hetzelfde doel te hebben als de organisatie en er hard aan te werken om dat te bereiken.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Geel Hesje 1 maand geleden
@Kloedrie : Dat er operatie's moeten worden uitgesteld ligt niet aan corona maar aan de mega bezuinigingen op de zorg de afgelopen decennia. De wachtlijsten van voor corona alweer vergeten? Toen was er al een tekort en daar hebben ze nu met corona helemaal niks aan gedaan.
kloedrie 1 maand geleden
Geel hesje, heb jij wel een vaccinatie of ga jij ook naar het ziekenhuis zodat er operaties worden uitgesteld omdat er geen personeel is dat jouw moeten verzorgen. Lekker asociaal
Geel Hesje 1 maand geleden
Nee natuurlijk is dat nog niet op gang gekomen en dat gaat ook niet gebeuren ook. Het gaat Big Pharma alleen maar om de winst. Pfizer heeft 100 miljard (!!!) winst gemaakt op hun "vaccin" en wat doen ze daarna? Het gratis gaan verstrekken aan arme landen? Tegen kostprijs dan misschien? Eens een update maken voor de Delta variant? Nee ze verdubbelen gewoon de prijs want ze hadden nog niet genoeg winst gemaakt kennelijk. Corona is voor hun een ware goudmijn. Die gaan ze echt niet dichtgooien door een goed werkend en echt vaccin te maken die het probleem echt op gaat lossen hoor. Hun huidige vaccin is zo gemaakt dat het na een jaar is "uitgewerkt" en de hele wereld 2 nieuwe spuiten nodig heeft. Kassa Kassa. Toeval? Ik denk van niet.
J.Vet 1 maand geleden
gewoon stoppen met die zieke drang om iedereen verslaaft aan de farmaceuten te maken.

Meer uit Gezond

RIVM: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor het eerst een totale inschatting gemaakt en komt uit op ongeveer 577.600 mensen.

12 uur geleden
De Jonge: coronapas gaat vanaf 1 februari verlopen zonder booster

BRUSSEL (ANP) - De EU lijkt aan te sturen op een verplichte boosterprik binnen negen maanden om de coronapas vanaf 1 februari nog geldig te laten zijn. Nederland en de andere EU-landen krijgen zo drie weken langer dan aanvankelijk de bedoeling was, de tijd om zoveel mogelijk mensen een oppepprik aan te bieden. De Europese Commissie had 10 januari voorgesteld.

14 uur geleden
ECDC: meer dan duizend Omikron-gevallen wereldwijd

SOLNA (ANP) - Het aantal bevestigde besmettingen met de Omikron-variant van het coronavirus is opgelopen tot boven de duizend. Tot en met dinsdag zijn wereldwijd 1137 gevallen vastgesteld. Op maandag stond de teller op 905, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Daarnaast zijn er meer dan 200 vermoedelijke gevallen die nog niet helemaal zeker zijn.

16 uur geleden
RIVM: aantal nieuwe coronagevallen onder 20.000, geen storing

BILTHOVEN (ANP) - Van maandag op dinsdag zijn er 18.017 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen drie weken was het aantal nieuwe positieve tests vrijwel elke dag hoger dan 20.000. Het RIVM meldde vorige week woensdag 18.525 nieuwe positieve tests, maar dat kwam door een storing. Ditmaal is van een storing geen sprake, aldus het instituut.

17 uur geleden
Minder positieve coronatests, opnames en doden, R-getal daalt ook

BILTHOVEN (ANP) - Bijna 148.000 mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat is bijna 5 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Het is de eerste keer sinds eind september dat de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) omlaaggaan. Het instituut benadrukt dat het aantal besmettingen nog steeds "op een hoog niveau" zit.

17 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt weer op

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de derde dag op rij toegenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2826 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 81 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds een week.

18 uur geleden
Bijna 6 op de 10 ziekenhuizen schrappen alle planbare zorg

UTRECHT (ANP) - In 41 Nederlandse ziekenhuizen, bijna zes op de tien, wordt geen planbare zorg meer verleend. Een week eerder waren dit er nog 25, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat om niet-kritieke behandelingen, zoals bijvoorbeeld knie-, heup- en staaroperaties.

20 uur geleden