Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse vaccinatiedonaties nog altijd niet op gang gekomen

Nederlandse vaccinatiedonaties nog altijd niet op gang gekomen

DEN HAAG (ANP) - Met nog 72 dagen te gaan tot het eind van het jaar zijn de Nederlandse vaccindonaties aan armere landen nog niet op gang gekomen. Er zijn tot nu toe een half miljoen doses aan het Covax-programma gegeven terwijl er dit jaar 21 miljoen doses zijn toegezegd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het kabinet heeft beloofd voor iedere prik die in Nederland wordt gezet ook een dosis weg te geven. Deels gaat dat via het vaccinatieprogramma Covax van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie. Een ander deel gaat rechtstreeks naar het buitenland, zoals naar Kaapverdië en Indonesië. Het ministerie verwacht volgende week te beginnen met de uitlevering van de vaccins, en binnen enkele weken 10 miljoen doses te kunnen doneren.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schreef eind september in een brief aan de Tweede Kamer dat er tot dat moment een half miljoen doses aan Covax gedoneerd waren. Dat aantal was lager dan voorzien als gevolg van praktische problemen. Zo bleek dat de vaccins het best rechtstreeks vanuit de fabriek geleverd konden worden. Daar moest van alles voor geregeld worden.

Kritiek

De donaties zouden spoedig op gang komen, schreef de minister drie weken geleden. Toch is er sindsdien niet één batch gedoneerd. Ook de 4,5 miljoen doses die volgens De Jonge destijds "de komende weken" naar Indonesië zouden gaan, zijn nog niet onderweg. Desalniettemin verwacht het ministerie het doel van 21 miljoen donaties aan Covax en ruim 6 miljoen rechtstreeks dit jaar te halen.

Internationaal is veel kritiek op de trage totstandkoming van het Covax-programma omdat de donaties vanuit rijkere landen achterblijven bij wat is toegezegd. Dat brengt niet alleen risico's met zich mee voor de volksgezondheid in die landen zelf, maar kan er ook toe leiden dat de pandemie onnodig lang voortduurt, erkende De Jonge vorige maand.

Volgens Oxfam Novib moeten ontwikkelingslanden het stellen met een "eindeloze stroom aan ontoereikende gebaren en gebroken beloften, afkomstig van rijke landen en farmaceutische bedrijven". Het ministerie zegt hetzelfde doel te hebben als de organisatie en er hard aan te werken om dat te bereiken.

Meer uit Gezond

Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

11 uur geleden
Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 dag geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

1 dag geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

1 dag geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 dagen geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 dagen geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

2 dagen geleden