Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse uitvinding geschikt om door de ruimte te zeilen

Nederlandse uitvinding geschikt om door de ruimte te zeilen

NOORDWIJK (ANP) - Het ruimtevaartuig van de toekomst kan zich misschien voortbewegen door een uitvinding uit Nederland. Grafeen, een stof waarvoor de Nijmeegse hoogleraar Andre Geim in 2010 de Nobelprijs kreeg, is geschikt om er een zogeheten zonnezeil van te maken. Zo'n zeil wordt voortgeduwd door deeltjes van de zon.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op aarde experimenten gedaan met een zeil van grafeen. Dat zeil, 3 millimeter dun, hing in een ruimte waar alle lucht uit gezogen was. In dat vacuüm scheen een laserstraal op het zeil. Een straal van 1 watt zorgde er volgens de ESA voor dat het zeil versnelde met het tempo van een lift.

De zon slingert constant lichtdeeltjes het heelal in. Fotonen, heten die. Als die tegen het zeil botsen, krijgt het vaartuig een duwtje. De kracht van zo'n duw is miniem, maar de duwtjes zijn onophoudelijk en er is weinig wrijving om terug te duwen. Het zeil zou dus steeds sneller moeten gaan. Het zeil zorgt ervoor dat er geen brandstof mee naar de ruimte hoeft. Een missie kan dan spotgoedkoop worden. Er zijn al meerdere zonnezeilen in een baan rond de aarde geweest en Japan wil over een paar jaar richting Jupiter zeilen. Die missies maakten gebruik van een soort polyester, dat zwaarder is dan grafeen.

Grafeen is het dunste materiaal op aarde. Het is slechts één koolstofatoom dik, maar is sterker dan diamant.

Meer uit Binnenland

Inzameling voor 'waardig afscheid' Jeffrey en Emma

OLDAMBT (ANP) - Een inwoonster van Finsterwolde (gemeente Oldambt) is een inzameling begonnen voor de uitvaart van Jeffrey en Emma. Op crowdfundingssite GoFundMe schrijft ze dat ze toestemming heeft van de familie van de kinderen.

45 minuten geleden
Twee doden na steekincident in Hoofddorp, twee agenten gewond

HOOFDDORP (ANP) - Na een steekincident in een woning aan de Fanny Blankers-Koenlaan in Hoofddorp zijn twee personen om het leven gekomen. Twee agenten raakten gewond, meldt de politie.

52 minuten geleden
Emoties, bloemen, knuffels en kaarsen bij kade in Winschoten

WINSCHOTEN (ANP) - Bij de plek in Winschoten waar de auto met Emma (8), Jeffrey (10) en hun vader (67) in het water is gevonden, leggen mensen geëmotioneerd bloemen, knuffels en kaarsen neer. Een vrouw die de vader nog kende uit haar vorige woonplaats Beerta, noemt de gebeurtenis "een klap voor de gemeente Oldambt". Ze "kon niet anders" dan nu een bos bloemen brengen.

1 uur geleden
Rekenkamer: begroting verbouwing Binnenhof 'onrealistisch laag'

DEN HAAG (ANP) - Het oorspronkelijke budget van 475 miljoen euro voor de verbouwing van het historische Binnenhof was "onrealistisch laag" in 2015. Dat oordeelt de Rekenkamer in de verantwoordingsstukken. De renovatie wordt naar verwachting nu vier keer duurder, ruim 2 miljard euro.

1 uur geleden
Milieuorganisaties kondigen groot aantal nieuwe stikstofzaken aan

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu zeggen op korte termijn veel nieuwe zaken te beginnen over de stikstofuitstoot van "megastallen, piekbelasters en PAS-melders". Ze hadden landbouwminister Femke Wiersma (BBB) voorgesteld om in gesprek te gaan over "realistische oplossingen", maar kregen geen reactie. Daarom zien ze "geen andere keuze" dan nog meer juridische procedures voeren. Daarvan hebben ze er al veel gewonnen.

1 uur geleden
Steeds meer gemeenten spreken zich uit tegen aanval op Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer Nederlandse gemeenten veroordelen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Zo spreekt Gouda woensdag van "immens menselijk leed" in het gebied. De Zuid-Hollandse stad wil dat het kabinet alles doet "om het buitensporig geweld in Gaza te stoppen en de noodhulp zo snel mogelijk op gang te brengen".

2 uur geleden
Raad van State: minister Faber moet zich aan beslistermijn houden

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet zich aan de wettelijke beslistermijn voor nareisaanvragen houden, oordeelt de Raad van State woensdag. De hoogste bestuursrechter erkent dat de PVV-minister haar best doet om efficiënter te beslissen in deze asielzaken. Dit is echter geen excuus om de beslistermijn te verlengen of om een lagere dwangsom op te leggen als de minister de termijn heeft overschreden.

2 uur geleden